Skip to main content

Τα προβλήματα του εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών έπληξαν τη μεταποίηση σε Ισπανία και Ιταλία

Η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούλιο στην Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Η τόνωση της μεταποίησης δεν ήταν ωστόσο τόσο έντονη  όσο τον Ιούνιο, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως έβλαψαν την εμπιστοσύνη.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ισπανία ανήλθε στις 59 μονάδες τον Ιούλιο, από 60,4 μονάδες τον Ιούνιο. Στην Ιταλία ήταν 60,3 μονάδες τον Ιούλιο, από 62,2 τον προηγούμενο μήνα.

Η μέτρηση άνω των 50 μονάδων δείχνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν αύξηση της δραστηριότητας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι ιταλικές επιχειρήσεις μεταποίησης δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό και τα προβλήματα δυναμικότητας πλήττουν την παραγωγή, αλλά η χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 και η επαναλειτουργία ορισμένων τομέων συνέχισαν να ενισχύουν τη ζήτηση των πελατών.

«Οι επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για υψηλότερη παραγωγή σε διάστημα 12 μηνών, αν και οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και τις δυνατότητες για επαναφοράς κάποιων περιορισμών επηρέασαν πολύ την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Lewis Cooper, οικονομολόγος στην IHS Markit.

Οι εκτεταμένες αναφορές για ελλείψεις προϊόντων και για πληθωρισμό τιμών οδήγησαν τις ιταλικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δικές τους τιμές με ρυθμό ρεκόρ.

Από την άλλη, οι αυξήσεις των τιμών στην Ισπανία οδήγησαν τις εταιρείες να δημιουργήσουν στοκ σε αναμονή.

«Οι πιέσεις κόστους και οι σοβαρές ελλείψεις προϊόντων παραμένουν μια πραγματική ανησυχία για τις εταιρείες», δήλωσε ο Paul Smith, οικονομικός διευθυντής της IHS Markit.

naftemporiki.gr