Skip to main content

Τριγμοί από την Turk Telekom στις τουρκικές επιχειρήσεις

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφη Τριήρη
[email protected]

Οι πιέσεις της τουρκικής οικονομίας έγιναν αισθητές στον τουρκικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Turk Telekom, που κήρυξε πτώχευση, υπό το βάρος συσσώρευσης επισφαλών δανείων, τα οποία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Την ίδια στιγμή, στην Αργεντινή επισπεύδονται οι επαφές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και κυβερνητικών αξιωματούχων για την αποτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων.

Το μέγεθος της έκθεσης της Turk Telekom στις τράπεζες υπολογίζεται στα 4,7 δισ. δολάρια, κάτι που προκάλεσε πανικό και σε άλλες τουρκικές επιχειρήσεις, αφού και αυτές ακολουθούν αντίστοιχες τακτικές. Τώρα, τρεις τουρκικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εξαγορά του 55% της Turk Telekom, εκχωρώντας της δάνειο ύψους 3 έως 4 δισ. δολαρίων, ως μέρος των ενεργειών για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας.

Πρόκειται για τις τράπεζες Akbank, Garanti και Isbank. Το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας θα χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυο για το δάνειο, ενώ το ακριβές ποσό του δανείου θα οριστικοποιηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης που συντάσσουν οι τρεις τράπεζες. Το σχέδιο της εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Απώτερος στόχος είναι η πώληση του ποσοστού της Turk Telekom. Οι τράπεζες είχαν ήδη συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές, όπως η Saudi Telecom Company και η Ooredoo ORDS.QA από το Κατάρ, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε χθες έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της μείωσης της φορολογίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα. Το νόμισμα βρήκε στήριξη από την απόφαση για μείωση του επιπέδου του παρακρατούμενου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα, ενώ αυξήθηκε το επίπεδο για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα με διάρκεια έως ένα έτος.

«Φαίνεται να είναι ένα μέτρο που ελήφθη για να κάνει ελκυστικότερη τη χρήση της λίρας και να καταστήσει επικερδή τη στροφή στις καταθέσεις σε λίρα από καταθέσεις σε συνάλλαγμα», δήλωσε αναλυτής της TEB Investment/BNP Paris. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται στο στόχαστρο οργανωμένης επιχείρησης, όμως η χώρα θα ξεπεράσει την επίθεση.

Διεμήνυσε δε ότι η χώρα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της λίρας.

Από την άλλη πλευρά, την προσεχή Τρίτη θα συναντηθεί αντιπροσωπεία του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής προκειμένου να συζητήσουν όλες τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. «To Ταμείο και οι Αρχές της Αργεντινής εργάζονται εντατικά για την ενίσχυση της ρύθμισης που υποστηρίζεται από το Ταμείο υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτές τις συνομιλίες και να υποβάλουμε το αναθεωρημένο οικονομικό σχέδιο στην Εκτελεστική Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέφρι Ράις.

Όπως είπε ο κ. Ράις, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στελέχη του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νίκολας Ντουχόβνε αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη, για να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις.