Skip to main content

«Ώρα» Eurogroup για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας το 2021

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected] 

Την άκρως απαραίτητη δημοσιονομική ελευθερία προκειμένου να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τους βασικούς στόχους για το 2021 -μειώσεις φόρων και εισφορών με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και χρηματοδότηση της ανάκαμψης- θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

O ΥΠΟΙΚ βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο με κεντρικό στόχο να ισχύσει και για την Ελλάδα το 2021 ό,τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Να μην υπάρξουν δηλαδή περιορισμοί εξαιτίας του ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας.

H ελληνική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων, αν και σκοπεύει να συντάξει έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό, ο οποίος δεν θα διολισθαίνει -τουλάχιστον με βάση τις αρχικές προβλέψεις- σε πρωτογενή ελλείμματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ακόμη και αυτός ο στόχος, βέβαια, είναι αρκετά φιλόδοξος. H φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα κλείσει με έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8-9 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά το 2021, και χωρίς ακόμη να είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρχει παράταση της υγειονομικής κρίσης ή ότι θα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό), θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να γίνει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα προσεγγίζει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική