Skip to main content

Οι 1+3 επιλογές για την εξόφληση πρόσθετου φόρου

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Μόνο στην πάγια ρύθμιση 2-24 δόσεων μπορούν να υπαχθούν φέτος για να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος εκατομμύρια φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν από την εφορία χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Για τους εν λόγω υπόχρεους δεν ισχύει καμία από τις υπόλοιπες ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί για την εξόφληση κορονο-χρεών και τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη οφειλή προς την εφορία δεν αποτελεί χρέος που «γεννήθηκε» λόγω του Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού, όπως και για όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, ισχύει μόνο η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι όσοι λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, εκτός από την πάγια ρύθμιση, έχουν -όπως κάθε χρόνο άλλωστε- τις εξής επίσης δυνατότητες εξόφλησης της οφειλής τους:

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στις 30 Ιουλίου και την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Εφάπαξ καταβολή. Στην περίπτωση αυτή, εάν ο «λογαριασμός» της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι το τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου, εξασφαλίζεται έκπτωση 3%. Θα πρέπει να αναφερθεί, βέβαια, ότι εάν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν υπάρξει εφάπαξ καταβολή του πρόσθετου φόρου, τότε ο υπόχρεος θα έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα εξόφλησής του σε επτά μηνιαίες δόσεις, με αυτή του Αυγούστου μάλιστα να είναι διπλή αφού θα πρέπει να καταβληθεί και η δόση του Ιουλίου.

Εξόφληση με πιστωτική κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, να τύχουν της έκπτωσης του 3% και να εξοφλήσουν το χρέος σε 12 άτοκες δόσεις.

Η πορεία της εκκαθάρισης

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι χθες περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι είχαν ήδη παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, αφού από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτουν τα εξής:

1.525.305 φορολογούμενοι (31,04%) έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να πληρώσουν 1,3 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 792 ευρώ.

843.900 φορολογούμενοι (17,18%) έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 196,3 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο περίπου 232,5 ευρώ.

2.544.047 φορολογούμενοι (51,78%) έχουν λάβει μηδενικά εκκαθαριστικά.

Μέχρι χθες, επίσης, είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία 1.719.582 εντύπων Ε2 «Αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων» και 598.522 εντύπων Ε3 «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα». Από το σύνολο δε της εκκαθάρισης 4.913.252 φορολογικών δηλώσεων, το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 1,032 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι φέτος η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει στις 27 Αυγούστου, ωστόσο ήδη λογιστές, φορείς, αλλά ακόμη και βουλευτές ζητούν την παράτασή της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα είχε ως αποτέλεσμα αναπόφευκτα, πέρα από την καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων, την καθυστέρηση και στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε λιγότερες δόσεις εξόφλησής του από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγοι για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου απορρίπτει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, το σχετικό αίτημα.