Από την έντυπη έκδοση
Της Ioυλίας Ζαφόλια
[email protected]
Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από 99 Χρηματιστήρια μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (WFE) θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η 58η Γενική Συνέλευση και Ετήσια Συνάντηση των μελών της, στο διάστημα από 2 έως και 4 Οκτωβρίου.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό του Σωκράτη Λαζαρίδη, θα υποδεχθεί τους εκπροσώπους των 99 παγκόσμιων αγορών που «αποτιμώνται» σε κεφαλαιοποίηση άνω των 80 τρισ. δολαρίων μέσω 45.000 εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι προβολείς των διεθνών μέσων του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναμένεται να εστιάσουν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του τριημέρου αυτού, καθώς πέραν της Ετήσιας Συνέλευσης θα ακολουθήσει συνέδριο στο οποίο θα αναλυθεί ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός χάρτης όπως αυτός διαμορφώνεται σήμερα.
Σε μια εποχή όπου το ζήτημα της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς στην οικονομική ανάπτυξη κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και που η αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα asset classes αποτελεί κεντρικό θέμα των αναλυτών, στο συνέδριο της WFE θα καλυφθούν μεταξύ άλλων: ο ρόλος των Χρηματιστηρίων και των Οίκων Εκκαθάρισης στην αναγέννηση της οικονομίας, η ενσωμάτωση της τάσης του ESG (Environmental, Social & Governance) στις παγκόσμιες επενδυτικές επιλογές του buy-side, η εκτιμώμενη επίπτωση του Brexit στις αγορές, ο ρόλος των Χρηματιστηρίων στην ανάδειξη του ρόλου της Εταιρικής Διακυβέρνησης και η χρήση των κεφαλαιαγορών για τη χρηματοδότηση των μμε.
Δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι Χρηματιστηρίων που θα βρεθούν στην Αθήνα εκπροσωπούν εταιρείες με συνολικό τζίρο που προσεγγίζει τα 80 τρισ. δολάρια, είναι προφανές ότι οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα για τις τάσεις και τον σχεδιασμό των κεντρικών υποδομών των κεφαλαιαγορών την επόμενη δεκαετία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλους τους συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται προμηθευτές συστημάτων αλλά και σύμβουλοι. Δεν είναι τυχαίο που στο συνέδριο αυτό θα δώσουν το «παρών» μεγάλες προσωπικότητες του χώρου, όπως είναι οι επικεφαλής της ΙΟSCO και της ESMA, αλλά και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών που χαράσσουν πολιτική για τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.
Η WFE, από την ίδρυσή της το 1961, συστήνει επιτροπές και διοργανώνει συνόδους, γενικές συνελεύσεις, συνέδρια και ημερίδες για τα μέλη της, με στόχο τη διάδοση της γνώσης και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ως κλαδικός φορέας, η WFE έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με κάθε πτυχή της κεφαλαιαγοράς – σε τεχνικό, εμπορικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο.
Μεταξύ των δράσεών της τα τελευταία 50 χρόνια περιλαμβάνεται η έκδοση μελετών και εκθέσεων σε θέματα όπως η ανάκαμψη και εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων, η αδιάλειπτη επιχειρησιακή λειτουργία των υποδομών, η αυτορρύθμιση, οι διασυνοριακές συναλλαγές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας (HFT), η βιωσιμότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η κυβερνοασφάλεια. Περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι διεθνών Χρηματιστηρίων θα βρεθούν στην Αθήνα για την εκδήλωση αυτή, ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και ο William Coen, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, Τράπεζα Διεθνούς Διακανονισμού (BIS).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η συζήτηση της διευθύνουσας συμβούλου της WFE Nandini Sukumar, με την εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας Arunma Oteh.
«Καθώς τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων συναντώνται φέτος στην Αθήνα -τον τόπο της πρώτης Αγοράς του κόσμου- δέκα χρόνια μετά τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση, θα επιστρέψουμε στα βασικά. Θα επικεντρωθούμε στον ρόλο των αγορών στην ανανέωση: συνεχής συσχέτιση της χρηματοδότησης μέσω των αγορών, κεντρική θέση των αγορών στη διασφάλιση της διαφάνειας. Και βέβαια ο πρωταγωνιστικός ρόλος που οι αγορές μπορούν και πρέπει να έχουν στην ανάπτυξη» δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της WFE Nandini Sukumar εν όψει των εργασιών της 58ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της WFE θα υπάρξουν και άτυπες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των Χρηματιστηρίων, του δικού μας συμπεριλαμβανομένου, για πιθανά θέματα συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα, όπως υποδομών, κοινών πλατφορμών, μνημονίων συνεργασίας κ.λπ.
Η χρήση των εργαλείων χρηματοδότησης που διαθέτει η κάθε αγορά, ανάλογα με το μέγεθος αλλά συχνά και ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση, η οποία συχνά αποτελεί δείκτη των αναγκών χρηματοδότησης των εταιρειών, προφανώς και θα αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων.