Skip to main content

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο – Κατέβηκε προκλητικό tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Μάλιστα, σε μία ακόμη ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προέβη στη διαγραφή της ανάρτησης, η οποία ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες. Το συγκεκριμένο tweet, το οποίο πλέον έχει κατέβει, ανέγραφε χαρακτηρικά τα εξής:

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα της».

​Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία έχει δεσμευτεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού πλοίων marinetraffic.com,  το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, επαγρυπνώντας και παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

naftemporiki.gr