Skip to main content

Τρικλοποδιά στον διαγωνισμό για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Από την έντυπη έκδοση

Την αίσθηση ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μπορεί να μην ολοκληρωθεί δημιούργησε η εξαγγελία του πρωθυπουργού και μάλιστα από το βήμα της ΔΕΘ περί επιστροφής του νοσοκομείου στο Δημόσιο, από το οποίο, όπως είπε, «εκλάπη». Στις 15 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές για το νοσοκομείο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη από την PwC και ο οποίος έχει φανερά προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πωλήτρια Τράπεζα Πειραιώς προχωρά κανονικά τις διαδικασίες και υπάρχουν μέχρι σήμερα πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων φυσικά και το Ίδρυμα Ωνάση, στο οποίο «ποντάρει» το ελληνικό Δημόσιο ώστε να έρθει ως δωρεά το Ντυνάν στο ΕΣΥ.

Σημειώνεται πως στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε δημοσίως το Ίδρυμα Ωνάση, δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο «σχεδόν εκλάπη» από το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη δήλωση μεταφράζεται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως και σε κατηγορία ότι θα αναδειχθούν σε… κλεπταποδόχους. Ταυτοχρόνως, η δήλωση αυτή φαίνεται να «παγώνει» κάθε ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, όποιος επενδύσει τα κεφάλαιά του θα έχει απέναντί του το κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν συμμετείχαν ούτε το fund CVC ούτε ο όμιλος Αποστολόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της διαγωνιστικής διαδικασίας έχουν αναφέρει «ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση πως κάτι άλλαξε και συνεπώς η σχετική διαδικασία συνεχίζεται». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι, σε κάθε περίπτωση, η πώληση του νοσοκομείου θα γίνει με ανταγωνιστική διαδικασία, όπως και ότι έχει δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Ωνάση για λογαριασμό του Δημοσίου. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι αν οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν ικανοποιούν, τότε θα κηρυχθεί άγονος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου με θέμα την πώληση του Ντυνάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών για το Ντυνάν είναι και το κρατικό επενδυτικό fund από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο συμμετέχει στο σχήμα που έχει επενδύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης και η Farallon, στην οποία έχει περάσει μέρος του δανεισμού της Euromedica. Οι πληροφορίες φέρουν το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο από το Άμπου Ντάμπι να έχει καταθέσει και την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά, ύψους 85 εκατ. ευρώ, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση φέρεται να έδωσε μη δεσμευτική προσφορά αρκετά χαμηλότερη. Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς θα ήθελε το τίμημα να είναι ακόμη υψηλότερο, ήτοι γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, με βάση και την αποτίμηση που έχει κάνει.

Από κύκλους της αγοράς αναφέρεται επίσης ότι, αν και πρόκειται για μη δεσμευτικές προσφορές που δεν έχουν νομικές επιπτώσεις, δεν παύει να υφίσταται θέμα προστασίας των συμφερόντων των μετόχων της Πειραιώς. Το Ντυνάν αποτελεί ένα σημαντικό και μεγάλης αξίας στοιχείο του ενεργητικού της Πειραιώς και η ευθεία πρωθυπουργική αναφορά μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί τετελεσμένα, απομειώνοντας την πραγματική αξία όπως θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης, έχει ενδιαφέρον και για το πώς θα αντιμετωπιστεί και από την πλευρά του SSM η εξέλιξη αυτή.