Skip to main content

2+2 παρεμβάσεις για νέο ασφαλιστικό

Από την έντυπη έκδοση

Νέο τοπίο διαμορφώνεται σταδιακά από το φθινόπωρο στο ασφαλιστικό, καθώς μπαίνουν σε τροχιά 2+2 κορυφαίες αλλαγές που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Δύο νέες κομβικές μεταρρυθμίσεις που προαναγγέλλονται με το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, αλλά και δύο σημαντικές «ουρές» από το ασφαλιστικό Βρούτση που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, αλλάζουν τα πάντα σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εισφορές. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που ετοιμάζεται να νομοθετηθούν, όπως το μίγμα μείωσης των εισφορών και ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους, δεν αποκλείεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε παραγωγικούς φορείς, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά την ακύρωση της ΔΕΘ.

Το μενού των μεγάλων αλλαγών περιλαμβάνει τη σταδιακή στροφή προς ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική σύνταξη και ασφάλιση, τη θεσμοθέτηση νέων μέτρων για τη μείωση της «φορολογικής σφήνας», την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, παλαιές και νέες, αλλά και την υλοποίηση στην πράξη της ρύθμισης για μείωση του «πέναλτι» στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Πρόκειται για δύο νέες μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ζυγιστούν το επόμενο διάστημα, ώστε σταδιακά να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή, αλλά και για δύο κομβικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη.

Στο χρονοδιάγραμμα προβάδισμα έχουν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα που σχεδιάζεται να περάσουν σε φάση υλοποίησης το επόμενο 4μηνο και έως το τέλος του έτους. Αναλυτικά:

1 Νέοι συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις:Αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 ισχύουν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, που φέρνουν αυξήσεις σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους, αρκεί να έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους, τόσο γι’ αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Οι παλαιοί συνταξιούχοι, ωστόσο, που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική