Του Κώστα Ιωαννίδη
Ο δείκτης των blue chip σε αντίθεση με τον ΓΔ δεν πέρασε στο τρέχον έτος παρά μόνο μια φορά πάνω από τον ΚΜΟ200 στο διάστημα από τις 17 Μαΐου ως και στις 9 Ιουνίου και ποτέ στο δεύτερο εξάμηνο. Εξ αιτίας των τραπεζικών μετοχών που ο δείκτης τους στις 23/6 ήταν στις 1033 μονάδες και την Παρασκευή τον άφησαν στις 680,5 -34,12% χαμηλότερα ενώ από το χαμηλό στις 27/6 στις 666 μονάδες απέχει +2,1%. Το σημαντικότερο δε είναι πως το χαμηλό δεύτερου εξάμηνου είναι οι 563 μονάδες που εμφανίστηκαν στις 6/7 και από αυτό απέχει +20,9%. Τη στατιστική σαλάτα ανακατεύουν οι Τράπεζες και η ΕΕΕ αυτή την εποχή και ορίζουν διαφορές στην στατιστική απεικόνιση. Οι traders περιμένουν πτώση και άνοδο μπορεί να προκαλέσει από μόνο του το φαινόμενο να μην την περιμένει κανένας που είναι παλιά συνήθεια των χρηματιστηρίων. Αλλά το κλίμα διεθνώς δεν είναι απλά αρνητικό, έχει μετατραπεί σε εξαιρετικά αρνητικό από την ώρα που επέστρεψε στις σκέψεις των επενδυτών το σενάριο η Fed να ανεβάσει τα επιτόκιά της το Σεπτέμβριο.
Με τις πέντε συνεδριάσεις της δεύτερης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν επτά σύνοδοι στο μήνα. Επειδή όμως ήταν και οι πέντε καθοδικές στην ουσία, σε σχέση με τις επιμέρους μετοχές, η εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη αποφασιστικά πτωτική, μετά από δυο στη σειρά ανοδικές. Ο τελευταίος μήνας του τρίτου τρίμηνου θα καθορίσει αν αυτό θα είναι το πρώτο ανοδικό τρίμηνο στο 2016, αφού για τις υπόλοιπες αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έφερε υπολογίσιμες θετικές επιδόσεις. Ωστόσο το σημαντικότερο για την κατεύθυνση των τιμών στο ταμπλό την τρέχουσα εβδομάδα είναι η επιστροφή των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνάντηση της FOMC στις 20-21 Σεπτεμβρίου. Η βουτιά των αγορών μετοχών και ομολόγων συντονισμένα και απότομα την Παρασκευή, μετά από σχόλια μελών της Fed με ψήφο στην επιτροπή για την νομισματική της πολιτική, κληροδότησε πτωτικό momentum στις ασιατικές αγορές σήμερα και αναμένεται ανάλογη συνέχεια στην Ευρώπη.
Βασικά χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων από 5 ως 9 Σεπτεμβρίου ήταν το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, που είχε σαν αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος να μην ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ τη μέρα. Παρέμεινε συνεπώς η αγορά της Αθήνας σε κατάσταση καλοκαιριού όσον αφορά τη διάθεση για συμμετοχή στις συναλλαγές. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που είναι απόρροια του πρώτου ήταν η ευκολία με την οποία ισχυροί παράγοντες της αγοράς έδιναν με τις δημοπρασίες στο τέλος ώθηση προς την κατεύθυνση που επιθυμούσαν στους δείκτες άλλοτε ανοδικά και άλλοτε πτωτικά. Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη την κατεύθυνση έδωσαν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, οι ερμηνείες που έδιδαν σε αυτά οι αναλυτές, εν μέσω ανακοινώσεων για κρίσιμα μακροοικονομικά δεδομένα, και οι προσδοκίες των θεσμικών για τα επιτόκια σε ΗΠΑ Ευρωζώνη και Ιαπωνία.
Οι απώλειες για τον ΓΔ στη βδομάδα έφθασαν στο -2,63% και του 25άρη στο -2,80% με τον FTSEM στο -2,33%. Η στατιστική εικόνα επιβαρύνθηκε από το φαινόμενο το ελάχιστο εβδομάδας να γίνεται και ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών και αυτό συνέβη για τις ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αναταράξεις στο τέλος ηρεμότατου καλοκαιριού ή ξεκίνημα πτωτικού φθινοπώρου;
Το επόμενο καλοκαίρι, αρκετοί θα επιχειρηματολογούν υπέρ εγκατάλειψης κάθε επιχειρηματικής ή επενδυτικής απόφασης στη διάρκειά του, αφού φέτος η καλύτερη επιλογή ήταν η αφοσίωση για μπάνια σε παραλίες, ποτάμια και λίμνες.
Την Παρασκευή ωστόσο, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν υπήρχε μέρος για να κρυφτούν οι επενδυτές και μπορεί το καλοκαίρι να μην τελείωσε, αλλά έπαψε να δίνει συνεδριάσεις με «κοιμισμένους» συναλλασσόμενους. Στην πραγματικότητα, η αγορά ήταν παράξενα ήρεμη το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Και αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι επενδυτές αποτινάξανε γρήγορα τους φόβους για τις επιπτώσεις του Brexit. Η Wall Street αποφάσισε πως δεν πρόκειται το 2016 να αποδειχθεί ισοδύναμο του 2008 και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν ο εφησυχασμός των επενδυτών.
Brexit εφιάλτης ήταν που πέρασε
Αν δεν ήταν η τελευταία σύνοδος της περασμένης εβδομάδας, όσοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να πάρουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και επέστρεφαν στα μέσα της περασμένης βδομάδας, δεν θα «καταλάβαιναν» ότι η παγκόσμια κεφαλαιαγορά πέρασε από το σοκ του Brexit. Ούτε πως υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στην αγορά, από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο του από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στο τέλος του Ιουνίου. Ο δείκτης τιμών MSCI των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (σε στερλίνες) ήταν έως και 14,4% ψηλότερα από τα μετα-Brexit χαμηλά του στις 27 Ιουνίου και πλησιάζει την κορυφή του από τον Απρίλιο του 2015. Επιπλέον, το Ρ/Ε που προσδοκούν βάσει μελλοντικών προβλέψεων για τις μετοχές του δείκτη, έχει πηδήσει σε υψηλό δεκαετίας στο 15,7, ενώ οι προσδοκίες για τα έσοδα και τα κέρδη κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης του Dr Ed Yardeni, έχουν βελτιωθεί.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάμπτει γρήγορα, από την οποιαδήποτε άμεση οικονομική επιβράδυνση του προκάλεσε ο απόηχος της ψηφοφορίας στις 24 Ιουνίου. Ο δείκτης PMI στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 52,9 τον Αύγουστο, από 47,4 τον Ιούλιο. Ακολουθώντας μια ισχυρή ένδειξη του PMI του μεταποιητικού τομέα, με το μεγαλύτερο από μήνα σε μήνα άλμα σε 25 χρόνια, τοποθετώντας τον πάνω από το προ-δημοψηφίσματος επίπεδο, του Ιουνίου. Τα επίσημα στοιχεία του περασμένου μήνα για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν, πως οι Βρετανοί ξεπέρασαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο και διατηρούν τις καταναλωτικές δαπάνες ψηλά. Επίσης από την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK βρέθηκε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανακτήθηκε τον Αύγουστο, μετά την κατάρρευση του Ιουλίου, ανέφερε η WSJ στην αρχή της βδομάδας.
Αντίθετα, η ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Αύγουστο. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών που μετρούν οι IHS και Markit για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο 52,9 από 53,2 τον Ιούλιο. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ευρώπης εκτός Βρετανίας (σε ευρώ) αυξήθηκε 15,0% από τα χαμηλά μετά το Brexit, αλλά ο παραμένει -31,0% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που σημείωσε στις 31 Οκτωβρίου, του 2007.
Απότομη διακοπή της ηρεμίας
Η ηρεμία που χαρακτήριζε τις αγορές παγκόσμια για περισσότερο από δύο μήνες απειλήθηκε, επειδή οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αμφισβητούν τα οφέλη από την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, προκαλώντας στα αξιόγραφα κρατικών χρεών, στις μετοχές και στα assets των αναδυόμενων αγορών τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο. Το δολάριο εμφάνισε άλμα. Η ειδοποίηση ακόμα και από τον τίτλο του σχολίου της περασμένης βδομάδας «Υπό την σκιά της Fed, η εβδομάδα του Μάριο Ντράγκι» επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Αφού σχόλια των ιθυνόντων της επισκίασαν τις εντυπώσεις από την απραξία της ΕΚΤ.
