Skip to main content

Χρηματιστήρια: Άσχημο ξεκίνημα εβδομάδας σε Ευρώπη και Ασία

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Δεν ξεκίνησαν με τον ιδανικότερο τρόπο για άλλη μία εβδομάδα τα χρηματιστήρια, με την επικαιρότητα και τις εξελίξεις να αποτρέπουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στις μετοχές στις αρχές της εβδομάδας.

Την Παρασκευή η κινεζική αποστολή που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για εμπορικές συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψή της σε φάρμες των ΗΠΑ, ξεσηκώνοντας ανησυχίες ότι η Κίνα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για περισσότερες αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη ήταν άκρως απογοητευτικά, υποδεικνύοντας περαιτέρω συρρίκνωση τόσο στις 19 χώρες του μπλοκ, όσο και στη Γερμανία και τη Γαλλία τις 2 μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τη χρεοκοπία του παλαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, μία κατάρρευση που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο, παγκοσμίως.

Η Wall Street παρά το αρχικό μούδιασμα από την αρνητική εξέλιξη στο σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, κατάφερνε ενδοσυνεδριακά να διατηρείται έστω και οριακά σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη από την άλλη η συνεδρίαση ήταν αναπόφευκτα ιδιαίτερα ταραχώδης και με αντιφατικά μηνύματα.

Ο κλάδος ταξιδίων και ελεύθερου χρόνου παρά το γεγονός πως βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος κινήθηκε οριακά κάτω από το μηδέν, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της ανταγωνίστριας της Thomas Cook, TUI που έκλεισε με κέρδη 6,23%.

Αντίθετα οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο τραπεζικός και των πρώτων υλών υπέστησαν πλήγμα 1,90%, 2,12% και 1,83% αντίστοιχα.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (1,01%), Λονδίνο (0,26%), Παρίσι (1,06%) και Μιλάνο (1,01%), συμπαρασύροντας και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε πτώση 0,76%.

Στην Ασία τα χρηματιστήρια έθεσαν τον τόνο για το τι θα ακολουθούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αυτά σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν απώλειες 0,98% και 0,81% αντίστοιχα.

Στη Σεούλ το χρηματιστήριο έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,01%), ενώ αυτό του Τόκιο ήταν κλειστό λόγω εθνικής αργίας.