Skip to main content

Talk of the market: Επανέρχονται οι προσδοκίες σε περιβάλλον μεταβλητότητας

Με θετικό πρόσημο άνοιξε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο. Χθες αντέδρασε θετικά μετά το μπαράζ πωλήσεων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την μετάλλαξη Δέλτα παραμένει και συντηρεί αστάθεια στις τιμές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,68% χθες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,62% και με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 48 εκατ. ευρώ από τα 85 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Δευτέρας. 

Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει ότι με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της συνεχίζεται η διαδικασία για την πώληση του υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier). Σύμφωνα με την τράπεζα, οι συζητήσεις συνεχίζονται με προτιμητέο υποψήφιο επενδυτή για περιορισμένης διάρκειας αποκλειστικές διαπραγματεύσεις την κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue.

Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών της Prodea στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο έκδοσης επταετούς ομολόγου 300 εκατ. ευρώ. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία. Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση της εταιρείας τα συνολικά έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά 56 εκατ. ευρώ για την ολική αποπληρωμή του από 20.2.2018 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της εταιρείας για την επένδυση στο ακίνητο Καρελά το οποίο έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED και κατά 236 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις πράσινες επενδύσεις.

Η Eurobank γνωστοποίησε ότι στις 14.7.2021 η Fairfax Financial Holdings Limited κατείχε το 33% των δικαιωμάτων ψήφου συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.224.002.259 μετοχές της τράπεζας. Με εξαίρεση τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει το ΤΧΣ, το ποσοστό ανήλθε σε 33,47%.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται έως τις 29 Ιουλίου.

Η Mytilineos ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας. Η συμφωνία θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη – να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα στο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη πραγματοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που μετέφερε στη διοίκηση της JTI τα εύσημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επένδυση και το έργο για το μετασχηματισμό του εργοστασίου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων παρουσίας και επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει επενδύσει 30 εκατ. δολ. για τον μετασχηματισμό της ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκών προδιαγραφών παραγωγική μονάδα με ενισχυμένη παραγωγική δυνατότητα. 

Το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ανακοίνωσε παράταση της ημερομηνίας για τις 17 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων, μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου.

H Revoil αποφάσισε την υιοθέτηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, έκδοσης Ιουνίου 2021, ο οποίος έχει καταρτισθεί από το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ).

naftemporiki.gr