Skip to main content

Εurogroup-Αθήνα: Εν αναμονή των αποφάσεων για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021

Στο Βερολίνο συναντώνται την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και το αν θα υπάρξει η απαιτούμενη δημοσιονομική ευελιξία και το 2021. Μια απόφαση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση των μειώσεων φόρων, την αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο.

Σύμφωνα και με την ατζέντα της συνεδρίασης, το πρωί της Παρασκευής το Eurogroup θα συζητήσει για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν να καμφθούν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο αν η ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει και το 2021, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία και το επόμενο έτος. Μια απόφαση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών για το 2021 στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με ευρωπαίο αξιωματούχο, «υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας», για να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση αφορά το αν και κατά πόσο, αλλά και πότε θα υπάρξει μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Η πορεία των οικονομιών της Ε.Ε. αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που θα συζητηθεί, μετά μάλιστα και τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ύφεση του δεύτερου τριμήνου. «Το αν η ύφεση είναι 9% ή 15%, έχει μικρή σημασία. Υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους υπουργούς ότι ο μηχανισμός της οικονομίας πρέπει να παραμείνει λειτουργικός» σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το β΄ τρίμηνο του έτους η ύφεση στην ευρωζώνη έφτασε στο 14,7% και σε επίπεδο Ε.Ε. στο 13,9%. Στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ στις 3 του μηνός, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2%. Ποσοστό χαμηλότερο από την Ισπανία, όπου η ύφεση έφτασε στο 22,1%, τη Γαλλία 18,9%, την Ιταλία 17,7%, την Πορτογαλία 16,3% και ακριβώς στο ίδιο ποσοστό με τη Μάλτα, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2%.

Ραλλού Αλεξοπούλου