Ο δείκτης S&P 500, και οι μετοχές παγκόσμια, υποχώρησαν τουλάχιστον 2% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από το δημοψήφισμα για να αποσχιστεί η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο και το δολάριο, εξαφάνισε σχεδόν μια εβδομαδιαία του πτώση. Γιατί αρκετοί ιθύνοντες της Fed προειδοποίησαν, ότι περιμένοντας πολύ καιρό για να αυξήσουν τα επιτόκια αυξάνεται ο κίνδυνος να υπερθερμανθεί η οικονομία. Οι αποδόσεις του Γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς πέρασε πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποβαθμίσει την ανάγκη για νομισματικές πολιτικές που στοχεύουν σε περισσότερη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Την αλλαγή στάσης πυροδότησαν τα σχόλια του Προέδρου της Fed της Βοστόνης Eric Rosengren, που μετακινήθηκε στο στρατόπεδο των γερακιών, στέλνοντας τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων φέτος πάνω από 60%. Μίλησε μία ημέρα μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, που κατέβασε χαμηλά τις προσδοκίες για την προοπτική αύξησης του QE (των αγορών περιουσιακών στοιχείων), και πολλοί αναλυτές παραδέχθηκαν, ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια.
Οι δε αισιόδοξοι αναλυτές απέδωσαν τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής σε επενδυτές που θεώρησαν ότι ήρθε πίσω στο τραπέζι η τοποθέτηση για αύξηση των επιτοκίων στη συνάντηση της FOMC το Σεπτέμβριο.
Πάνω που είχε κυριαρχήσει στις αγορές η ηρεμία στα τέλη του καλοκαιριού. Η μεταβλητότητα (volatility) στις αγορές των μετοχών και των ομολόγων είχε οδηγηθεί κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους. Ενώ μετρήσεις της ισχύουσας πολλαπλής συσχέτισης μεταξύ διαφόρων περιουσιακών στοιχείων ήταν στα υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από την οικονομική κρίση και μετά.
Συντονισμένη βουτιά
Η άνοδος της επιρροής διαφορετικών αγορών στις υπόλοιπες, έχει αποδοθεί στην αυξανόμενη επίπτωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τις τιμές για κάθε asset. Έτσι η αυξανόμενη ανησυχία ότι η εποχή της χαλάρωσης μπορεί να πλησιάζει το τέλος της, προκάλεσε την Παρασκευή την αναταραχή στις αγορές των ομόλογων, των νομισμάτων ως και των μετοχών.
Συντονισμένη πτώση τέτοιου μεγέθους σε μετοχές και ομόλογα είναι σπάνια αν όχι ανύπαρκτη, και συνήθως συνδέεται με στροφή σε πολιτικές σύσφιξης από την πιο σημαντική κεντρική τράπεζα. Με βάση τις ποσοστιαίες απώλειες στο ETF του S & P 500 και στις iShares του ETF για τα Treasury Bond, την τελευταία φορά που το κινήθηκαν με ένα παρόμοιο τρόπο ήταν στις 3 Δεκεμβρίου του 2015, όταν η πρόεδρος της Fed Janet Yellen ανέφερε ότι οι όροι που είχαν τεθεί για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ είχαν εκπληρωθεί.
Ακόμα μια φορά που καθένα από τα δύο ETFs εμφάνισαν απώλειες συγκρίσιμες σε μέγεθος με της Παρασκευής, ήταν στις 20 Ιούνη του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος Ben S. Bernanke δήλωσε ότι η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που είχαν αποτελέσει το στυλοβάτη των κερδών στις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο S&P 500 υποχώρησε 2,5% στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο μηνών. Η βουτιά έδωσε τέλος σε μια περίοδο ηρεμίας που στη διάρκειά της ο βαρύτερος μετοχικός δείκτη δεν εμφάνισε μεταβολές πάνω από 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για 43 ημέρες. Έστειλε επίσης το δείκτη κάτω του μέσου όρου του σε βάθος 50 ημερών, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 6. Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 394,40 μονάδες, ή 2,1%, κάτω από τις 18.100 μονάδες.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2127,81 μονάδες είχε επίδοση -2,39% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +4,10%. Ο Dow υποχώρησε -2,20% στις 18.085,45 μονάδες και στο έτος κερδίζει +3,79%. Ο S&P400 έπεσε -3,19% με επίδοση φέτος +9,28% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,61%, αποδίδει στο έτος +7,34%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -2,36%, περιόρισε τα κέρδη του για το 2016 στο +2,37%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +0,23%, με κλείσιμο στα 1331,80 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στη βδομάδα, κλείνοντας στα 45,71 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο +3,42% και επίδοση στο έτος +23,31%.
Ο Nikkei, εμφάνισε οριακή μεταβολή, λόγω νευρικότητας του δολαρίου +0,24% και στο έτος χάνει -10,86%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -1,03%, με απόδοση -1,58% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά -1,12% με ετήσια μεταβολή -3,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε 1,31% και στο έτος αποδίδει -5,43%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -0,16% και στο 2016 χάνει -19,90%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε πτώση -2,71%, και στο έτος ενισχύεται +33,79%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -2,78%, με επίδοση στο 2016 +8,10%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,02%, και επίδοση για το 2016 +3,90%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άνοδο +0,93%, στο 2016 αποδίδει +10,08%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σκαρφάλωσε +3,58% και στο 2016 έχει κέρδη +9,97%. Άνοδο +0,37% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,01%.
ΧΑ
Η εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη αποφασιστικά πτωτική μετά από δυο στη σειρά ανοδικές. Ο τελευταίος μήνας του τρίτου τρίμηνου θα καθορίσει αν αυτό θα είναι το πρώτο ανοδικό τρίμηνο στο 2016, αφού για τις υπόλοιπες αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έφερε υπολογίσιμες θετικές επιδόσεις.
Βασικά χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων από 5 ως 9 Σεπτεμβρίου ήταν το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, που είχε σαν αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος να μην ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ τη μέρα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν η ευκολία με την οποία ισχυροί παράγοντες της αγοράς έδιναν με τις δημοπρασίες στο τέλος ώθηση προς την κατεύθυνση που επιθυμούσαν στους δείκτες. Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη την κατεύθυνση έδωσαν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, και οι προσδοκίες των θεσμικών για τα επιτόκια σε ΗΠΑ Ευρωζώνη και Ιαπωνία.
Τη Δευτέρα η αγορά είχε σαν κληρονομιά το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 580 μονάδες, μετά από καιρό και το πέρασμά του πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών για τρίτη φορά μέσα στο 2016. Με άξονα των κλάδο των Τραπεζών, τζίρο που δεν έπιασε τα 19 εκατ. ευρώ και τις αγορές της Ευρώπης σε άνοδο, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,66% και έφθασε στις 578,27 από 582,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1555,53 από 1570,18 με μεταβολή -0,98%. Οι κλάδοι με βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών εμφάνισαν μικρά μόνο κέρδη και ήταν Κατασκευές Υλικά +0,47%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,26%, Πρώτων Υλών +0,26%, και Πετρελαίου Αερίου +0,09%. Απώλειες σημαντικές για τους δείκτες των Τραπεζών -2,74%, Τηλεπικοινωνιών -1,63%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,00%. Την Τρίτη με αρκετά υψηλότερο τζίρο ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,04% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή +0,19%. Μέσα στη μέρα και όταν οι Τράπεζες έφτασαν να χάνουν πάνω από -2,9%, ο ΓΔ έχανε -0,85% αλλά αντέδρασε στο δεύτερο μέρος και με τις δημοπρασίες, βελτίωσαν την τιμή κλεισίματος. Την Τετάρτη με ανοδικές τις αγορές της ευρωζώνης, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,59% και έφθασε στις 575,06 και ο 25άρης έκλεισε στις 1550,26 με μεταβολή -0,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,523 εκατ. ευρώ. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 4 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη προς τα πάνω κατά 10 μονάδες. Ανοδικά ώθησαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών Τροφίμων Ποτών Προσωπικά Οικιακά Είδη Πρώτων Υλών. Στον αντίποδα εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,02%, Τραπεζών -2,16%, Εμπορίου -1,50%, Κατασκευές Υλικά -1,44%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,37%.
Την Πέμπτη ήταν η μέρα της ΕΚΤ, από την οποία περίμεναν πολλά οι επενδυτές αλλά εκείνη δεν προσέφερε τίποτε αφήνοντας την πολιτική της αμετάβλητη. Οι θεσμικοί, με μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έδωσαν κέρδη σε 3 blue chip και απώλειες σε 18. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,47% και έφθασε στις 566,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1524,17 με μεταβολή -1,68%. Ανοδικά έκλεισαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +1,66%, Τραπεζών +0,54% και Τεχνολογίας +0,24%. Στον αντίποδα πτωτικά συνέβαλαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -5,11%, Εμπορίου -3,09%, Κατασκευές Υλικά -2,62%, Κοινής Ωφέλειας -2,56%, Τηλεπικοινωνιών -2,49%, , Πρώτων Υλών -2,33%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,05%. ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,219 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή σταμάτησε η πτώση, που ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη και επίμονη, που το μέγιστο της εβδομάδας για τους δείκτες σημειώθηκε τη Δευτέρα ενώ το ελάχιστο στην τελευταία σύνοδο. Με τζίρο 21,960 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,04% και έφθασε στις 566,80 και ο 25άρης έκλεισε στις 1526,15 με μεταβολή +0,13%. Σε αυτό συνέβαλαν τα κέρδη των εταιριών Τροφίμων Ποτών +4,18%, Πρώτων Υλών +2,65%, Κοινής Ωφέλειας +2,08%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,72% και πτωτικά ώθησαν κυρίως οι εταιρίες Εμπορίου -5,67%, Τραπεζών -2,33%, και Τηλεπικοινωνιών -0,93%.
Ο Σεπτέμβριος έκλεισε το πρώτο δεκαήμερό του προσδίδοντας απώλειες στον ΓΔ -1,83% ενώ στον 25άρη -1,54% και στο FTSEM -1,43%. Ψαλίδισε ομοιόμορφα τους δείκτες ενώ για τις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς δημιούργησε μια μικτή εικόνα. Είναι λίγες οι μετοχές με κέρδη στο μήνα που οι μεταβολές των δεικτών είναι απολύτως «ελεγχόμενες» από τους ισχυρότερους παράγοντες της αγοράς. Η ΜΠΕΛΑ μια καθαρή εκπρόσωπος κυκλικής μετοχής κερδίζει +2,37% και η ΑΡΑΙΓ +2,29% και ακολουθούν με κέρδη +1,73% οι ΟΠΑΠ και ΛΑΜΔΑ ενώ η ΕΕΕ έχει άνοδο +1,02% με τις ΕΥΡΩΒ +0,75%, ΓΡΙΒ +0,57%, και ΟΤΕ +0,35%, να συμπληρώνουν τις ανοδικές στο μήνα. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σε επτά συνόδους είχαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10%, ΦΦΓΚΡΠ -8,71%, ΕΤΕ -7,58%, ΕΥΔΑΠ -7,27%, ΒΙΟ -5,30%, ΤΙΤΚ -4,90% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,76%. Απώλειες μεγαλύτερες των βασικών δεικτών αλλά μικρότερες του -4,1% είχαν οι ΑΛΦΑ -4,07%, ΕΛΠΕ -3,91%, ΤΕΝΕΡΓ -3,73%, ΕΧΑΕ -3,45% και ΠΕΙΡ -3,42%.
Από το πλήθος των blue chip με απώλειες το Σεπτέμβριο είναι σαφές πως η αγορά της Αθήνας παρέμεινε σε επενδυτική καραντίνα.
Τεχνική ανάλυση
Αν πούμε πως οι θεσμικοί έχουν αφήσει τον ΓΔ στις 567 μονάδες, η απόσταση από τα επίπεδα προ Brexit (617 – 620 μονάδες) είναι -8,1% και από τον πυθμένα της 27/6 στις 517 μονάδες η απόσταση είναι +9,67%. Ο 25άρης από τα υψηλά στις 23/6 στις 1716 μονάδες κλείνοντας την Παρασκευή στις 1526 έχει πτώση -11,1% και από τα χαμηλά του στις 27/6 στις 1372 μονάδες ενισχύεται +11,22%. Ενώ λοιπόν παρουσίασε αντίδραση από τα χαμηλά μεγαλύτερη του ΓΔ έχει επίσης μεγαλύτερη άνοδο να διαγράψει για να επιστρέψει στα προ Brexit επίπεδα.
Οι εγχώριοι αναλυτές εντοπίζουν τα αμέσως επόμενα ζητούμενα από τις αγοραίες δυνάμεις που δεν είναι άλλο από την καθοδική λύση, ή μη, του πλαγιο-ανοδικού καναλιού στο οποίο βρίσκονται οι τιμές κλεισιμάτων των βασικών δεικτών από τις 6/7 και μετά. Για το ΓΔ διαπιστώνουν ότι αρχίζουν τα κλεισίματα και συνωστίζονται στο κάτω άκρο του καναλιού, που ορίζεται στη ζώνη μεταξύ των 563 και 565 μονάδων. Αλλά αν σπάσει πτωτικά αυτή τη γραμμή με μια αύξηση στο τζίρο ανοίγεται ο δρόμος για τη στήριξη στις 550 μονάδες και μετά για την ισχυρότερη περιοχή στήριξης μεταξύ 510 και 517 μονάδων. Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ αναφερόμενος στον στον FTSE25, παρατηρούσε ότι η αρνητική εβδομαδιαία απόδοση θα μπορούσε να δημιουργήσει τις πρώτες προϋποθέσεις σχετικά με την ενεργοποίηση εντολών “stop loss” από αγοραστικά χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών. Η εικόνα από την αγορά παραγώγων δεν ενισχύει τις αισιόδοξες προσδοκίες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενίσχυσε τη μετακύληση θέσεων στις επόμενες, από τη σειρά Σεπτεμβρίου, σειρές γενικά. Κυρίως διότι σημειώθηκε σταθερή ανά μέρα πτώση του δείκτη των παραγώγων κατά -2,80%, με την συνδρομή της καθόδου του τραπεζικού κλάδου των Κατασκευών Υλικών και των εταιριών Εμπορίου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, ενισχύθηκαν, κατά 137%, ενώ η μεταβολή των ανοικτών θέσεων ήταν +38% αφού διαμορφώθηκαν στις 7.510 από 5.438 συμβόλαια.
Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 3.875 από 4.720. Ο όγκος της διαμορφώθηκε στα 1890 από 1082 ΣΜΕ ημερησίως και της επόμενης από 176 σε 1087. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου στις 1513,75 μονάδες. Όρισαν υστέρηση, έναντι του υποκείμενου δείκτη (1526,15), μεγαλύτερη των 11,50 μονάδων.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Στο ίδιο έργο θεατές με τον Γενικό Δείκτη για ακόμα μία φορά να ξεκινάει για μια ‘πτήση’ άνω των 580 μονάδων, με προορισμό τις 610 και κάπου λίγο μετά την ‘απογείωση’ να ‘μένει από καύσιμα’, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους λίγους εναπομείναντες βραχυχρόνιους ενεργούς επενδυτές.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καθοδική λύση, ή μη, του πλαγιοανοδικού καναλιού, όπου το όριο στη κάτω πλευρά αποτυπώνεται πλέον πολύ κοντά στις 565 με 563 μονάδες. Καθοδική τμήση με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς το κάτω διαγραμματικό “μαξιλάρι” στήριξης των 550 με 545 μονάδων, ανοίγοντας όμως δίαυλο επικοινωνίας με το τελευταίο “προπύργιο” των “Bulls” στις 517 με 510 μονάδες.
Από πλευράς τεχνικών δεικτών στο ημερήσιο chart του Γενικού Δείκτη εμφανής είναι η “κίβδηλη” ανοδική διάσπαση των Bollinger Bands μετά την πρωτοφανή συσσώρευσή τους, γεγονός που “ανακάτεψε ακόμα περισσότερο τη τράπουλα” για όσους προσπάθησαν να πάρουν τον ανοδικό στροφέα προς τις 600 μονάδες. Άκαρπη απέβη και η προσπάθεια του Relative Strength Index (RSI) να υπερβεί τις 60 μονάδες μέτρησης, στοιχείο όπου προκάλεσε έντονη αμφισβήτηση για την ποιότητα της ανόδου στις αρχές του μήνα.
Τώρα ο ίδιος δείκτης μετά από ένα “pullback” προσπαθεί να κρατηθεί στο γνωστό του εύρος τιμών στήριξης των τελευταίων 25 συνεδριάσεων μεταξύ δηλαδή των 47 με 44 μονάδων μέτρησης. Εκεί όμως θα θέλει λίγο προσοχή καθώς στατιστικά όταν ο RSI λαμβάνει τιμές χαμηλότερα των 44 μονάδων δίνει βίαιη καθοδική ρότα στο Γενικό Δείκτη.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ
Το αυξητικά κινούμενο εύρος καθοδικής διακυμανσιμότητας των τελευταίων συνεδριάσεων στο Γενικό Δείκτη, αποτελεί πιθανότατα προπομπό διαφυγής των τιμών από το ‘κανάλι’ του τελευταίου διμήνου.
Η ειδησεογραφία που αφορά στο Eurogroup και τις εξελίξεις που αφορούν στις δανειακές υποχρεώσεις της Χώρας επιστρέφει σταδιακά στο προσκήνιο.
Από τεχνικής άποψης, η σχετικά ήπια διορθωτική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του “Brexit” δεν έχει επιβεβαιώσει το τελευταίο διάστημα μακροπρόθεσμα σήματα εισόδου στην Αγορά, τη στιγμή που τα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια διατηρούν μέχρι τώρα, με ελεγχόμενου μεγέθους διορθώσεις, το ανοδικό τους momentum, προφανώς εκμεταλλευόμενα την άτυπη αλλά καθιερωμένη πλέον στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών.
Κοντά σε υψηλό 2 μηνών ο Χρυσός, εκμεταλλευόμενος τη λειτουργία του ως “ασφαλές καταφύγιο”ρευστότητας. Ο προβληματισμός όλων για τα μάκρο στις Μεγάλες Οικονομίες και τα εταιρικά αποτελέσματα του S&P 500 διατηρεί το “χάσμα” ανάμεσα στις προσδοκίες των θεμελιωδών αναλυτών και τις κινήσεις αυτών που “κυνηγούν” την τάση.
Επιστρέφοντας στον FTSE25, η αρνητική εβδομαδιαία απόδοση θα μπορούσε να δημιουργήσει τις πρώτες προϋποθέσεις σχετικά με την ενεργοποίηση εντολών “stop loss” από αγοραστικά χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών. Στο Γενικό Δείκτη, κρίσιμα σημεία στήριξης βρίσκονται στις 558 και στις 547 μονάδες, ενώ αντίσταση υπάρχει στις 585 μονάδες. Ανάλογα και με τον όγκο συναλλαγών των επόμενων ημερών, πιθανή διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων θα μπορούσε να ενδυναμώσει την τάση προς την κατεύθυνση της διάσπασης και να αυξήσει τη μεταβλητότητα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές βούτηξαν χαμηλότερα συντονισμένα σήμερα Δευτέρα, με τους επενδυτές συγκλονισμένους από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που έφερε η πιθανότητα πως η Federal Reserve θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα.
Ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν είχαν σχέση με το ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει τρόπους για να άρει την απότομη κλίση της καμπύλης των αποδόσεων του ιαπωνικού χρέους, μαζί με εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες γενικότερα έχουν ξεμείνει από νέες επιλογές σε προγράμματα αναζωπύρωσης, χτύπησαν επίσης τις αγορές στο δημόσιο χρέος και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -2,2%, φεύγοντας μακριά από το ανώτατο 13 μηνών. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά από τον παροξυσμό που προκλήθηκε από την ψηφοφορία της Βρετανίας στα τέλη Ιουνίου για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αγορά στη Σαγκάη ακολούθησε με πτώση -2,55%, ενώ οι αυστραλιανές μετοχές βυθίστηκαν -2,14%.
Ο Nikkei έχασε 1,87%, καθώς το γεν ισχυροποιήθηκε λόγω της αποστροφής κινδύνου και η τιμή των αποδόσεων των Ιαπωνικών ομολόγων 10 ετών χτύπησε για λίγο το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν εμφανίσει μικρές απώλειες.
Οι συναλλασσόμενοι ήταν βέβαιοι για το πώς η BOJ θα προσπαθήσει να διακόψει την απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων, με αναθεώρηση της πολιτικής της αργότερα αυτό το μήνα, αλλά οι αγορές ανησυχούν. Τα Emini futures του S & P 500 E, διαπραγματεύονται στο Σικάγο κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών, ταλαντεύθηκε ως -0,6% χαμηλότερα, αν και τα ομόλογα ήταν σε ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο.
Ορισμένα μέλη της Fed προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι «ανοικτή» για μια αύξηση, ακόμη και αν τα futures δίνουν μια πιθανότητα 25% μόνο σε αυτή την κίνηση.
Οι Super-χαμηλές αποδόσεις έχουν κάνει τις αποδόσεις των μετοχών να φαίνονται συγκριτικά πιο ελκυστικές, έτσι ώστε οποιαδήποτε σταθερή άνοδος των αποδόσεων είναι πιθανό να επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας, για παράδειγμα, είχε γυρίσει θετικά για πρώτη φορά από τις 22 Ιουλίου την Παρασκευή και κατέληξε στο +0,02%, το υψηλότερο επίπεδο από την 23η τον Ιούνιο. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών και 30 ετών ομολόγων χτύπησαν κορυφές 11 εβδομάδων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στις γνώριμες -λόγω των διαπραγματεύσεων κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- αίθουσες κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας επανέρχονται από σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τα 15 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι πρώτες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15:30, ενώ στη σημερινή ατζέντα αναμένεται να συμπεριληφθεί το θέμα του νέου Ταμείου διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και η προώθηση των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις.
Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η ατζέντα με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις θα παραδώσει στον υπουργό Εργασίας το υπόμνημα με τις προτάσεις για τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετούνται στην Ευρώπη επί όλων των βασικών αξόνων της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων.
Παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο των άγονων γραμμών, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών αναγκών προβλέπουν οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο και των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επανεξετάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία η αποτελεσματικότητα και η συμπληρωματικότητα των επιχορηγήσεων και άλλων παροχών από πλευράς Δημοσίου σε όλα τα μέσα επιβατικών μεταφορών.
Αισιόδοξος ότι με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων αυτής της φύσης το 2017-2018, εμφανίστηκε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (σ.σ. προγράμματα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ). Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η διαδικασία της νέας αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί γρήγορα.
Τη δημιουργία κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων πρότεινε η Ελλάδα στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. «Υπάρχουν έργα που προτάθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως μια κοινοπραξία για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
Κεφάλαια ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας από το βήμα του γεύματος που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, τα 3,5 δισ. αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 600 εκατ. τον αναπτυξιακό νόμο και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από διάφορα προγράμματα.
Αύξηση της απασχόλησης αλλά και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας εργασίας, διαπιστώνει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική τράπεζα σημειώνει ότι ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας, διαμορφώθηκε στο 23,43% τον Ιούνιο του 2016 έναντι 23,61% τον Μάιο του 2016 και 24,90% τον Ιούνιο του 2015.
Συμβιβαστικές προτάσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ αναμένει ο Όμιλος Socar. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο πρώην επικεφαλής της SOCAR Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ, στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της SOCAR, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, ότι η εταιρεία δεν κάνει πίσω στον διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.
Άνοιξαν την Παρασκευή οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης του εγχειρήματος διάσωσης της Μαρινόπουλος, με την εκταμίευση μέρους των 65 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης συνεργασίας σε συμφωνία εξυγίανσης (MoU) το οποίο υπεγράφη μεταξύ τραπεζών – Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το σύνολο των κεφαλαίων του πρώτου πακέτου της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ήτοι 65 εκατ. ευρώ, είναι εγκεκριμένο και από χθες ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση κεφαλαίων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Το συνολικό κόστος του Brexit εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, δηλαδή 4,5 δισ. το χρόνο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το έγγραφο, η συμμετοχή της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit θα αυξηθεί στο 25%, αντί του 21% που είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, «η αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα ανέλθει στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε μία χρονιά αντίστοιχα το 2019 και το 2020», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Μπρατισλάβα. «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση της Apple.
Δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προκαλέσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Βέρνερ Χόγιερ. Η ΕΤΕπ αποτελεί επίσης κεντρικό εργαλείο για ένα πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμάται ότι θα παράγει επενδύσεις ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ και το οποίο πρόκειται να επεκταθεί.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ταμείου σε επίπεδο Ευρωζώνης που θα στηρίζει μελλοντικά τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν κρίσεις εξέτασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του άτυπου Ecofin στη Μπρατισλάβα.
Όπως ξεκαθαρίστηκε την Πέμπτη η ιδέα του νέου ταμείου που ανακινήθηκε από τη Σλοβακική προεδρία δεν αφορά ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» αλλά τη «δημοσιονομική δυνατότητα» της Ευρωζώνης, να προστατεύει τους ανέργους και να ενισχύει τις επενδύσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά σοκ, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.
«Αποτελεσματικό» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε έκθεσή της για την πορεία υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως εξηγείται στην έκθεση, το πρόγραμμα κατάφερε να «χαλαρώσει» τις πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, μέσω τριών διαύλων:
- Τιμές κρατικών ομολόγων, η αύξηση των οποίων οδήγησε σε άνοδο των αποτιμήσεων τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς, προσφέροντας μία μορφή κεφαλαιακής «ανακούφισης».
- «Μηνύματα» στις αγορές, καθώς οι προσδοκίες για τα μελλοντικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν χαμηλές, ενώ αντίθετα, αυξήθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού.
- Προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό
Πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. δολαρίων αναμένει να επιβάλουν στην Deutsche Bank οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Manager. Το πρόστιμο θα αφορά την εμπλοκή της γερμανικής τράπεζας στην υπόθεση πώλησης αμερικανικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Πηγές του πρακτορείου Reuters, σε αντίθεση με το γερμανικό δημοσίευμα, σημειώνουν ότι το ύψος του προστίμου δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Διευκρινίζουν μάλιστα, ότι το μέγεθός του «δεν πρόκειται να “υπερφορτώσει” την τράπεζα».
Συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιούλιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας, το οποίο περιορίστηκε στα 11,8 δισ. στερλίνες έναντι 12,9 δισ. στερλινών τον Ιούνιο. Συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των υπηρεσιών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 4,5 δισ. στερλίνες, έναντι 5,6 δισ. στερλινών των προηγούμενων μηνών. Ας σημειωθεί ότι το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε πτώση τόσο έναντι των χωρών της Ε.Ε., όσο και έναντι των υπόλοιπων χωρών.