Skip to main content

Υλοποίηση των δεσμεύσεων το συντομότερο ζητά ο ΣΕΒ

Την ανάγκη να υλοποιηθούν το συντομότερο οι δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση προς το τέλος Νοεμβρίου η χώρα θα βρεθεί και πάλι χωρίς λεφτά στα ταμεία.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του αναφέρει ότι οι τράπεζες προβλέπουν σταδιακή επανάκαμψη των 2/3 των καταθέσεων που έφυγαν στο διάστημα Νοέμβριος 2014 – Ιούλιος 2015, μέχρι και το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, χωρίς την εκταμίευση των 3 δισ. από τον ΕΜΣ στις αρχές Δεκεμβρίου, με την υπόθεση ότι δεν αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ούτε δημιουργούνται αποθεματικά ασφαλείας και ότι καθυστερούν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, θα έχουμε αποθεματικά 0,2 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ), και οι ανάγκες θα ανέρχονται στα 3,1 δισ. ευρώ.

«Συνεπώς», συμπληρώνει ο ΣΕΒ, «για να μην εισέλθει η χώρα σε μία νέα περίοδο αμφισβήτησης ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων και την συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι εκ των ων ουκ άνευ, η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015, που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υλοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος δεσμεύσεων».

«Συμφέρει, λοιπόν να ληφθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα μέτρα, όσο επαχθή και αν είναι, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα δράσεις στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης», συνεχίζει.

Αναφέρει επίσης ότι μια επιτυχημένη 1η αξιολόγηση συνδέεται επιπλέον:

1) Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

2) Την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για την χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ,

3) Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (αν και με μικρά σχετικά ποσά), καθώς και

4) Με τη μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.