Skip to main content

Talk of the market: Επαφές για deals αναδιαρθρώσεις και λιανεμπόριο στο επίκεντρο

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που είχε συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. Στόχος είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media.

Μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδρίες, οι τιμές αντέδρασαν θετικά χθες στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ενισχυμένος κατά 0,37% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη 0,26%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 55 εκατ. ευρώ από τα 78 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος τον Ιούνιο ανήλθε σε 67,5 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εξαμήνου η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 81,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 8%.

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε χθες ότι οι νέες μετοχές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ θα εκδοθούν στο 1,0 ευρώ ανά μετοχή. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι συμμετείχε με 9% μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η Eurobank Ergasias Services and Holdings ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Direktna Banka για τη συγχώνευση της Direktna με τη σερβική θυγατρική της τράπεζας Eurobank Beograd με απορρόφηση της Direktna από την Eurobank Serbia.

H εταιρεία Foodlink βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με την εταιρεία “Γενικές Μεταφορές – Αθηναϊκή ΑΕ” η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο των Logistics. Σκοπός των συζητήσεων είναι η απόκτηση από την Foodlink ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της “Γενικές Μεταφορές – Αθηναϊκή ΑΕ”.

Ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή της εταιρείας του να αυξήσει το ποσοστό της στο σχήμα του Integrated Resort Casino στο Ελληνικό. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε επίσης στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου ύψους 5 δισ. ευρώ σε έργα καθαρής ενέργειας και βιώσιμων υποδομών, με την ολοκλήρωση του οποίου θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας. 

Οι άμεσα απασχολούμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων ξεπερνούν τους 215.000 με 8.000 να έχουν προστεθεί την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ το 2020 στο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκε η απασχόληση κατά 3,1% σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 7 χιλ. εργαζομένους. Η τάση αυτή ήταν αντίστροφη με το υπόλοιπο λιανεμπόριο, όπου καταγράφεται πτωτική τάση κατά 2,9% σε σχέση με το 2019. Πλέον η απασχόληση του λιανεμπορίου τροφίμων αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, έχοντας σημαντικά μεγαλύτερες πωλήσεις από το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Συνολικά στην οικονομία το λιανεμπόριο τροφίμων αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% της συνολικής απασχόλησης (έτος βάσης 2020) ξεπερνώντας κλάδους όπως είναι κατασκευές, τράπεζες, μεταφορές και υγεία.

Η Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 17% στο α’ εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 4,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Οι καθαρές λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, με τη σταδιακή επαναλειτουργία του δικτύου των φυσικών καταστημάτων από τις 5 Απριλίου, σημείωσαν για την ίδια περίοδο αύξηση 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αλλά και αύξηση 6,98% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η διοίκηση εκτιμά ότι για το β’ εξάμηνο του έτους, το ποσοστό συμμετοχής του e-shop, εφόσον η αγορά παραμείνει σε πλήρη λειτουργία, θα ισορροπήσει γύρω στο 14% με 15% σε σχέση με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις.

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. απέκτησε το 100% των εταιρικών μεριδίων της “Σύζευξις Εμπορική-Τεχνική-Ενεργειακή και κτηματική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης”, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια εμπορική αποθήκη συνολικής επιφάνειας 5.262 τ.μ επί γηπέδου εμβαδού 11.349 τ.μ., στη θέση Ρουπάκι ή Μελίσσια στον Ασπρόπυργο, πλήρως μισθωμένη. Το τίμημα ανήλθε σε 2,325 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των στοιχείων ενεργητικού της αποκτηθείσας εταιρείας ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα supermarket Κρητικός εγκαινίασε έξι νέα καταστήματα μέσα στον Ιούνιο με σκοπό, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, να φτάσει σε περισσότερες γειτονιές της Ελλάδας. 

Tο 37% των πόρων  του Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” θα διοχετευθεί σε επενδύσεις για το περιβάλλον, επιβεβαιώνει ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης που μίλησε για τη σημασία του τρίπτυχου ESG (Environmental Social Governance), σε πάνελ που συντόνισε ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής EPLO Institute for Sustainable Development. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο φόρουμ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

naftemporiki.gr