Skip to main content

Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν χρυσό

Ανάρπαστος φαίνεται ότι έχει γίνει ο χρυσός στην Τουρκία, καθώς πολίτες και επιχειρήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της λίρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι θέτουν προς πώληση τα περιουσιακά τους στοιχεία ή χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες αποταμιεύσεις τους, προκειμένου να αγοράσουν… ράβδους του πολύτιμου μετάλλου.

Και ο λόγος είναι απλός: Φοβούνται ότι η κατάρρευση της λίρας θα συμπαρασύρει και την αξία της περιουσίας τους, εφόσον η τελευταία παραμείνει υπό τη μορφή του τουρκικού νομίσματος. Έτσι, αποφασίζουν να μετατρέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε χρυσό, ο οποίος αποτελεί ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2020, οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, εκτινάχθηκαν κατά 221% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό φυσικά, οδήγησε σε εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο τον προηγούμενο μήνα έφθασε στα 4,88 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 1,67 δισεκατομμυρίου δολαρίου τον Σεπτέμβριο του 2019. Μάλιστα, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ, η λίρα παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κινούμενη στις 7,7748 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, έχασε το 11% της αξίας της, ενώ από την αρχή του 2020 έχει απολέσει πάνω από το 25%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg