Skip to main content

Πώς η κατάρρευση της λίρας πλήττει την οικονομία του Ψευδοκράτους

Σοβαρές αναταράξεις έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία του Ψευδοκράτους, καθώς η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στις… τσέπες των Τουρκοκυπρίων.

Η οικονομία είναι απομονωμένη και εξαρτάται αποκλειστικά από την Άγκυρα. Ωστόσο, το Ψευδοκράτος δεν έχει κανέναν έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να δέχεται τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της λίρας.

Η τελευταία έχει απωλέσει από την αρχή του έτους, σχεδόν το 40% της αξίας της, ενώ οι πιέσεις κλιμακώθηκαν σημαντικά μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, ως απόρροια της υπόθεσης του Άντριου Μπράνσον.

«Είναι πολύ, πολύ δύσκολο για μία οικονομία σαν τη δική μας, να αντιμετωπίσει μια ξαφνική υποτίμηση του νομίσματος» δήλωσε στο AFP ο υπουργός Οικονομίας του Ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Το τουρκοκυπριακό κράτος είναι απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα, καθώς αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και επομένως, είναι σημαντικά εξαρτώμενο απ’ αυτή.

Εξαιτίας της καθίζησης της λίρας, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

«Όλα έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες» παραδέχθηκε ένας Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί καφετέρια. «Στην ουσία, όλες μου οι οικονομίες έχουν χάσει το μισό της αξίας τους» έσπευσε να προσθέσει, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

Για τους περισσότερους, η αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων ή ηλεκτρικών αγαθών έχει καταστεί απαγορευτική, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας έχει καταρρεύσει.

«Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την κρίση» επεσήμανε από την πλευρά του, ο Έρνταλ Γκουργιά, καθηγητής οικονομικών σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Ψευδοκράτους.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε εργαλεία και δεν ξέρουμε πού αλλού να απευθυνθούμε, επειδή δεν μας αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μεγαλύτερες εδώ, παρά στην Τουρκία».

Ωστόσο, υπάρχει και η θετική πλευρά, η οποία δεν είναι άλλη από τις μαζικές αγορές των Ελληνοκυπρίων. «Μέχρι πρότινος, δεν αγόραζαν τίποτα. Όμως τώρα, έρχονται όλοι εδώ και ψωνίζουν ό,τι βρουν» σχολίασε ο Τουρκοκύπριος καθηγητής.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τουρκοκυπριακά βενζινάδικα παρατηρούνται τεράστιες ουρές από αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι γεμίζουν τα ρεζερβουάρ χάρη στη «φθηνή» λίρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Daily Mail