Skip to main content

«Μνημονιακό» το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο που ανακοινώθηκαν χθες για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Βάσει των στοιχείων αυτών, η ελληνική οικονομία εμφανίζει από το καλοκαίρι συμπτώματα αποπληθωρισμού και πτώσης της εγχώριας παραγωγής, παρεπόμενα της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει εξαιτίας της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας την οποία προκάλεσαν τα μέτρα της καραντίνας στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Τα αριθμητικά δεδομένα με τα οποία καταγράφονται τα συμπτώματα αυτά δείχνουν ότι τα φαινόμενα του αποπληθωρισμού και της πτώσης της παραγωγής είναι παρόμοια με αυτά που είχαν καταγραφεί τα έτη 2011-2014, την εποχή του πρώτου και του δευτέρου μνημονίου, όταν εφαρμόστηκαν τα πλέον επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων).

Ο αποπληθωρισμός 1,8% που καταγράφηκε τον φετινό Ιούλιο είχε να εμφανιστεί από την περίοδο 2013-2014. Παρόμοια με εκείνης της περιόδου είναι και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,9%, η οποία καταγράφηκε τον Ιούνιο. Τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία (όπως και την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων) αποτυπώνουν εξάλλου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και των εισαγωγών, κατά 8,5% και 9,2%, αντίστοιχα, τον Ιούνιο.

Ειδικά το φαινόμενο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των τιμών, της παραγωγής και των πωλήσεων των πετρελαιοειδών τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ουσιαστικά δηλαδή είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης της ζήτησης υπηρεσιών μεταφορών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Πού οφείλεται ο αποπληθωρισμός

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατέγραψε τον φετινό Ιούλιο μείωση 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν επίσης ότι ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε τον Ιούλιο μείωση 1,7% έναντι του Ιουνίου κι ότι ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2018 – Ιουλίου 2019, παρουσίασε πτώση 0,4%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική