Skip to main content

CNBC: Η Ελλάδα δοκιμάζει πιστωτές και αγορές

Η Ελλάδα ίσως να ετοιμάζεται για μιά νέα σύγκρουση με τους πιστωτές της και τις αγορές. Η εκτίμηση- προειδοποίηση έρχεται από το CNBC, που σχολιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα δύο σενάρια, που αυτό προβλέπει για τις δαπάνες και τους οικονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς. 

«Το ένα περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες, προ- νομοθετημένες περικοπές συντάξεων και είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πιστωτών. Το άλλο δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, σε μία ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC και επισημαίνει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί. 

Το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος, ύστερα από μία σχεδόν δεκαετία, που δεν βρίσκει τη χώρα σε πρόγραμμα στήριξης, με την Αθήνα ωστόσο να έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια για να λάβει ως αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η Αθήνα υπολογίζει ότι για το 2019 θα εμφανίσει πλεόνασμα 4,14%. 

Αναλυτές σε δηλώσεις του στο CNBC υπενθύμιζαν ότι τα προηγούμενα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλότερο, ενώ εκτιμάται ότι και φέτος θα υπερβαίνει το στόχο.Ωστόσο πρόσθεταν ότι η απόφαση για τις συντάξεις θα πρέπει να περιμένει. 

Γιατί η Αθήνα θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις;

Επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το CNBC σχολιάζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την διαφορά των δύο κομμάτων σε μία από τις πρόσφατες να αγγίζει τις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες. 

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπό τεράστια πίεση να επιστρέψει δημοσιονομική χαλάρωση καθώς οδεύει προς τις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Ρικάρντο Γκαρσία, οικονομολόγος της UBS. «Επιπλέον η Ν.Δ. εντείνει την πίεση υποσχόμενη και εκείνη δημοσιονομική ελάφρυνση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει κάτι σε αυτό το πεδίο πριν από τις εκλογές, οι υποσχέσεις της Ν.Δ. θα φαίνονται πιο αξιόπιστες» προσθέτει. 

Το CNBC προειδοποιεί ότι «η όποια οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, σε μία περιόδο κατά την οποία η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε σοκ εκτός του ελέγχου της». Θυμίζει δε ότι τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει λόγω Ιταλίας. 

naftemporiki.gr