Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Χθες άνοιξε η όρεξη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών που θα αντιστοιχήσουν στην ανησυχία των επενδυτών για την μελλοντική πολιτική αστάθεια που θα επιφέρει η προσφυγή στις κάλπες λίαν συντόμως. Άλλωστε δεν επιχείρησαν καν να οδηγήσουν τον 25άρη στις 210 μονάδες, απλά τον κράτησαν γύρω από τις 200 μερικές μέρες. Συνεπώς το επενδυτικό φρόνημα δεν κατάφερε να ανορθωθεί μέσα στη βδομάδα και τώρα που έφθασε το τέλος της το μόνο ζητούμενο είναι να μην υπάρξει σήμερα τόση πίεση και τόσο γενικευμένη όσο η χθεσινή. Γιατί τότε η επόμενη εβδομάδα θα είναι βδομάδα των παθών. Οι επενδυτές έχουν επιλέξει να εκφράζουν με μεγαλύτερη αμεσότητα τις προσδοκίες τους για τις προοπτικές της οικονομίας πάνω στην τιμή των συστημικών τραπεζών που φιλοξενούνται στον 25άρη.
Θεωρούμε πως οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δεν έπιασαν στον ύπνο τους θεσμικούς. Αντίθετα, το προαίσθημά που τους έκανε τόσο επιφυλακτικούς στην «ανακούφιση» μετά τη συμφωνία και την ψήφιση της σε Ελλάδα και Ευρωζώνη ήταν σωστό.
Ακόμα και μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου δεν αποσύραμε αυτή την παράγραφο και σήμερα γίνεται σαφές το γιατί. Οι κάλπες, τρεις σε εννέα μήνες θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους θεσμικούς του ΧΑ με μια πρόγευση για τη φύση τους από χθες.
- Τη Δευτέρα σημειώναμε: «Η τεχνική ανάλυση υπογραμμίζει πως αν οι τιμές δεν περάσουν ψηλότερα από σήμερα κιόλας η πιθανότητα εγγραφής νέων χαμηλών ή επανεγγραφής των προσφάτως εμφανισθέντων μέσα στη βδομάδα είναι τεράστια».
- Την Τρίτη παρατηρούσαμε: Όσοι παρακολούθησαν τις χθεσινές συναλλαγές αντιλήφθηκαν πως όσο μεγάλωνε η επενδυτική δυσμένεια για τις τραπεζικές μετοχές, τόσο δυνάμωνε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα blue chip. Αρκετοί εξ αυτού υποστήριξαν, ότι έχει αποφασιστεί από ισχυρούς παράγοντες του ΧΑ μια αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων. Με μείωση της θέσης τους σε τραπεζικές μετοχές και τοποθέτηση των κεφαλαίων από τη ρευστοποίηση σε μετοχές εταιριών που θα επηρεαστούν θετικά από τις εξελίξεις γρηγορότερα.
- Την Τετάρτη υπογραμμίσαμε: «Η μελέτη των μεταβολών των κλαδικών δεικτών αποκαλύπτει, πως σε αρκετούς κλάδους χθες οι αποφάσεις των θεσμικών αναίρεσαν τα κέρδη της Δευτέρας. Στο τέλος δε, οι βασικού δείκτες επέστρεψαν στα επίπεδα της Παρασκευής. Κάτι κρατά τους επαγγελματίες σε στάση αναμονής κατά την εκτίμησή μας. Ενώ για το διεθνές κλίμα είναι σαφές πως η εικόνα των χρηματιστηρίων στην Κίνα επιβαρύνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου γενικά». Παράλληλα παρουσιάσαμε τονισμένα τις παρατηρήσεις της FITCH:
«Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των μετριοπαθών κομμάτων, προκειμένου να εγκρίνει τα απαιτούμενα νομοσχέδια από τη Βουλή, παρά τον υψηλό κίνδυνο διάσπασής του. Ωστόσο, οι προοπτικές πρόωρων εκλογών πριν το τέλος του 2015 είναι αρκετές, γεγονός που επαναφέρει την αβεβαιότητα στη μελλοντική σχέση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.
– Η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έθεσε προ των πυλών τον κίνδυνο του Grexit.Εάν η σχέση των δύο πλευρών επανέλθει σε μία ανάλογου τύπου ένταση, τότε ο κίνδυνος του Grexit θα επανέλθει δριμύτατος».
