Skip to main content

ASA: «Βαθιά ανησυχία» για την υπόθεση Γεωργίου

«Ο ρόλος μια στατιστικής αρχής είναι να περιγράφει την πραγματικότητα. Όχι να τη διαμορφώνει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό η Αμερικανική Ένωση Στατιστικών, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη της υπόθεσης Γεωργίου.

Η ASA επισημαίνει ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την «άρνηση αποδοχής των αθωώσεων στις αρχικές δίκες» και κάνει λόγο για πολιτικοποίηση των στατιστικών στην Ελλάδα.

«Η δίωξη ενός αφοσιωμένου δημόσιου λειτουργού επειδή έκανε τη δουλειά του αποτελεί μια βαθιά ανησυχητική πράξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με την ASA, οι εξελίξεις στην υπόθεση δυνητικά υπονομεύουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ. Η επαγγελματική ένωση κάνει λόγο για μια σειρά περιπτώσεων από το 2013 κατά τις οποίες οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Γεωργίου αναβιώνονται εξαιτίας δημόσιων και πολιτικών πιέσεων.

Υπογραμμίζει δε ότι παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάληψη των νομικών εξόδων υπεράσπισης επίσημων στατιστικολόγων, όπως ο κ. Γεωργίου, η νομοθεσία που θεσπίστηκε προβλέπει τη μερική πληρωμή του δικαστικού κόστους και μόνο στην περίπτωση της αθώωσης.

«Με σεβασμό παροτρύνουμε το ελληνικό κράτος να παύσει τις οποιεσδήποτε περαιτέρω διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

naftemporiki.gr