Skip to main content

Παρατείνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Νοεμβρίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ αρμόδιες πηγές, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ν», αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να χρειαστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο για νέο γύρο επαφών εν όψει και της σύνταξης της 1ης μεταπρογραμματικής έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση της «Ν» αν προγραμματίζεται και νέα αποστολή των επικεφαλής των τεσσάρων κλιμακίων, η απάντηση που δίδεται είναι ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν σχετικός προγραμματισμός». Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -η οποία θα είναι πολυσέλιδη και απολύτως αναλυτική για την πορεία όχι μόνο των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και για το σύνολο των οικονομικών δεδομένων της χώρας- δεν θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου, κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Εκτός απροόπτου, το προσχέδιο θα κινείται στα δεδομένα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής, με μοναδική εξαίρεση το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Το μεσοπρόθεσμο ορίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,58%. Ωστόσο, το προσχέδιο αναμένεται να αποτυπώσει επίδοση που θα πλησιάζει στα επίπεδα του 4% (ενδεχομένως να τα ξεπερνά), καθώς έχουν ήδη καταγραφεί σαφείς ενδείξεις για παραγωγή υπερπλεονάσματος στα δελτία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Συντάξεις

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα. Η Γερμανία -η οποία έχει βαρύνουσα θέση επί του ζητήματος- δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι εκλογές στη Βαυαρία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα διακινηθούν επίσημα έγγραφα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη μεγεθών του ελληνικού προϋπολογισμού χωρίς να έχει λυθεί η εκκρεμότητα των συντάξεων. Δύο είναι τα επίσημα έγγραφα: πρώτον, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και δεύτερον, οι επίσημες προβλέψεις της ελληνικής πλευράς οι οποίες θα πρέπει να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μετά τη 15η Οκτωβρίου, υπάρχει η 21η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή και φυσικά η ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.

Το δημοσιονομικό βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς από την τελική συμφωνία επί των πλεονασμάτων του 2019 θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων, αλλά και η ενεργοποίηση των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα επί του οποίου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια (και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθούν ύστερα από έναν ακόμη γύρο εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων).

«Κόκκινα» δάνεια

Πολύ μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης του υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Ο άμεσος στόχος για την ελληνική πλευρά είναι τα «κόκκινα» δάνεια να περιοριστούν στα 81,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει και επίσκεψη κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες (SSM) στην κατεύθυνση της πίεσης για ταχεία μείωση του υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Άλλη μεγάλη εκκρεμότητα η οποία αφορά τις τράπεζες έχει να κάνει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανάπτυξη της στρατηγικής εξόδου για την πώληση των μεριδίων που κατέχει στις συστηματικές τράπεζες. Η χάραξη της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Capital controls

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς τα κλιμάκια των θεσμών ζητούν ήδη διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του 2ου πυλώνα της απελευθέρωσης (σ.σ.: την εξήγγειλε το περασμένο Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν»). Πρακτικά, θα πρέπει να εξειδικευτεί η διαδικασία πλήρους απελευθέρωσης των αναλήψεων από τα ATMs, αλλά και του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, όπως επίσης να οριστεί ο «οδικός χάρτης» για την απελευθέρωση και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Εξωδικαστικός

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στους θεσμούς, μεταξύ άλλων, το θέμα της αναμόρφωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού (προαναγγέλθηκε από τον κ. Τσακαλώτο το περασμένο Σάββατο). Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια με κυριότερο αυτό της «βιωσιμότητας».