Skip to main content

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο «τρέχουν» Γαλλία και Ισπανία  

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας αναδύονται από την ιστορική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, «τρέχοντας» με ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η αύξηση 0,9% στο ΑΕΠ της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν πάνω από το 0,8% που προέβλεπαν  οι αναλυτές. Ο εθνικός στατιστικός οργανισμός αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δείχνοντας ότι η οικονομία είναι σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα απέφυγε μια διπλή ύφεση τους χειμερινούς μήνες.

Η ισπανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανάπτυξη που ήταν μεγαλύτερη από το 2,2% που αναμενόταν από οικονομολόγους. Η Ισπανία σημείωσε απότομη ανάκαμψη έπειτα από την ύφεση 0,4 % του πρώτου τριμήνου.

Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες των αναλυτών ότι η ευρωζώνη έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να κινείται ταχέως σε τροχιά ανάπτυξης το υπόλοιπο του έτους, ανακάμπτοντας από την διπλή ύφεσή της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90 % του συνόλου των λοιμώξεων Covid-19 στην Ευρώπη έως τον Αύγουστο.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη σημαντικά και αυξάνονται σταθερά», δήλωσε ο Jean Pisani-Ferry, συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson. «Είναι πιθανό να επανέλθουν ορισμένοι περιορισμοί, αλλά δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν lockdowns εφόσον δεν απειλείται το σύστημα υγείας», εκτίμησε.

 Έχοντας μείνει πίσω στην ανάκαμψη, συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες, η ευρωζώνη αναμένεται να αρχίσει να κλείνει το χάσμα με ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ 1,5% και 2%. Τα στοιχεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή.

Η γαλλική οικονομία ενισχύθηκε από αύξηση 1,1% στις επενδύσεις και αύξηση 0,9% στις δαπάνες των νοικοκυριών, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε ελαφρώς αρνητικά, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές και το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε 3,3 % κάτω από το προ-πανδημίας επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η γαλλική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6 % φέτος.

Μετά από μια αργή έναρξη, οι εμβολιασμοί στην ΕΕ επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και την Τρίτη το μπλοκ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθει ανά 100 άτομα, το οποίο έφτασε τα 102,6 στην ΕΕ έναντι 102,4 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Our World in Data .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times