Skip to main content

Talk of the market: Μέχρι να ανοίξει η…σεζόν, ο λόγος στους μετόχους για ΑΜΚ και μερίσματα

Επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα στο χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 0,16% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% και η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 67 εκατ. ευρώ, κάτω από τη μέση αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. 

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τη Motor Oil, που έχει προγραμματίσει δημοσίευση αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Η Πειραιώς υπέγραψε οριστικές συμφωνίες για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise I συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας τις συναλλαγές NPE Vega και Phoenix, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον τρίμηνο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς θα μειωθεί δραστικά στο επίπεδο του 23% από 46% τον Μάρτιο 2021.

Η Alpha Bank πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Εάν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη απαρτία, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική την επόμενη εβδομάδα, στις 22 Ιουνίου. 

Η Jumbo θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση σήμερα. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη διανομή κερδών για το 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη μη διανομή περαιτέρω μερίσματος για τη χρήση 2020 καθώς προκατάβαλε το μέρισμα συνολικού ποσού 0,615 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής. Σημειώνεται ότι για το 2021 πρόθεση της διοίκησης είναι να καταβάλει και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής ποσό ίσο με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης 2018/2019 δηλαδή μικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Πρόθεση είναι η χρηματική διανομή να καταβληθεί αμέσως μετά την περίοδο τριών μηνών αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων.

Ζημιές πολλών εκατομμυρίων γράφει ο κλάδος της ακτοπλοΐας που ζητά ενίσχυση και αποζημίωση. Με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σημειώνει ότι το υπουργείο οφείλει ήδη στις εταιρείες μέλη του άνω των 50 εκατ. ευρώ για εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών. Ταυτόχρονα τη διετία 2020/2021 θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ οι συνολικές ζημιές των πλοίων μελών του ΣΕΕΝ που εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά και τη γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης όσο το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, με κλειστές βασικές αγορές και περιορισμένες κρατήσεις.

Συμφωνία με ICB και Blue Ocean υπέγραψε η Folli Follie για την ανάπτυξη δικτύου με το σήμα Beverly Hills Polo Club σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα με την ICB, καθώς προηγήθηκε στα μέσα Μαΐου η σύμβαση συμφωνίας master franchise για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων με το εμπορικό σήμα kendall+kylie, που επίσης ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της ICB. Η Folli Follie είχε βρεθεί σε διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες με στόχο τη σύναψη συμφωνιών που θα ενισχύσουν αφενός το portfolio σημάτων της, δημιουργώντας αφετέρου έσοδα ικανά να αντισταθμίσουν μέρος του τζίρου από τα συμβόλαια που λήγουν με τη Nike, σταδιακά μέχρι το 2022.

Τις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ). Οι αγωγές (με ημερομηνία 9/6/21) κοινοποιήθηκαν παράλληλα και στον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ΚΕΕ, η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και η ενοχοποίηση των επαγγελματιών “για την υπερ μετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας”.

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ΠΕ Ηλείας. Σύμφωνα με την Άβαξ η κατασκευή της ΜΕΑ, συνολικού προϋπολογισμού 31,2 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε από τη Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε. με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.. Η ΜΕΑ ΠΕ Ηλείας αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα ΜΕΑ με ΣΔΙΤ στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο σε ετήσια βάση θα παράγει έως και 5.100 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών.

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) υπέγραψαν στις 4 Ιουνίου η Eurobank και το Σωματείο Εργαζομένων Union Eurobank. Με την σύμβαση αυτή μεταφέρονται στο ΤΕΑ του ομίλου Eurobank όλες οι υφιστάμενες ομαδικές ασφαλιστικές καλύψεις (συνταξιοδοτικές, νοσοκομειακές, ιατροφαρμακευτικές), γίνονται συμβατική υποχρέωση της τράπεζας και δεν μπορούν να διακοπούν χωρίς νεότερη συμφωνία.

Η OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με αυτήν για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ιασώ κατέχουν συνολικά 112.503.239 μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92,10% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης εταιρείας. 

naftemporiki.gr