Skip to main content

Στο Πεκίνο για νέες συνομιλίες ο Μνούτσιν την επόμενη εβδομάδα

Ακόμη έναν γύρο συνομιλιών θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο, Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να καταστεί η δυνατή μία συμφωνία έως την 1η Μαρτίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν και ο Επίτροπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, θα επισκεφτούν την κινεζική πρωτεύουσα και θα επικεντρώσουν τις νέες συνομιλίες τους στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αμερικανικών εταιρειών.

Ο προηγούμενος γύρος που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον συνοδεύθηκε από δέσμευση των Κινέζων να αυξήσουν τις αγορές αγροτικών και άλλων αμερικανικών προϊόντων.

Στην ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους» ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η όποια εμπορική συμφωνία με την Κίνα πρέπει να περιλαμβάνει, «πραγματικές, διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δίνουν τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θα περιορίζουν το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και θα προστατεύουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας». 

Να σημειωθεί ότι της οριστικής συμφωνίας, όπως έχουν επισημάνει και οι δύο πλευρές, θα προηγηθεί συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως 1η Μαρτίου από την επόμενη ημέρα οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 25% από 10%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters