Skip to main content

Περιμένοντας την αναβάθμιση… με μικρό καλάθι

Την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στην Τουρκία και τις ανησυχίες που πυροδοτεί  ο δίχως τέλος κατήφορος της λίρας για διάχυση στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αγορές κοιτάζουν λίγο πιο μακριά…. στα γραφεία του αμερικανικού οίκου Fitch. 

Πληροφορίες (και προσδοκίες) κάνουν λόγο για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία κλίμακα. Αν και απολύτως καλοδεχούμενη εξέλιξη, πολλοί κρατούν μικρό καλάθι για τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην αγορά. 

Στην τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα μετά την έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης, ο οίκος εξήρε τις δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά τόνιζε ότι οι προκλήσεις επιμένουν, με κυριότερη αυτώ των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο από «Β-»σε «Β» με θετική προοπτική. Τον ίδιο μήνα είχε έρθει η αναβάθιση από Moody’s σε Β3 από Caa2. Tα νεώτερα από τον Moody’s, που τείνει να είναι αυστηρός, αναμένται το Σεπτέμβριο.

Ο Standard & Poor’s μας έχει ήδη αναβαθμίσει την χώρα μας στην κλίμακα Β+ με θετικές προοπτικές- ωστόσο θεωρείται σχετικά απίθανο να προβεί σε νέα αναβάθμιση εντός του έτους. 

Οι αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια στιηρίγματα όσο στο Χ.Α. όσο και στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο η εμπειρία του Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι τα κέρδη ενδέχεται να είνα βραχύβια, εάν δεν συνοδευθούν από ουσιαστικές θετικές ειδήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, Το περιβάλλον αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου και έντονης αστάθειας σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ μας. 

naftemporiki.gr