Skip to main content

DW: Η Ρώμη εμμένει στην αύξηση του νέου δανεισμού

Την ώρα που η ΕΕ, αλλά και ο ιταλός πρόεδρος προειδοποιούν την ιταλική κυβέρνηση για εκτόξευση του δημοσιονομικού χρέους, η αντιπολίτευση διοργανώνει την πρώτη της μαζική συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να μην αυξήσει το χρέος της χώρας απευθύνουν ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιγκνάτσιο Βίσκο. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τονίσει ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κινείται, όπως όλα δείχνουν, εκτός των κοινά αποδεκτών δημοσιονομικών κανόνων». Ο ιταλός πρόεδρος δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ότι η «κατάσταση της χώρας απαιτεί «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βιώσιμο χρέος». Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας τόνιζε «το χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ. Η Ιταλία πρέπει να δώσει βάρος σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να θέσει υπό έλεγχο τον νέο δανεισμό».

Απαντώντας στις εκκλήσεις τόσο του ιταλού προέδρου, όσο και της ΕΕ να μην εκτιναχθεί το χρέος της χώρας ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι θα περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, που προβλέπει νέο δανεισμό 2,4% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. «Δεν με ενδιαφέρει αν οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι στη Ρώμη.

Κεντροαριστερά: Η κυβέρνηση δρομολογεί την απομόνωση τηςχώρας

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση διοργανώνει σήμερα την πρώτη μαζική κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Στην Πλατεία του Λαού στη Ρώμη ξεκίνησε η συγκέντρωση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Μια διαδήλωση, για να υπερασπιστούμε την Ιταλία και να υπογραμμίσουμε τους ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους», δηλώνει ο γραμματέας του κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Οι συμμετέχοντες έφθασαν στην Ρώμη με διακόσια πούλμαν και έξι τραίνα. Οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν την ανεύθυνη, όπως την χαρακτηρίζουν, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την σκληρή γραμμή του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό.

Εκτός από τους πολιτικούς, στην Πιάτσα Ντελ Πόπολο της Αιώνιας Πόλης, πρόκειται να πάρουν τον λόγο εργάτες και άνεργοι. Η κεντροαριστερά θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απομονώνει την Ιταλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν, στην δημοσιονομική σταθερότητα, οι παροχές του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια προηγούνται στην πρόθεση ψήφου

Προς το παρόν, όμως, τα διάφορα γκάλοπ δείχνουν ότι Λέγκα και Πέντε Αστέρια, συνολικά, εξασφαλίζουν το 60% στην πρόθεση ψήφου των ιταλών. Και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 17%, ενώ η κεντροαριστερά με τις διάφορες μικρές δυνάμεις βρίσκεται στο 22%.

Παράλληλα, η προοδευτική παράταξη συνεχίζει να είναι βαθιά διχασμένη. O πρώην πρωθυπουργός των «Δημοκρατικών», Ματέο Ρέντσι δεν συνεργάζεται, για να μπορέσει να επιλεγεί ένας νέος αρχηγός. Ελπίζει ακόμη να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία.

Οι έριδες, στο εσωτερικό του κόμματος είναι συνεχείς και μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή στρατηγική. Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το προοδευτικό μέτωπο οδεύει προς διάσπαση. Η μόνη πρόταση που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται από πολλά στελέχη, είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο ενόψει ευρωεκλογών, το οποίο να περιλαμβάνει από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα.