Skip to main content

Ομόλογα: Άνοδος στις αποδόσεις – Υποχώρησαν οι προσδοκίες για νέο QE

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου, εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέο γύρο αγορών περιουσιακών στοιχείων αύριο, για να μαζέψουν στη συνέχεια και να παρουσιάσουν ελάχιστη μεταβολή σε σχέση με την Τρίτη.

Αναλυτές σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν ότι η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης μετά το μαζικό sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τίθενται υπέρ μίας επανάληψης αγορών ομολόγων, όμως υπάρχουν και κάποιοι που αντιτίθενται κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι αναφορές αυτές, παράλληλα με τα πρόσφατα σχόλια ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ, εξέγειραν αμφιβολίες σχετικά με το αν η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ανακοινώσει έναν νέο γύρο αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η νομισματική πολιτική θεωρείται ότι έχει φθάσει στα όριά της, ανέφερε την Τρίτη το Reuters.

Αυτό που αναμένουν οι χρηματαγορές σε ποσοστό 90% είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια και κάποια μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων διόρθωσαν και σήμερα, κινούμενες υψηλότερα κατά 2 με 3 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανέβηκε σε υψηλό μηνός στο  -0,527%, πριν τελικά πέσει στο -0,556%.

Ο 30ετής τίτλος της Γερμανίας έφθασε στο 0,038%, μπαίνοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, πριν τελικά επιστρέψει στην αρνητική επικράτεια.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε έντονη κινητικότητα, με τον όγκο συναλλαγών ιδιαίτερο υψηλό μετά από αρκετό καιρό διαμορφούμενο στα 52 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρά την αρχική τους ανοδική τάση, ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η απόδοση της 10ετίας ανέβηκε μία μονάδα βάσης στο 1,64%, όπως και της καινούριας 7ετίας, διαμορφούμενη στο 1,35%.

Αντίθετα, με πτώση 1 μονάδας βάσης σημείωσαν οι αποδόσεις του 3τούς (0,50%) και 5ετούς (0,88%), στο 1,11% από 1,13% κατέβηκε αυτή του τίτλου με λήξη το 2025.