Skip to main content

Fitch: Ανεπαρκής η απάντηση της Άγκυρας στην πτώση της λίρας

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την απάντηση της Τουρκίας στην υποτίμηση της λίρας ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα και την οικονομία. Συστήνει στην Άγκυρα να λάβει μέτρα, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και θα επιτρέψουν πιο χαμηλούς ανάπτυξης και άμβλυνση των μεγάλων ανισορροπιών. 

Σε σημείωμά του ο οίκος θυμίζει ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας είχαν υποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου στα 96,8 δισ. δολάρια από 110,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα για να περιορίσει το short selling και το σχέδιο, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημειώνει πως «οι προσπάθειες να καλυφθεί το κενό πολιτικής βοήθησαν στην προσωρινή σταθεροποίηση της λίρας, όπως και η δέσμευση του Κατάρ για επένδυση 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, αν και οι λεπτομέρειες ή ο χρόνος των επενδύσεων δεν έγιναν γνωστά». 

Σύμφωνα με τον Fitch δεν θεωρούνται πιθανοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου (capital controls), όχι μόνο γιατί τους απέκλεισε ο Αλμπαϊράκ, αλλά γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη από προσέλκυση τεράστιων εισροών κεφαλαίων. Επίσης εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, εκτός και εάν η κατάσταση επιδεινωθεί αισθητά.

Ωστόσο προειδοποιεί πως η έως τώρα αντίδραση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια της μεγάλης πτώσης της λίρας, και κυρίως τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο 16%, την αύξησ του χρέους σε ξένο νόμισμα και τη διάβρωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

«Όλα αυτά αφήνουν την Τουρκία εκτεθειμένη σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, όπως η ανατίμηση του δολαρίου, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ» διαμηνύει ο Fitch. 

naftemporiki.gr