- Χθες ειδοποιήσαμε ξεκάθαρα: «Το ΧΑ μετρά ήδη τέσσερις συνεδριάσεις που ο ΓΔ συσσωρεύει στα τρέχοντα επίπεδα αφού στις 14/8 οδηγήθηκε στις 673,93 μονάδες, στις 17/8 στις 680,94, στις 18/8 ήταν στις 673,18 και χθες στις 675,33. Χονδρικά διακυμαίνεται από τις 665 ως τις 690 προτιμώντας κλεισίματα κοντά στην κατώτερη τιμή της ζώνης. Αυτή η επιλογή των θεσμικών μπορεί να έχει ως βάση την αβεβαιότητα για την πολιτική αστάθεια που ομολογούν ακόμα και οι κυβερνητικοί παράγοντες. Γιατί οι εξελίξεις σχετικά με το τρίτο μνημόνιο είναι θετικές για την οπτική των αγοραίων δυνάμεων. Αναβάλουν το ράλι ανακούφισης μπροστά στον φόβο του αγνώστου που κρύβεται αν χρειαστεί να καταφύγει σε εκλογές η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα της εσωτερικής της αντιπολίτευσης».
Η αγορά λοιπόν την τελευταία μέρα της εβδομάδας εκπνοής θα κινηθεί με ανανεωμένη πτωτική ορμή και το διεθνές κλίμα να ωθεί σε γενικευμένα ξεφορτώματα μετοχικών θέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Τα νεότερα χαμηλά για το 2015 πιθανά θα είναι τα χαμηλά του βίου του ΧΑ στο ευρώ ήτοι τα επίπεδα του πρώτου δεκαήμερου του Ιουνίου του 2012.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στο ταμπλό, η Walt Disney υποχώρησε κατά 5,7%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Sanford C. Bernstein σε market perform από outperform προηγουμένως.
Επίσης, απώλειες 1,9% σημείωσε η Sears, μετά την ανακοίνωση ότι οι ζημίες το τελευταίο τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 67 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδη βελτιώθηκαν, αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν.
Στον αντίποδα, η Eli Lilly σημείωσε κέρδη 4,9%, καθώς το φάρμακο που παράγει για το διαβήτη, σε συνεργασία με την Boehringer Ingelheim GmbH, δείχνει να έχει δραστικά μειωμένες παρενέργειες, κερδίζοντας παράλληλα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά φαρμάκου.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν αν και παραμένουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000, στις 277.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφώνονταν στις 271.000.
Επίσης, πτώση κατά 0,2% κατέγραψε ο πρόδρομος δείκτης επί της πορείας των δεικτών (leading index) για τον μήνα Ιούλιο, μετά από συνεχή άνοδο επί τέσσερις μήνες.
Τέλος, κατά 2% αυξήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών, καθώς ανήλθαν τον Ιούλιο σε 5,59 εκατομμύρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2007.
ΕΥΡΩΠΗ
Η πτώση του ενεργειακού κλάδου και οι διαρκώς εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας των αναταράξεων των αναδυόμενων αγορών, προκάλεσαν ισχυρές απώλειες στους ευρωπαϊκούς δείκτες χθες.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,55% στις 6.368 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,34% στις 10.432 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,05% στις 4.784 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,1% στις 373,44 μονάδες, διευρύνοντας στο 6,6% τις απώλειες από τότε που η Κίνα αποφάσισε την υποτίμηση του νομίσματός της.
Στο ταμπλό, η Gamesa και η Vestas Wind Systems σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 8,1%, μετά την υποβάθμιση του κλάδου από την Credit Suisse, λόγω των αρνητικών προοπτικών.
Επίσης, στο -0,8% βρέθηκε η Swatch Group, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τις εξαγωγές του Ιουλίου έδειξαν ότι οι επιδόσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από τις νομισματικές αποφάσεις χωρών της Ασίας.
Στον αντίποδα, η Royal Ahold ενισχύθηκε κατά 2,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 33%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, υποχώρησαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, έναντι πτώσης 1,4% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
ΧΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όπως όλα δείχνουν η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, με τους επενδυτές να «υποδέχονται» τις σχετικές διεργασίες με έντονη ανησυχία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,52% στις 651,56 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 672,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 647,44. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 29,41 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,44 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,54% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,74%.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η εγχώρια αγορά κινήθηκε με βάση την πολιτική ειδησεογραφία, και δη τις διαρροές ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πιθανότατα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το σενάριο αυτό αν και ήταν πολύ πιθανό από τη στιγμή που υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, δεν είχε τιμολογηθεί πλήρως από την αγορά, με αποτέλεσμα σήμερα να δούμε μια βίαιη πτώση.
Οι traders, όσοι είχαν απομείνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω θερινών διακοπών, είχαν τηρήσει μια θετική στάση αναμονής, προχωρώντας περισσότερο σε αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Όμως, στη σημερινή συνεδρίαση εντοπίστηκαν περισσότερο στρατηγικές εντολές, οι οποίες για ακόμη μία φορά επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικό, άλλωστε, της κίνησης αυτής ήταν το στοιχείο ότι από τα 109 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου του Χ.Α τα 96,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς ανέφεραν στο naftemporiki.gr ότι εάν επιβεβαιωθεί η προκήρυξη νέων εκλογών, ο τραπεζικός κλάδος θα παρατείνει το «πάγωμα» των χορηγήσεων, η εμπιστοσύνη θα καθυστερήσει να επανέλθει και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Ο κλάδος σε κάθε περίπτωση θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στα θετικά, πάντως, της ημέρας, η Ελλάδα την Πέμπτη κατέβαλε ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποπληρώνοντας το ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Στο ταμπλό τώρα η εικόνα σήμερα ήταν άκρως αρνητική. Η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 14,66% χάνοντας πλέον και τα επίπεδα των 10 σεντς, ενώ κάτω από τα 50 σεντς έκλεισε η Εθνική, η οποία σημείωσε απώλειες 9,45%. Στο -13,51% έκλεισε η Πειραιώς και με απώλειες 12% η Eurobank.
Από το sell off δεν «γλίτωσαν» ούτε οι μετοχές της Μυτιληναίος, οι οποίες έκλεισαν στο -7,14%, όπως άλλωστε και των Ελληνικών Πετρελαίων, που ολοκλήρωσαν τις δικαιοπραξίες στο -7,33%. Απώλειες 7,24% σημείωσε και η Ελλάκτωρ, στο -4,58% η Grivalia, στο -4,76% η ΓΕΚ Τέρνα, στο -4,26% η ΕΧΑΕ και στο -4,45% η ΟΠΑΠ.
Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι μετοχές της Τιτάν (+3,48%) και του ΟΤΕ (+0,37%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (-13,82%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Κατασκευών-Υλικών (+0,96%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον δείκτη των blue chip πτωτική πορεία σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η εγγραφή ελάχιστου μέρας στο πρώτο μέρος έγινε στις 12:01 και ορίστηκε στις 193,35 μονάδες. Κινήθηκε έκτοτε με μικρού εύρους πλάγια κίνηση αλλά νέες πιέσεις του έδωσαν μετά τις 16:30 μικρή καθοδική κλίση και έφθασε στο τελικό ελάχιστο μέρας τις 191,60 μονάδες στις 17:00. Έτσι η χθεσινή δυναμική άφησε αρνητικές υποσχέσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς και η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ έγινε με το ίδιο πνεύμα.
Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά που εκπνέει σήμερα ορίστηκε στις 192,50 μονάδες αλλά για την επόμενη στις 197,25 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου στις 199,25. Ο 25άρης έκλεισε στις 193,34 μονάδες. Οι ανοιχτές θέσεις ήταν αντίστοιχα 6923 για τη σειρά Αυγούστου, 3631 για την επόμενη και 121 του Οκτωβρίου. Οι Traders επέλεξαν να δείξουν ότι σήμερα προσδοκούν πτώση, αλλά για την επόμενη βδομάδα παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι. Ωστόσο διαμόρφωσαν τα στοιχήματά τους χωρίς τη γνώση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα εξ αφορμής της προκήρυξης εκλογών με άγνωστη ακόμα την ημερομηνία διεξαγωγής τους και επειδή στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η αναταραχή λόγω της εικόνας της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη (της Κίνας) έχει μεγαλώσει. Οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα και συνεπώς μαζί οι ασιατικές υποχώρησαν την Παρασκευή, μετά από μια έρευνα που έδειξε πως η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, από την εποχή που εμφανίστηκε ο πυθμένας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, η διάθεση των επενδυτών για επενδυτική ασφάλεια είναι τεράστια και στράφηκαν στις αγορές των ομολόγων και του χρυσού.
Τα επίπεδα των 180 μονάδων πιθανά να αποτελέσουν στήριξη του 25άρη και για την ακρίβεια μια ζώνη με κάτω όριο τις 178 και άνω τις 181 πριν από τις 167 μονάδες που είναι το ελάχιστο στο βίο του 25άρη στο ευρώ.
