Από την έντυπη έκδοση
Σε γνωμοδότηση υπέρ της επιβολής ανώτατων τιμών (πλαφόν) στα υγρά καύσιμα έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα, η αιτιολογική γνώμη της Αρχής εστάλη στα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου, καθώς η σχετική απόφαση εναπόκειται στα δύο αρμόδια υπουργεία. Τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα αποφασίσουν επίσης και τη διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν, αν τελικά δώσουν το «πράσινο φως», η οποία θα περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνεται μία μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των νομών όπου οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές, και επομένως στους οποίους αιτιολογείται το πλαφόν.
Η εν λόγω μεθοδολογία προβλέπει τον υπολογισμό μίας τιμής αναφοράς για κάθε νομό και τη σύγκρισή της με τη διασπορά των τιμών που καταγράφονται στα τοπικά βενζινάδικα. Έτσι, κριτήριο για τη λειτουργία ή όχι του συγκεκριμένου νομού υπό ατελή ανταγωνισμό θα αποτελεί το αν ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών πρατηρίων (δηλαδή πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο) υπερβαίνει αυτή την τιμή. Με βάση την τεχνική επεξεργασία των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων για το τελευταίο δίμηνο, η οποία προηγήθηκε, φάνηκε πως παρόλο που υπήρξε μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι τιμές στην αντλία δεν ακολούθησαν πτωτική πορεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Υπενθυμίζεται πως, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Επίσης, στο ίδιο αίτημα, η Περιφέρεια είχε προτείνει και την επιβολή πλαφόν.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (3054/2002), το μέτρο μπορεί να παραμείνει εν ισχύι έως δύο μήνες, ενώ στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνθήκες, ώστε να κρίνουν κατά πόσο είναι απαραίτητο να παραταθεί. Πάντως, ήδη αρκετοί φορείς της αγοράς έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στην συγκεκριμένη προοπτική.
Κ.Δ.