Skip to main content

Αγορές: Η σκυτάλη της πτώσης στην Ασία

Το σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από τη Wall Street πήραν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς η Fed ανταποκρίθηκε μεν στις προβλέψεις για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως αυτό δεν ήταν η αρχή ενός επιθετικού κύκλου χαλάρωσης. 

O Dow Jones και ο Nasdaq έκλεισαν με πτώση 1,2% έκαστος, ενώ και ο S&P 500 υποχώρησε 1,1%, γεγονός που φανερώνει την απογοήτευση των επενδυτών. Το σκηνικό από νωρίς το πρωί σήμερα στις αγορές της Ασίας, που λόγω διαφοράς ώρας αντιδρούν με μία ημέρα καθυστέρηση, είναι παρόμοιο. 

Στο Τόκιο η πτώση είναι μικρή, με τον Nikkei 225 να υποχωρεί περίπου 0,25%, καθώς το γιεν υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου προσφέροντας στηρίγματα στις ιαπωνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εντονότερες είναι ωστόσο οι πιέσεις για τις κινεζικές μετοχές. Στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης καταγράφει πτώση 0,8%, ενώ περίπου 0,9% υποχωρεί και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Στο -1,1% είναι και ο BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης. 

Eκτιμάται ότι στο κόκκινο θα ανοίξουν σε λίγη ώρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που περιμένουν την δράση της ΕΚΤ, εν μέσω αλλεπάλληλων ζοφερών στοιχείων για την οικονομία. 

naftemporiki.gr