Σήμερα
Οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα και συνεπώς μαζί οι ασιατικές υποχώρησαν την Παρασκευή, μετά από μια έρευνα που έδειξε πως η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, από την εποχή που εμφανίστηκε ο πυθμένας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, η διάθεση των επενδυτών για επενδυτική ασφάλεια είναι τεράστια και στράφηκαν στις αγορές των ομολόγων και του χρυσού.
Οι τιμές του πετρελαίου και οι αναδυόμενες αγορές επίσης σφυροκοπήθηκαν, καθώς οι φόβοι της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, που καθοδηγείται από την Κίνα, πλήττουν τις αγορές. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 2,1% και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 του Ιουλίου το 2012.
Οι αγορές σε χώρες των οποίων η οικονομική δραστηριότητα συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησαν. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχει σήμερα χάσει 2,70% και ο Kospi 50 της Νότιας Κορέας είναι σε πτώση 2,93%.
Το κλίμα στις αγορές, ήδη κλονίστηκε στη διάρκεια της νύχτας από την αδυναμία της Wall Street, και το επιβάρυνε ακόμη περισσότερο σε η ζοφερή ανάγνωση της δραστηριότητας των εργοστασίων της Κίνας.
Ο δείκτης μεταποίησης Caixin / Markit έδειξε ότι η δραστηριότητα στον εργοστασιακό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου 6 1/2 χρόνια, αφού η εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές φθίνουν. Δηλαδή, ακολουθεί τα βήματα των ασθενέστερων από το αναμενόμενο στοιχείων, τον Ιούλιο, και για αυτό παρουσιάζεται ενισχυμένος ο φόβος για επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
“Οι αγορές προεξοφλούν το χειρότερο αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Herald Van Der Linde, επικεφαλής της στρατηγικής επί των ασιατικών μετοχών της HSBC. Ιδιαίτερα με την αβεβαιότητα για το κινεζικό νόμισμα, “οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι πλέον παρών, και αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μακριά από την αγορά.”
Ο δείκτης μετοχών στη Σαγκάη υποχώρησε 3,12% κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200-ημερών για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2014. Αυτό έφερε απώλειες για την εβδομάδα έως 7,9% και έσπρωξε τον S & P 500 σε χαμηλό έξι μηνών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 2,31%.
Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών MSCIEF υποχώρησε 1,5% τοις εκατό σε χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών.
Τα futures επί μετοχών ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 0,4 % σε χαμηλό έξι μηνών στις ασιατικές συναλλαγές αφού κυκλοφόρησε το κινεζικό PMI. Το δολάριο Αυστραλίας, θεωρείται ένα νόμισμα μεσολάβησης για την ζήτηση στην Κίνα, αύξησε τις προηγούμενες ζημίες, κατά -0,4% στα 73,05 σεντς του δολαρίου ΗΠΑ.
Η αναστάτωση της αγοράς ανέβασε την τιμή του χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα μήνα.
Το ασφαλές καταφύγιο των αμερικανικών ομολόγων είδε τις αποδόσεις να πέφτουν πιο κάτω. Οι αποδόσεις είχαν ήδη έλξη προς τα κάτω μετά από τα πρακτικά στη συνεδρίαση της Federal Reserve του Ιουλίου, καθώς προσέφεραν μικρή ένδειξη για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων, μειώνοντας τις προσδοκίες για έναρξη της πολιτικής σύσφιξης τον Σεπτέμβριο.
Το ευρώ κινήθηκε κοντά σε υψηλό δύο μηνών στα 1,1250 δολάρια μετά από άνοδο 1,1% την Πέμπτη.
Εκτός από την Κίνα ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές προκλήθηκαν επιπλέον δονήσεις μετά από την υποχώρηση της λίρας Τουρκίας σε ρεκόρ χαμηλού έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που είχε ξεκινήσει εδώ και λίγους μόνο μήνες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Απόρριψη της διάθεσης υπέρ ανάληψης ρίσκου μετά την αδύναμη προκαταρτική μέτρηση («φλας») του ΡΜΙ της Κίνας
Η κακή απόδοση της αγοράς την Πέμπτη επέδρασε πάνω στην συνεδρίαση της Παρασκευής στην Ασία, με τα ασιατικά νομίσματα σε αποδυνάμωση, τις μετοχικές αγορές με ρευστοποιήσεις και το φρόνημα των επενδυτών να παραμένει εύθραυστο. Ο “flash” PMI μεταποίησης στην Κίνα ήταν πολύ αδύναμος, πέφτοντας στο 47,1, έναντι 48,2 της συναίνεσης. Η έκθεση ώθησε μετοχές και νομίσματα χαμηλότερα σε όλους τους τομείς, παρά τις γενικά αισιόδοξες οικονομικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες για την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας και ο κίνδυνος μιας ανανεωμένης απειλής για αποπληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως του πετρελαίου, παραμένουν υπό πίεση. Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή έγκριση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, η είδηση ότι η κυβέρνηση θα καλέσει πρόωρες εκλογές την 20 η Σεπτεμβρίου πήρε έναν φόρο από τα Ελληνικά assets. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχασε σχεδόν το 4%, και οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα από το ξεπούλημα ανέβηκαν σχεδόν 20bp
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. «Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι’ αυτό υποβάλλω την παραίτησή μου» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες. «Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, καθώς οι Έλληνες πρέπει να αποφανθούν ποιος και πώς θα οδηγήσει τη χώρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Οι εκλογές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη του νέου ελληνικού προγράμματος, ζητούν ομοφώνως οι Ευρωπαίοι δανειστές, στον απόηχο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, σε γραπτή του δήλωση στο Reuters, επισήμανε ότι «ελπίζω οι εκλογές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο νέο πρόγραμμα». «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωζώνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ελπίζω η νέα Βουλή να είναι περισσότερο υποστηρικτική στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρόσφατα συμφωνήθηκε». Η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας, σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ τα κείμενα που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, τα οποία αφορούν τη σύμβαση πώλησης μετοχών, τη συμφωνία των μετόχων και το νομοσχέδιο το οποίο θα καταρτίσει το υπουργείο Ναυτιλίας και θα αναφέρεται σε αρμοδιότητες που θα πάρει από τον ΟΛΠ η Αρχή Λιμένος.
Ως θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία αποτιμά η Eurobank τη σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας το β’ τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου Αναλυτικότερα, η Eurobank αναφέρει πως «στο 2ο τρίμηνο 2015 το πραγματικό ΑΕΠ (ονομαστική αξία σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,47% και σε τριμηνιαία 0,77% (εκτιμήσεις ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τα αντίστοιχα μεγέθη του 1ου τριμήνου ήταν της τάξης του 0,21% και 0,02%.
Αρνητικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τον υψηλό κίνδυνο πρόωρων εκλογών.
Με σχόλιό της, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η απόφασή του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να εμποδίσει την εφαρμογή του Μνημονίου.
Νέες, μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των επιβατών και των οχημάτων ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ Lines. Οι αναθεωρημένες τιμές, οι οποίες αποτελούν απόρροια της κατάργησης της επιβάρυνσης του «επίναυλου 3%» θα αφορούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές εσωτερικού.
Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου.
Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α) σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε στην ΑΕΚ να συμμετέχει σε παιχνίδια προκαθορισμένης απόδοσης (ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ) λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του Δημήτρη Μελισσανίδη, ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την Ε.Ε.Α, το κώλυμα ανάγεται στο ότι ο κ. Μελισσανίδης, ενώ έχει διοικητική και ηγετική αρμοδιότητα στην ΑΕΚ, παράλληλα είναι και μέτοχος του ΟΠΑΠ (33,3% των μετοχών), ενώ την ίδια στιγμή το κώλυμα του νόμου 2725/1999 επεκτείνεται και στο γιο του Γεώργιο Μελισσανίδη, ως συγγενή πρώτου βαθμού εξ αίματος.
Την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική εκφράζει η Eldorado Gold με ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Federal Reserve, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Βάσει των πρακτικών, ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση των επιτοκίων, σταδιακά ωριμάζουν.
«Η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι αρκετά πιθανή» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Πτώση 13% σημείωσαν τα κέρδη της Hewlett – Packard το γ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 854 εκ. δολάρια ή στα 0,47 δολάρια ανά μετοχή, υποχωρώντας από τα 985 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 8% διαμορφωμένα στα 25,3 δισ. ευρώ.
Κατά 53 δισ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ,σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Oι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 60 δισ. κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου. Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί αυτή τη στιγμή στα 2,754 δολάρια.
Κατά 2% αυξήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ανήλθαν τον Ιούλιο σε 5,59 εκατομμύρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2007. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 10,3%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 5,48 εκατομμύρια πωλήσεις.
Πτώση κατά 0,2% κατέγραψε ο πρόδρομος δείκτης των δεικτών (leading index) για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Marketwatch. Η πτώση του Ιουλίου έπεται μίας διαρκούς ανόδου, τεσσάρων μηνών. Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς παρά την πτώση, η πορεία του «leading index» υποδεικνύει μία μετριοπαθή οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2015.