Skip to main content

Χρηματιστήρια: Καθίζηση των αγορών από τις νέες απειλές Τραμπ

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η νέα κλιμάκωση στο σινο-αμερικανικό πόλεμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να ανακοινώνει δασμούς 10% από 1ης Σεπτεμβρίου στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων που δεν έχουν δασμολογηθεί ακόμη, προκάλεσε καθίζηση των αγορών, καθώς επιδόθηκαν σε ενορχηστρωμένη άτακτη υποχώρηση.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε είχε πληθώρα γεγονότων και εξελίξεων, από τη μείωση των επιτοκίων της Fed, τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Σανγκάη και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση ανά τον κόσμο, οι νέες απειλές όμως του Αμερικανού προέδρου ήταν η τελευταία πινελιά που έκανε τη διαφορά στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Η Wall Street συνέχισε την καθοδική της πορεία που είχε ήδη χαράξει από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, πέφτοντας ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό μηνός.

Στην Ευρώπη, η εικόνα ήταν καταστροφική, με τα χρηματιστήρια να αιμορραγούν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχασε 2,46%, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάιο.

Ο κλάδος των πρώτων υλών απώλεσε 4,55% και είχε τη χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο του 2016, ακολουθούμενος από τον τεχνολογικό κλάδο και τον κλάδο αυτοκινήτων που διέγραψαν 3,69% και 3,46%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκανε βουτιά 3,11%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε τη χειρότερη συνεδρίαση για το 2019, μετά τις απώλειες 2,34%.

Η μετοχή της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, κόντρα στο ρεύμα, έκανε άλμα 8,39%, μετά την ανακοίνωση των βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων της για το α΄ εξάμηνο του 2019, πέτυχε την καλύτερη ημερήσια επίδοσή της τα τελευταία 8 χρόνια.

Τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2018 είχε επίσης το χρηματιστήριο του Παρισιού, το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά, χάνοντας 3,57%, ενώ το Μιλάνο έκλεισε επίσης χαμηλά, με πτώση 2,41%.

Στην Ασία, βαριές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ, κλείνοντας χαμηλότερα κατά 2,11% και 2,35% αντίστοιχα. Πλήγμα μικρότερου εύρους για Σανγκάη (1,41%) και Σεούλ (0,95%).