Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας δεν αισθάνθηκαν αρχικά την ανησυχία που κατέλαβε τους ομολόγους τους στα μεγάλα χρηματιστήρια. Το «προνόμιο» της καθόδου των τιμών από τον Απρίλιο του 2015 ως την περασμένη Τετάρτη επιτρέπει να μην θεωρείται υψηλού κινδύνου κίνηση η τοποθέτηση σε μετοχές του ταμπλό στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο σήμερα, μετά από συντονισμένη βουτιά των δεικτών σε Ασία Ευρωζώνη και Αμερική χθες είχαμε εκ νέου υποτίμηση του Κινέζικου νομίσματος.
Οι αναλυτές άρχισαν πλέον να αναφέρονται σε πιθανή έναρξη πολέμου μεταξύ των νομισμάτων, για να καταστούν οι επιμέρους οικονομίες ανταγωνιστικές, ειδικά αυτές που στηρίζονται στις εξαγωγές τους. Σήμερα οι Ασιατικές οι μετοχές, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και οι τιμές των commodities υποχώρησαν μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει το γουάν να πέσει απότομα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στο ασφαλές καταφύγιο των αγορών κρατικού χρέους.
Την Τετάρτη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε ως μέση τιμή του γουάν χαμηλότερα από ό, τι το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, η οποία με μια αιφνιδιαστική κίνηση είχε ήδη μειωθεί κατά πολύ ήτοι κατά 2% σε μια μέρα. Η ραγδαία πτώση της αξίας του νομίσματος της Κίνας – περίπου 4 τοις εκατό κατά τις τελευταίες δύο ημέρες – είναι ένα πλήγμα στην όρεξη για επενδύσεις σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μετοχές, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα να υφίστανται πωλήσεις υπό πίεση καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβόταν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νομισματικό πόλεμο που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.
Αυτά έχει να αντιπαλέψει σήμερα η αγορά της Αθήνας μετά από μια αλυσίδα 4 ανοδικών κλεισιμάτων. Δεν αποκλείεται οι 210 για τον 25άρη και οι 700 μονάδες για τον ΓΔ να λειτουργήσουν σαν οροφή. Που θα καταστεί αργότερα στήριξη όπως ήταν στο κοντινό παρελθόν και πριν έρθει η αντίδραση των επενδυτών στο δημοψήφισμα και ότι αυτό έφερε.
Άλλωστε όπως αναφέραμε από τη Δευτέρα η αντίδραση ειδικά των τραπεζών από τα χαμηλά του Αυγούστου είναι τεράστια παρά την μείωση των αρχικών κερδών που σημείωσαν χθες οι τραπεζικές μετοχές. Χθες αναφέραμε ως μη «φυσιολογικό» φαινόμενο, να κινεί την πτώση και την άνοδο στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος. Εκτιμούμε ότι η δυναμική αυτή δικαιολογείται μόνο αν οι αρχικές πιέσεις ήταν αποτέλεσμα ενός ψευδούς συναγερμού, που ξεγέλασε για λίγο.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η ΑΛΦΑ, από το χαμηλό της περασμένης βδομάδας, με την τιμή που είχε χθες στις 12:00 εμφάνιζε άλμα κατά +82,3%, η ΕΤΕ κατά 49,9%, η ΕΥΡΩΒ κατά 32% και η ΠΕΙΡ κατά 66,4%. Στο κλείσιμο η απόσταση της ΑΛΦΑ από το ελάχιστο ήταν +66%, για ΕΤΕ +47% για ΕΥΡΩΒ +34% και για ΠΕΙΡ +55%. Ορθολογισμός επικράτησε στο κλείσιμο. Αυτά χθες, όταν οι αγορές μετοχών της ευρωζώνης χτυπημένες από μια ριζοσπαστική απόφαση του Πεκίνου υποχωρούσαν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επιπτώσεις από τη νέα υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος προκάλεσε έντονες ανησυχίες στη Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικές απώλειες, διορθώνοντας μετά την προχθεσινή άνοδο, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,21% στις 17.402,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,27% στις 5.036,79 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,96% στις 2.084,07 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Kraft Heinz υποχώρησε κατά 1,07%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 4,52 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν στα 4,7 δισ. δολάρια.
Απώλειες κατέγραψαν μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την αγορά της Κίνας. Οι Yum! Brands και Wynn Resorts σημείωσαν απώλειες άνω του 4,7%, η Caterpillar και η Joy Global έχασαν τουλάχιστον 2,6%, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Railroads CSX και Norfolk Southern.
Στο -6,8% βρέθηκε η Symantec, μετά την συμφωνία που υπήρξε για την πώληση της μονάδας Veritas στην Carlyle Group, έναντι 8 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, η Google σημείωσε κέρδη 4,1%, μετά την ανακοίνωση ότι δημιουργεί μια νέα μητρική εταιρεία με την ονομασία Alphabet, η οποία θα αναλάβει τις νεότερες δραστηριότητες του ομίλου, όπως τα τμήματα επενδύσεων και έρευνας, τη μονάδα Nest και τη μονάδα ανάπτυξης του αυτόνομου αεροπλάνου.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 1,3% αυξήθηκε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας για πρώτη φορά άνοδο έπειτα από δύο αρνητικά τρίμηνα. Οι αναλυτές ανέμεναν, ωστόσο, άνοδο 1,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις αφενός από την πτώση του εξαγωγικού κλάδου μετά την είδηση ότι η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της και αφετέρου από την πτώση του δείκτη Zew στη Γερμανία
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-1,06% υποχώρησε κατά 1,06% στις 6.665 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-2,68% κατέγραψε πτώση 2,68% στις 11.294 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-1,86% έκλεισε πτωτικά κατά 1,86% στις 5.099 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,55% στις 393,61 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες από τις 5 Αυγούστου στο 2,6%.
Στο ταμπλό, οι εταιρείες που αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τις εξαγωγές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς εκτιμάται ότι η υποτίμηση του κινεζικού γουάν θα πλήξει τις πωλήσεις τους. Η BMW και η Daimler έχασαν πάνω από 4,3%, ενώ απώλειες άνω του 5,1% σημείωσαν οι LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και Swatch Group.
Επίσης, η Adecco υποχώρησε κατά 4,75%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 182 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Konecranes Oyj ενισχύθηκε κατά 16%, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για τη συγχώνευσή της με την Terex.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε υποτίμηση του γουαν, με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών. Η υποτίμηση ήταν της τάξεως του 2%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο λόγω των ανησυχιών για την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και των αναλυτών υποχώρησε στις 25,0 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλιο.
ΧΑ
Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες ανόδου για να επανακτήσει τα επίπεδα των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έκλεισε και την Τρίτη με σημαντικά κέρδη, χωρίς να υπάρξουν, όμως, δείγματα ισχυρών τοποθετήσεων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,14% στις 705,00 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 708,29 μονάδες και η χαμηλότερη στις 692,09. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 69,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 58,03 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 3,67 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 210,91 μονάδες με άνοδο 2,86%, ενώ στις 307,89 μονάδες με άνοδο 2,95% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, συνεχίζοντας την ανοδική αντίδρασή του.
Οι έντονες πιέσεις που δέχτηκε το πρώτο τριήμερο της προηγούμενης εβδομάδας η αγορά, προκαλεί τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια εβδομάδα μάλιστα που η συναλλακτική δραστηριότητα ιστορικά υποχωρεί σημαντικά.
Η αγορά έδειξε ότι σταδιακά προεξφλούσε τη σημερινή συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτική, εωσότου η συμφωνία εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, όπου και αναμένεται η κυβέρνηση να βρει σοβαρές δυσκολίες. Το κείμενο θα κατατεθεί σήμερα το απόγευμα στην ελληνική Βουλή ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη.
Επίσης, τον σκεπτικισμό ενέτειναν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ο οποίος ανέφερε ότι θα εξεταστεί η συμφωνία με την Ελλάδα για το τρίτο πακέτο διάσωσης τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία να συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ και να συμφωνήσει με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Στο ταμπλό τώρα, στον FTSE 25 ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+7,14% με κέρδη 7,14%, η Grivalia Properties στο +6,67%, η Coca Cola HBC στο +5,26%, η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+3,68% στο +3,68%, η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+3,56% στο +3,56% και η ΔΕΗ ΔΕΗ+3,23% στο +3,23%. Με άνοδο 4,96% στα 0,6350 ευρώ έκλεισε η Εθνική, ενώ έφτασε έως το +9,09%. Με κέρδη 6,35% έκλεισε και η Eurobank στα 0,0670 ευρώ, ενώ μόλις στο +1,22% έκλεισε η Πειραιώς, παρ΄ ότι κέρδιζε έως και 13,41%. Πτωτικά στον δείκτη έκλεισαν μόνο οι Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,96% (-2,96%) και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-2,23% (-2,23%), με την τελευταία να διορθώνει μετά από πενθήμερη ανοδική αντίδραση που της έδωσε κέρδη 29,70%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (+5,26%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας (-4,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 23 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Στην χθεσινή συνεδρίαση οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των blue chip ανοδική πορεία, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προσδοκίες των traders τη Δευτέρα. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 205,32 μονάδες με το μέγιστο να γράφεται στις 12:49 και ήταν στις 212,32 μονάδες. Το ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου είχε όγκο 1373 συμβόλαια με εύρος διακύμανσης 6,50 μονάδες. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 212,75 μονάδες, με τον 25άρη στο +2,86% και κλείσιμο στις 210,91 μονάδες.
Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Αυγούστου ορίστηκε στις 210,25 μονάδες και στις 212,00 για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Οι ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς ανήλθαν στις 8259 και της επόμενης στις 944. Η προπορεία του ΣΜΕ που ίσχυσε κατ’ επιλογή της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών επί σειρά συνεδριάσεων αναιρέθηκε χθες. Απεικονίζοντας την ανατροπή των θετικών προσδοκιών για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη των θεσμικών και των παραγώγων.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την στατιστική προϊστορία μια ζώνη τιμών γύρω από τις 210 μονάδες (+/- 2 μονάδες) λειτούργησε αρκετές φορές μέσα στο τρέχον έτος σαν στήριξη για τον 25άρη. Στις συνεδριάσεις: Α) της 28 Ιανουαρίου το κλείσιμο έγινε στις 210,15 μονάδες με ελάχιστο τις 209,48 Β) στις 21 και 22 Απριλίου το κλείσιμο έγινε στις 208 μονάδες με ελάχιστο τις 206.
Σήμερα
Οι Ασιατικές οι μετοχές, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και οι τιμές των commodities υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 12/8 μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει το γουάν να πέσει απότομα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους.
Την Τετάρτη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε ως μέση τιμή του γουάν χαμηλότερα από ό, τι το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη, η οποία με μια αιφνιδιαστική κίνηση είχε ήδη μειωθεί κατά πολύ ήτοι κατά 2% σε μια μέρα.
Η κεντρική τράπεζα είχε χρεωθεί την αλλαγή της Τρίτης, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι απλά η αρχή μιας μακροπρόθεσμης υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας με στόχο να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι προβληματικές εξαγωγές της Κίνας.
Η ραγδαία πτώση της αξίας του νομίσματος της Κίνας – περίπου 4 τοις εκατό κατά τις τελευταίες δύο ημέρες – είναι ένα πλήγμα στην όρεξη για επενδύσεις σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μετοχές, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα να υφίστανται πωλήσεις υπό πίεση καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβόταν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νομισματικό πόλεμο που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,7% σε χαμηλά διετίας. Οι χρηματιστηριακές αγορές από την Αυστραλία ως τη Σιγκαπούρη ήταν μια θάλασσα από κόκκινα ταμπλό.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή είναι η αρχή μιας συνεχούς υποτίμησης του γιουάν, αφού άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και μπορεί να προκαλέσει ένα νέο γύρο πιέσεων στα νομίσματα ολόκληρου του αναδυόμενου κόσμου». Δήλωσε ο κ De Mello, της Schroders από τη Σιγκαπούρη.
Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 1,2% και το δείκτη S&P 500 στο -1% γιατί η κίνηση στο νόμισμα της Κίνας ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές παγκόσμια και χτύπησε εταιρείες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν ήδη αναφέρει επιβράδυνση των πωλήσεων τους στην Κίνα καθώς η οικονομία της υποχωρεί και αναμένεται να τεθούν υπό πίεση το σύνολο των μετοχών των εταιρειών της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και οι κατασκευαστές πολυτελών αγαθών.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι στα Εμπορεύματα η παρατεταμένη αδυναμία γιουάν θα μπορούσε να αναβιώσει αποπληθωριστικές πιέσεις.
Τα futures του αργού πετρελαίου ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από 4% στη διάρκεια της νύχτας στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών πριν ανακτήσει 1,1% φθάνοντας τα 43,57 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Τετάρτη. Ο χαλκός και το αλουμίνιο χτύπησαν επίσης χαμηλά έξι ετών την Τρίτη, καθώς το φθηνότερο γιουάν τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του κόσμου σε μέταλλα θα περικόψει τις εισαγωγές του.
Τα Ομόλογα ήταν το μοναδικό φωτεινό σημείο, με το 10ετές να αποκτά απόδοση κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών αφού χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας ένα 2,09%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η PBOC (Κεντρική Τράπεζα Κίνας) διορθώνει τη σχέση δολαρίου – γιουάν υψηλότερα πάλι και οι παράπλευρες επιδράσεις συνεχίζονται
Η PBOC κράτησε το δολάριο έναντι του γιουαν σταθερά υψηλότερα σήμερα, σε υψηλότερο επίπεδο από το χθεσινό κλείσιμο, καθώς εφαρμόζεται το νέο πλαίσιο το προσδιοριζόμενο από την αγορά για το νόμισμα. Σε μια ανακοίνωση το ΔΝΤ χαιρέτισε τον νέο μηχανισμό FX της PBOC, αν και το Ταμείο σημειώνει ότι η μεταβολή δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της σύνθεσης του καλαθιού των διεθνών νομισμάτων. Επίσης, σε ένα δελτίο τύπου σήμερα, η PBOC επανέλαβε υπογραμμίζοντας τον μεγαλύτερο ρόλο των αγορών για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η τράπεζα, επίσης, δεν απέκλεισε δυνητικά σημαντικές διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας CNY σε σύντομο χρονικό διάστημα, εωσότου προσαρμοστούν αγορές.
