Skip to main content

Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες: «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε εμβόλια κατά του covid -19»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τη κύρωση της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς  στην Αθήνα και της ‘Αννας Μαρίας Λουίζας Λάτση προς το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Στο επίκεντρο ωστόσο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα του εμβολιασμού, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και κανένας πολίτης που το επιθυμεί δεν θα μείνει ανεμβολίαστος.

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο και κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφωνας, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διευκρίνισαν ότι ακόμα και αν επιτρεπόταν από την ΕΕ, δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Όπως τόνισαν, η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειάζονταν 18 μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφόταν συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων.

 «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να παράσχει τις υπηρεσίες της χωρίς όφελος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Τρύφωνας, ενώ απαντώντας ειδικότερα, στα ερωτήματα βουλευτών αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει εμβόλια, σημείωσε:

«Η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου έχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν θεωρήσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε ανάγκη εμβολίων μπορεί να δημιουργήσουμε χωρίς όφελος εμβόλια. Έχουμε τη πρόθεση αλλά θέλει τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ συγκεκριμένη και σύνθετη η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ειδικών μονάδων, είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έγκαιρα. Δυστυχώς είναι περιοριστικός ο χρόνος για τα εμβόλιαενώ θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ για την οποία δεν ξέρεις αν τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Το σπάσιμο της”πατέντας δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε συμφωνία με σειρά εταιριών και η απόφαση μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να ληφθεί. Μια παραγωγή βιολογικού φαρμάκου που θα εξυπηρετούσε μόνο την Ελλάδα δεν θα ήταν βιώσιμη ακόμα και με κρατική ενίσχυση γιατί και έτοιμοι δεν είμαστε και χρειάζεται μεγάλη επένδυση για την παραγωγή εμβολίου το οποίο του χρόνου ίσως να μην χρειάζεται» ανέφερε.