Skip to main content

Talk of the market: Οι επιδόσεις ΟΤΕ και Εθνικής στο επίκεντρο

Στα όρια των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενισχύθηκε οριακά χθες κατά 0,06%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,01% και με με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 43 εκατ. ευρώ από τα 52 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης. 

Στα αποτελέσματα των εισηγμένων εστιάζεται το ενδιαφέρον με τον ΟΤΕ και τη Frigoglass να παίρνουν σκυτάλη σήμερα το πρωϊ και την Εθνική Τράπεζα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Δράσεις για τους πληγέντες κυοφορούνται από κυβέρνηση και τράπεζες, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση χρεογράφων 13 εβδομάδων χθες. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 866 εκατ. ευρώ, με ποσοστό κάλυψης 1,39 φορές έναντι 1,85 φορές τον Ιούλιο και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε -0,40%, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να δεχτεί σήμερα μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα αντληθεί από τη δημοπρασία να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων κατά 8% χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, με αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 6,9% εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ στο β’ τρίμηνο του 2021, διάστημα στο οποίο συνεχίστηκε η ανάκαμψη στην τοπική αγορά με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς – σημειώνεται και η ευνοϊκή σύγκριση με το επηρεασμένο από την πανδημία β’ τρίμηνο του 2020. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 827,5 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και 1,615 δισ. στο εξάμηνο. Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου. 

Αύξηση πωλήσεων κατά 45%, στα 105,7 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Frigoglass, με αύξηση πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας κατά 67% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και EBITDA στα 14,95 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2020. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας η πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή στοιχείων ενεργητικού και δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εστιάζει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης και πιστεύει ότι το ασφαλιστικό όριο των 89 εκατ. ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των υλικών ζημιών και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Η Piraeus Financial Holdings εμφάνισε επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες ύψους 0,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021 (+18% σε ετήσια βάση). Συμπεριλαμβάνοντας χρηματοοικονομικά και λοιπά έσοδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ. Η μείωση NPE διαμορφώθηκε σε 13,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα των συναλλαγών Phoenix, Vega και Sunrise 1 που υπάγονται στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, καθώς επίσης και των οργανικών ροών. 

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2021. Τον Ιούλιο του 2021, τα έσοδα αυξήθηκαν οριακά κατά 0,7% σε ετήσια βάση συγκρινόμενα με μια υψηλή βάση το 2020 (οι πωλήσεις Ιουλίου του 2020 ήταν ενισχυμένες κατά 8% ετησίως).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε χθες την αίτηση της Real Consulting SA για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά EN.A. PLUS. Η διαπραγμάτευση των 21,5 εκατ. μετοχών θα ξεκινήσει την Παρασκευή 6 Αυγούστου, με τιμή εκκίνησης 1,02 ευρώ/μετοχή. 

naftemporiki.gr