Skip to main content

Αλλάζει το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Θετικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις διεθνείς αγορές, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για την έναρξη ενός νέου εμπορικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ παράλληλα, οι επενδυτές χαιρετίζουν την αύξηση των τουρκικών επιτοκίων.

Ενδεικτικά, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος αφορά τις μετοχές σε 47 διαφορετικές χώρες, ενισχύεται κατά 0,50%, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τελευταίες ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν την πρώτη εβδομάδα κερδών, μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, χάρη στην εξαιρετική επίδοση του κλάδου των τεχνολογιών και των αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης Ασίας-Ειρηνικού, από τον οποίο εξαιρείται η Ιαπωνία, ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,2%, καθώς στην Αυστραλία οι μετοχές σημείωσαν κέρδη 0,6%, στην Κορέα 1,4% και στο Χονγκ Κονγκ 1%. Στο Τόκιο, παράλληλα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,2%.

Το θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές αποτέλεσε απόρροια των χθεσινοβραδινών τάσεων στη Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,57%, τον S&P 500 κατά 0,53% και τον Nasdaq κατά 0,75%.

Την Πέμπτη, το Πεκίνο χαιρέτισε την πρόσκληση της Ουάσιγκτον για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών, με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης, στο πεδίο του εμπορίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να προαναγγέλλει την ανακοίνωση αντιμέτρων.

Την ίδια ώρα, στο ευοίωνο κλίμα συμβάλλει και η «γενναία» αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, απόφαση η οποία άμβλυνε τις ανησυχίες για τη λίρα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία και στην Αργεντινή είχε διασπείρει φόβους μετάδοσης και στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως για παράδειγμα την Ινδονησία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

naftemporiki.gr