Skip to main content

Moody’s: Θα αναβαθμίσει τις…προσδοκίες;

Στάση αναμονής τηρούν σήμερα το πρωί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ΗΔΑΤ με τον τζίρο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τις μεταβολές των τιμών περιορισμένες. Και τούτο γιατί η αγορά ετοιμάζεται να ακούσει το χρησμό της Moody’s. Αν και φαίνεται να έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, τα όσα θα επισημάνει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος- που είναι μάλλον ο αυστηρότερος των τριών- έχουν μεγάλη σημασία. 

Σε μία περίοδο που χτυπούν αλλεπάλληλα καμπανάκια για τους κατώτερους των προσδοκιών ρυθμούς ανάπτυξης και που το κόστος δανεισμού στις αγορές εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό, ένα θετικό μήνυμα από τη Moody’s θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου μεταφράζεται συνήθως και σε αναβάθμιση των επενδυτικών προσδοκιών. Η ευφορία στην αγορά, όμως, όσο δύσκολα έρχεται τόσο γρήγορα φεύγει. 

Η τελευταία αναβάθμιση πριν από επτά μήνες δεν είχε σταθεί ικανή να δώσει ώθηση διαρκείας στα ομόλογα. 

Ο οίκος υπολογίζεται ότι θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο «Β2». Όταν στις 22 Φεβρουαρίου μας αναβάθμιζε κατά δύο βαθμίδες στο B3, υπογράμμιζε πως κλειδί για την περαιτέρω βελτίωση της «βαθμολογίας» μας είναι όχι μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, αλλά και ένα πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. 

Παράλληλα σε πρόσφατο σημείωμά της προειδοποιούσε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν την «παγίδα του Σισύφου» και προσδιόριζε δύο κινδύνους: ο ένας ήταν εξωτερικός και αφορούσε την πιθανή διάχυση «αναταράξεων» από Τουρκία, Ιταλία και άλλες εστίες αβεβαιότητας και ο δεύτερος αφορούσε το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο. 

naftemporiki.gr