Οι παράπλευρες συνέπειες σε όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 2% χθες, και τροφοδοτείται από την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή σε 31.5mb τον περασμένο μήνα, είναι η υψηλότερη απόδοση από τον Ιούνιο του 2012, η οποία υποστηρίζει περαιτέρω τα ομόλογα παγκόσμια.
Η υποτίμηση του γιουάν ενισχύει την υπόθεση για τη σταδιακή αυξήση των επιτοκίων από τη Fed. Ενώ η κίνηση της PBOC ανεβάζει τους κινδύνους για τις προοπτικές των ΗΠΑ, διατηρούμε την εκτίμησή μας για μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πιστεύουμε ότι η πιθανότητα να έχει μειωθεί κάπως, καθώς η κίνηση της FOMC μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Υπάρχουν βασικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δημοσιευθούν στοιχεία για τη Βιομηχανική Παραγωγή ΙP. Στη ζώνη του ευρώ, στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθούν την Πέμπτη (Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία) και την Παρασκευή (της ζώνης του ευρώ) και προκαταρκτικό Q2 ΑΕΠ την Παρασκευή. Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν αποφάσεις στην Κορέα, Φιλιππίνες, τη Χιλή, το Περού, καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι ειδήσεις από την Αθήνα ότι οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ακούγονται στην αρχή πολύ θετικές. Ζητωκραυγές όμως δεν χωρούν. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές, το νέο «μνημόνιο» είναι η απόδειξη της αποτυχίας.
Τα άνωθεν επισημαίνει ο ανταποκριτής τηςDeutsche Welle στις Βρυξέλλες, Μπερντ Ρίγκερτ, σε άρθρο του για την ελληνική συμφωνία.
Χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. «Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, η λέξη συμφωνία είναι μεγάλη», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Στουμπ, σε σχετική με το ελληνικό ζήτημα ερώτηση. «Υπάρχει ακόμη δουλειά σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Φινλανδός υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα επανεκτιμήσει τη στάση της αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αναλαμβάνει την αρμοδιότητα και της εποπτείας για τους ακόλουθους φορείς:
- Της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών.
- του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,
- της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε.,
- της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου,
- της Ανώνυμης Εταιρείας Ελληνικών Αλυκών,
- του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους,
- της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Παγίων,
- της EMC Ελλάς Α.Ε
- της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων,
- της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε. ΛΑΡΚΟ,
- της Εταιρείας Εκκαθάρισης Α.Ε..
Στη δημιουργία Αρχής Λιμένα τόσο για τον ΟΛΠ όσο και για τον ΟΛΘ φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση εν όψει της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών. Η δημιουργία Αρχής Λιμένα (Port Authority) για κάθε λιμάνι ξεχωριστά μοιάζει να είναι η επιλογή που θα εξασφαλίσει αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αποκαλεί έλεγχο του Δημοσίου επί των λιμανιών, παρά την ιδιωτικοποίηση εμπορικών δραστηριοτήτων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο λόγω των ανησυχιών για την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Όπως πρικύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και των αναλυτών υποχώρησε στις 25,0 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 32,0 μονάδες.
Διάταγμα που θεσπίζει οικονομική ζώνη στη Διώρυγα του Σουέζ, εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος εγκαινίασε μια μεγάλη επέκταση του καναλιού της Διώρυγας, η οποία ο Σίσι ελπίζει ότι θα πυροδοτήσει μια οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, την πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου.
Σε «Baa3» από «Baa2» προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της Βραζιλίας ο οίκος Moody’s. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως το outlook (προοπτικές) της βραζιλιάνικης αξιολόγησης. Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με την Moody’s, τους εξής δύο παράγοντες: – Τη χειρότερη του αναμενόμενου, πορεία της οικονομίας, η οποία αποδίδεται στις αυξημένες κρατικές δαπάνες και στην έλλειψη συναίνεσης για την έγκριση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Ως αποτέλεσμα, η δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τόσο το 2015 όσο και το 2016.
Tην άντληση 24 δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης 3ετών ομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, το επιτόκιο του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,013% έναντι 0,932% της προηγούμενης δημοπρασίας.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 3,34 έναντι 3,28 φορών. Η συμμετοχή των ξένων υποχώρησε στο 52,8% έναντι 50,4% φορών.
Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Tο επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, λήξεως σε τέσσερις εβδομάδες, άγγιξε το 0,050%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στις 3,13 φορές από 3,62 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.