Skip to main content

Πιο «πράσινες» ηλεκτρικές συσκευές

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Σειρά πρόσθετων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και νερού, αλλά και νέες απαιτήσεις για δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν τα χθεσινά μέτρα μαζί με εκείνα που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα επιτρέψουν σε κάθε νοικοκυριό να εξοικονομεί κατά μέσο όρο περί τα 150 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η βελτίωση του οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων συμβάλλει στην εφαρμογή της «Αρχή της ενεργειακής απόδοσης». Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που κοινοτικά μέτρα περιλαμβάνουν απαιτήσεις για δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας μέσω της βελτίωσης της διάρκειας ζωής, της συντήρησης, της επαναχρησιμοποίησης, της αναβάθμισης, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι νέες απαιτήσεις επισκευής θα συμβάλουν στη βελτίωση της διάρκειας ζωής των καθημερινών συσκευών που σήμερα αποτυγχάνουν πολύ γρήγορα. Οι ενώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι κατασκευαστές προγραμματίζουν τον τερματισμό της λειτουργίας μιας συσκευής μετά από ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μέχρι τώρα σε πολλές συσκευές δεν υπήρχε δυνατότητα επισκευής. Οι νέες απαιτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης των συσκευών εισήχθησαν στα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και είναι η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, η δυνατότητα εύκολης αντικατάστασης και η πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης για τους επαγγελματίες επισκευαστές.

Η Ε.Ε. ξεκίνησε με πέντε προϊόντα που κατέχουν οι περισσότεροι καταναλωτές στο σπίτι και ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη-μέλη να καταστήσουν δυνατή την επισκευή περισσότερων κατηγοριών προϊόντων. Πρόκειται για: τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων και τα στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ψυγεία συντήρησης κρασιών, τους λαμπτήρες και τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των οθονών απεικόνισης και των ψηφιακών διατάξεων σήμανσης.

Νέες ετικέτες

Τις νέες ετικέτες ενεργειακής απόδοσης στις ηλεκτρικές συσκευές θα τις δουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στα καταστήματα και στο διαδίκτυο από την 1η Μαρτίου 2021. Το 2021 θα αρχίσει σε όλα τα κράτη-μέλη ειδική εκστρατεία ενημέρωσης για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα νέο στοιχείο στις εν λόγω ετικέτες είναι ένας κωδικός QR με τον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσθετες, επίσημες (μη εμπορικές) πληροφορίες, σαρώνοντας τον κωδικό με κοινό smartphone. Τα στοιχεία αυτά εισάγονται προς το παρόν από τους κατασκευαστές στη βάση δεδομένων EPREL της Ε.Ε., η οποία θα τεθεί στη διάθεση κάθε Ευρωπαίου πολίτη μέσα στους προσεχείς μήνες. Ο ιδιωτικός τομέας και οι διάφορες ΜΚΟ βρίσκονται επίσης σε διαδικασία κατάρτισης εφαρμογών που θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην επιλογή αγοράς (π.χ. διότι θα βοηθούν στον υπολογισμό του κόστους επιστροφής και στη σύγκριση διαφορετικών προϊόντων).

Ανάλογα με το προϊόν, οι ενεργειακές ετικέτες θα απεικονίζουν όχι μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και άλλες πληροφορίες σχετικές ή μη με την ενέργεια, με διαισθητικά εικονογράμματα, για τη σύγκριση των προϊόντων και καλύτερα ενημερωμένη επιλογή αγοράς: πληροφορίες για το νερό που χρησιμοποιείται ανά κύκλο πλυσίματος, για τη χωρητικότητα αποθήκευσης, τις εκπομπές θορύβου κ.λπ.

Σύμφωνα με τις εσωτερικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η συνολική ετήσια εξοικονόμηση τελικής ενέργειας με αυτές τις νέες ετικέτες θα ανέλθει έως το 2030 σε 38 TWh/έτος, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας. Η δέσμη για την ενεργειακή επισήμανση αποτελεί σημαντική συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα.