Του Κώστα Ιωαννίδη
Η κίνηση των δεικτών την τρέχουσα εβδομάδα, καθορίστηκε από τη στάση των επενδυτών για τα τραπεζικά blue chip. Έχει σημασία συνεπώς η προσέγγιση της δυναμικής του Δείκτη των Τραπεζών με βάση τη στατιστική προϊστορία και η συναίνεση της αγοράς θεωρεί τις 410 μονάδες κρίσιμη οροφή. Αλλά αυτό ήταν το επίπεδο όπου έκλεισε χθες ο δείκτης του αδύναμου κρίκου του χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες. Ενώ και οι 650 μονάδες για τον ΓΔ είναι επίπεδο τιμών που η υπέρβασή του ανοίγει τον δρόμο για το άνω όριο της συσσώρευσης του μεταξύ 600 και 660 μονάδων που έχει ήδη διάρκεια περίπου τεσσάρων μηνών.
Με τις διεθνείς αγορές σε φάση ανόδου, εν μέσω ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς επιχειρούν να διαμορφώσουν επίπεδα τιμών ψηλότερα από την κορυφή διμήνου, πριν την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Στην σύνοδο της Τρίτης ο ΓΔ αναγνώρισε ως οροφή πρώτου ημίωρου τις 650 μονάδες, έχοντας ήδη μέγιστο στις 649,87 με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 647,19. Όλα έδειχναν πως άλλη μια σύνοδος, με στενό εύρος διακύμανσης είχε ξεκινήσει, με ευνοϊκό το κλίμα στην Ευρώπη. Το ερώτημα για τη στήλη ήταν πότε θα σημειωνόταν το μέγιστο μέρας και με ποιους ρυθμούς συναλλαγών θα βάδιζαν οι τιμές των Τραπεζικών blue chip.
Το «κακό» για την αγορά μας ήταν, πως από την πρώτη ώρα η άνοδος στην Αθήνα έφερνε μικρότερο ανοδικό αποτέλεσμα έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο φρένο εφάρμοζε στην άνοδο του ΓΔ η πίεση στην τιμή της ΕΕΕ. Από τη διαρκή επανάληψη των εκτιμήσεων των αγοραίων, είχαμε καρφώσει στο νου τη ζώνη μεταξύ 403 και 410 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη. Οι εγχώριοι αναλυτές αρχίζουν να τοποθετούνται με πιο αισιόδοξους τόνους για το μέλλον των τιμών, αναγνωρίζοντας μια αλλαγή στην αντιμετώπιση των τραπεζικών blue chip, με βάση την βελτίωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε χθες: «Η συνέχιση της διαδικασίας για την εκκαθάριση των NPLs από τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, διαμορφώνει προϋποθέσεις για αντιστροφή του πολύμηνου σκηνικού υποτιμητικής κερδοσκοπίας στον κλάδο. Έτσι, είναι πιθανή και η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ώστε από κοινού με τη συναλλακτική αναβάθμιση να οδηγηθεί ο Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες».
Η Merit Sec από το πρωί υπογράμμισε: «Ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει αργά αλλά σταθερά την ζώνη αντίστασης των 650 – 660 μονάδων, όπου θα χρειαστεί αύξηση του όγκου συναλλαγών για την υπέρβαση. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται και η στήριξη του Τραπεζικού δείκτη και κυρίως των ΑΛΦΑ +5,62% και ΕΥΡΩΒ καθώς αποτελούν σχεδόν τα ¾ του ΔΤΡ. Μία περίπτωση που αξίζει την προσοχή μας και έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, είναι και εκείνη του ΟΛΘ, αν και η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα αποτελεί αναμφισβήτητα εμπόδιο. Πάραυτα, το ταμείο της εισηγμένης ξεπερνά τα 10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές/μτχ κινούνται μεταξύ 2 – 3 ευρώ/μτχ ετησίως. Επιπλέον, το επενδυτικό πλάνο των 180 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των μεγεθών».
«Ο Τραπεζικός κλάδος θα δώσει την τάση μετά την αντίδραση της Δευτέρας. Στη σημερινή ατζέντα η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν». Εστίαζε την προσοχή μας η Beta Sec.
Από τους αναλυτές όλων των χρηματιστηριακών θεωρείτο αναγκαίο να υπερβεί ο δείκτης του αδύναμου κρίκου τις 410 μονάδες, για να αρχίσει ένα αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Βλέποντας τον να χτυπά τις 403 στο πρώτο δεκάλεπτο και να τις ξεπερνά αφού πρώτα γύρισε στις 391 μονάδες στις 13:20 δεν μας εξέπληξε το χτύπημα στις 410,9 λίγο μετά το τρίωρο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Η υποχώρηση κατόπιν και η πλάγια κίνηση γύρω από τις 405, υπογράμμισε την απόφαση των ισχυρών για το «ως εδώ και μη παρέκει». Το ταμπλό δήλωνε αναμονή ως την φάση της «άφιξης» των θεσμικών του δολαρίου. Το κλίμα στις ΗΠΑ ήταν υπέρ της ανάληψης ρίσκου και η παρουσία τους αποδείχθηκε ευεργετική, με αποτέλεσμα το μέγιστο μετά τις 13:00 να εμφανιστεί και στο τέλος.
Η παρατήρηση των αντιδράσεων των εγχώριων επενδυτών κύρια μέσω των συναλλαγών στα παράγωγα, μας οδήγησε στην εκτίμηση πως αναμένεται να μην περάσουν με τη μία τις αντιστάσεις τους ο Τραπεζικός δείκτης και ο ΓΔ (τις 650 μονάδες). Πιθανά λειτούργησαν με την προκατάληψη από ανάλογες προσεγγίσεις αντιστάσεων, τους προηγούμενους μήνες. Το καλύτερο μήνυμα για μικροεπενδυτές εξέπεμψε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSEM στο +1,48% και με διπλάσιο του συνήθους τζίρο. Περιμένουμε περισσότερο «φως».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street έφερε κέρδη καθώς οι επενδυτές διατήρησαν τη διάθεση για ρίσκο δίνοντας προτεραιότητα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% ή 172 μονάδες στις 25.411,52, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 2.737,70 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,74% στις 7.402,08 μονάδες.
Στον δείκτη Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,2%) και DowDuPont (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-0,9%) και Pfizer (-0,8%). Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων οι Alphabet, Seagate Technology και Estee Lauder. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα είχαν την πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη της προεδρίας Πάουελ στη Fed μετά από αρκετούς μήνες έντονης κριτικής εναντίον του.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,69%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας σε υψηλό εννέα εβδομάδων μετά από μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,41% στις 364,99 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2,04% στις 7.177,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,71% στις 11.367,98 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,66% στις 5.083,34 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 9.092,00 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,16% στις 19.833,49 μονάδες.
Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η βρετανική πετρελαϊκή BP καθώς τα καθαρά κέρδη έτους ανήλθαν στα 12,7 δισ. δολάρια από 11,88 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη αναπτύχθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τα μέσα του 2013, τον Ιανουάριο, καθώς η επιβράδυνση στη μεταποίηση επεκτάθηκε και στις υπηρεσίες, με τη ζήτηση να υποχωρεί για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51 μονάδες από 51,1 τον Δεκέμβριο. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2013. Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε το λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη, όπως και αναμενόταν.
Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων και οι διαδικτυακές αγορές υποχώρησαν, με οδηγό την πιο βαθιά πτώση των τελευταίων 11 ετών της Γερμανίας.
Η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, στη διάρκεια ενημέρωσης μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κυβέρνηση εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις προτάσεις προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.
ΧΑ
Ανοδική κίνηση με οδηγό τις Τράπεζες, εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και Τεχνολογίας
Στην δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε θετικό πεδίο, με πέρασμα σε αρνητικό από τις 11:20 ως τις 12:50. Έτσι στις 10:30 ο ΓΔ άνοιξε (641,75) με οριακό ανοδικό χάσμα 0,59 μονάδων και κινήθηκε νευρικά, ορίζοντας ελάχιστο στις 644,26 μονάδες, σε αρνητικό πεδίο, στις 11:36. Εμφάνισε τοπικό μέγιστο στις 652,72 μονάδες στις 13:35 και στις 17:00 που δεν ξεπεράστηκε στις δημοπρασίες. Έτσι εμφάνισε μέτρια διακύμανση από το υψηλό των 652,72 μονάδων προς κατώτερο των 644,26 που σημειώθηκε πριν το μέσον του πρώτου μέρους.
Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος, που έφερε τον ΓΔ στις 650 μονάδες χονδρικά, στο πρώτο πεντάλεπτο, θα γινόταν αργότερα η διόρθωση με χαμηλό στις 11:36 ως το πέρας της διαπραγμάτευσης με υποχώρηση του ΓΔ μια φορά ως τις 644,3 ήτοι 3 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Κατάφερε ωστόσο να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 652,7 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 652,71 από 647,19, που ήταν 5,52 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «επέτυχε» να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο καταφέρνοντας να κινηθεί παράλληλα με το διεθνές κλίμα στην εξέλιξη της μέρας, αλλά δεν πέτυχε να διατηρήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κατώτερους από το μέσο όγκο της βδομάδας.
Τη σύνοδο σφράγισε το μέτριο επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 0,817 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (2 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε μεταβολή μηδενική, μένοντας στο 3,90%.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών ή των πωλητών. Το ελάχιστο στις 644,26 από 641,68 ήταν 51,6 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν ανοδικά, μένοντας σε θετικό πεδίο ως την ώρα που σταμάτησε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 652,71 μονάδες, που ήταν 8,45 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,01 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν σύνοδος με μέτριο (8,46 από 6,0 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,587 από 48,334 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΟΗ -1,79%, ΕΥΡΩΒ -1,33%, ΜΥΤΙΛ -0,82%, ΕΧΑΕ -0,81%, ΣΑΡ -0,56%, ΟΤΕ -0,37%, ΕΕΕ -0,30%, ΓΡΙΒ -0,23% και ΤΙΤΚ -0,20% ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,41% από +2,59%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +5,62% από +2,30%, την ΕΤΕ στο +3,11% από +2,80%, ΕΥΡΩΒ -1,33% από +0,98% και την ΠΕΙΡ στο +15,08% από +14,04%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,48% από +0,58%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 6) και ένα ο ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,85% και έφθασε στις 652,71 από 647,19 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1729,38 από 1720,44 με μεταβολή +0,53%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε σχεδόν πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,845 από 31,853 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,817 από 0,084 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 30,163 από 29,000 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,320 από 0,954 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 66, των καθοδικών 41 από 29 και 34 από 32 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Δεν αναμένουν πολλά οι traders, βλέποντας πιθανότερη τη συσσώρευση
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη κίνηση πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με ένα πέρασμα από 10:40 ως τις 13:05 και επίσης μερικά λεπτά (γύρω από τις 15:00) σε αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας στις 1709,65 μονάδες, σημειώθηκε στις 11:37. Το δε μέγιστο στις 1730,10 ήρθε, στις 17:00. Με τις δημοπρασίες ορίστηκε το κλείσιμο στις 1729,38 με μεταβολή +0,53%. Ο τζίρος ανήλθε στα 10,655 εκατ. ευρώ.
Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 942 συμβόλαια με ανώτερο τις 1729,00, κατώτερο τις 1708,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1724,50 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 299 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο τις 1729,75 κατώτερο τις 1711,25, με τελευταίες πράξεις στις 1715,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3386 από 3341 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 414 από 222.
Στα calls λήξης Φεβρουαρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1700 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 92 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1750 και 1775 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για την σειρά Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 43 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1700 μονάδες, ενώ της επόμενης σειράς ήταν 60 για τιμή εξάσκησης στις 1675.
Οι ξένες αγορές διατηρούν και αυξάνουν τη διάθεση για ρίσκο αφού οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας σε υψηλό εννέα εβδομάδων μετά από μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως το σύνολο της Επενδυτικής Κοινότητας γνωρίζει, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχει υποστεί ο Γενικός Δείκτης τα τελευταία έτη, καθώς οι 3 ανακεφαλαιοποίησεις της περιόδου 2013 – 2015 οδήγησαν σε εξαύλωση των κεφαλαιοποιήσεων.
Οφείλουν επομένως οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνητικών Αξιωματούχων, να αναφέρονται στο Τραπεζικό ζήτημα, δηλαδή τη διαδικασία απομείωσης των “κόκκινων” δανείων από το ενεργητικό τους, με αυξημένη προσοχή αφού οι συνέπειες μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πολλαπλά δυσάρεστες για τη Ελληνική Οικονομία, που προσβλέπει σε επάνοδο της θετικής πιστωτικής επέκτασης προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Είναι επομένως θετική εξέλιξη η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών που πρέπει να δρομολογηθούν για τη μείωση των NPLs, ενόψει της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την καταβολή ποσού ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας που παραμένουν δύσκολα.
Είτε με τη διαδικασία τιτλοποίησης των στεγαστικών, κυρίως, δανείων και την επιδότηση των Δανειοληπτών με Κρατικά κεφάλαια, είτε με τη μεταφορά δανείων σε Φορέα ειδικού σκοπού(SPV) , σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ που διαφαίνεται να το επιλέγουν 2 από τις 4 συστημικές Τράπεζες.
Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός αποδέχεται χαμηλότερα κεφαλαιακά όρια για την Πειραιώς, διευκολύνοντας τη δρομολόγηση έκδοσης ομολόγου για την περαιτέρω θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων της. Ενόψει των παραπάνω, ο Φεβρουάριος έχει ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, με τις Τράπεζες να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους, κινούμενες με μειωμένη μεταβλητότητα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και την “υπερπουλημένη” Πειραιώς να οδηγεί την ανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να συνδυάζεται με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει να επικουρείται και από τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές, ιδιαίτερα της ΕΕΕ αλλά όχι και του ΟΤΕ, επιδιώκει την υπέρβαση των 650 μονάδων, ζώνη όπου οι δυσκολίες είναι ήδη αρκετές, ενώ ακόμη περισσότερες θα υπάρξουν στην περιοχή των 660 – 665 μονάδων. Θα χρειαστούν επομένως νέοι καταλύτες και οριστικοποίηση των μεθοδεύσεων μείωσης των “κόκκινων” δάνειων, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο. Η έκθεση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία που αναμένεται την Παρασκευή είναι κρίσιμη, αφού το περιεχόμενό της θα αποτελέσει οδηγό για αρκετούς Επενδυτικούς Οίκους σε σχέση με τις Ελληνικές θέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν το ίδιο σκηνικό. Ο κίνδυνος ενός άτακτου “Brexit” είναι ακόμη υπαρκτός και ενδεχόμενα πιο πιθανός από ποτέ.
Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα δεν διαφαίνεται να οδηγούν σε συμφωνία και μια χρονική παράταση είναι πιθανή. Η επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας
συνιστά τη νέα πραγματικότητα (μόλις στο +1,2% το ΑΕΠ στο τέλος του 4ου τριμήνου) και η Ιταλία (-0,2% ο ρυθμός μεγέθυνσης στο τέλος του 2018) ίσως εισέρχεται σε ύφεση, με το Μάριο Ντράγκι να εκστομίζει το ενδεχόμενο επανόδου της ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεδομένα που οδηγούν τους Διαχειριστές κινητών αξιών σε συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές, με τα ομόλογα να είναι οι βασικές επιλογές τους και τη διατήρηση αυξημένων μετρητών να συνιστά την κύρια επιλογή.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μικρές μεταβολές σήμερα Τετάρτη 6/2, μετά την ομιλία του προέδρου Donald Trump, που απέτυχε να δώσει στις αγορές νέες προσδοκίες για άνοδο. Ενώ το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε, αφού η κεντρική τράπεζα άνοιξε την πόρτα για πιθανή περικοπή των επιτοκίων.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κινήθηκε ελάχιστα και στις 7:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,08% με την Κίνα και αρκετές άλλες αγορές στην περιοχή εξακολουθούν να είναι κλειστές για τις αργίες του Νέου Έτους. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,18%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 έγιναν υψηλότερα. Οι μετοχές της Αυστραλίας προχώρησαν κατά +0,41% κρατώντας ανοδικό βήμα μια τρίτη συνεδρία.
Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε περισσότερο από το 1%, για να πετύχει ένα χαμηλό της εβδομάδας ύψους 0,7153 δολαρίων μετά την ανακοίνωση της της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας ότι παρέμεινε αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές.
Ο Trump υποσχέθηκε στην ομιλία του για την Πολιτεία της Ένωσης την Τρίτη να κατασκευάσει το τείχος των συνόρων με το Μεξικό. Μερικοί επενδυτές ελπίζανε ότι ο Trump θα προσέφερε στοιχεία για πραγματική και συγκεκριμένη πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η αγορά δεν το πήρε πραγματικά.
Οι ανώτεροι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο εμπορικών συνομιλιών στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσουν ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.
Τα κρατικά ομόλογα επίσης υποχώρησαν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσει τα επιτόκια ως έχουν μέχρι η οικονομική προοπτική των ΗΠΑ να είναι σαφέστερη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed του Ντάλας Φαντ Ρόμπερτ Κάφλαν την Τρίτη, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Το ευρώ υποχώρησε στα 1,1397 δολάρια μετά από έρευνα που έδειξε την Τρίτη ότι οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης αναπτύχθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τα μέσα του 2013 στην αρχή του έτους.