Skip to main content

Διατήρηση της προβληματικής εικόνας στο Χ.Α.

Νέες πιέσεις παρατηρούνται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η απουσία ειδήσεων οδηγεί την ελληνική αγορά προς το τεχνικό όριο των 810 – 815 μονάδων, δίνοντας συνέχεια στο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.50), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,37% στις 816,97 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει απώλειες κατά 0,34% στις 2.130,29 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε μόλις 1,05 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,02% στις 790,71 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,29%, η Eurobank κατά 0,11% και η Alpha Bank κατά 0,47%. Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank διατηρούνται σταθερές σε 4,64 και 0,11 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει πέριξ του 1%, ενώ στο 1,30% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της Grivalia Properties. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,96%, της Jumbo κατά 0,63% και της Lamda Development κατά 0,61%.

Τα ελληνικά ομόλογα, από την πλευρά τους, εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,9 μονάδα βάσης στο 5,376% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,8 μονάδες βάσης στο 3,434%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, σημειώνουν άνοδο κατά 4,4 μονάδες βάσης στις 486,0 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει τις «προβληματικές» συνεδριάσεις, δίνοντας συνέχεια στο πτωτικό σερί, το οποίο διεκόπη προσωρινά την Παρασκευή. Πλέον, το επόμενο «στοίχημα» των επενδυτών συνίσταται στην υποστήριξη του τεχνικού ορίου των 810 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης οδεύει να αποχαιρετίσει τον Ιούλιο με οριακές απώλειες.

Εξηγώντας τα αίτια της πτώσης, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Sec, παρατηρεί τα εξής: «Η επιτυχία των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων φαίνεται ότι είχε το τίμημα της. Τα 410 εκατ. ευρώ των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων και τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι αφορούσαν την συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στην έκδοση της ελληνικής πενταετίας φαίνεται ότι τράβηξαν “καύσιμα” από την Αγορά η οποία είχε φθάσει σε ένα κομβικό σημείο τιμών».

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει τα παρακάτω: «Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ολοκληρώνει τον Ιούλιο, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά. Οι βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή εστιάζονται στην ολοκλήρωση όλων των γεγονότων που ανέμενε η αγορά, όπως: Η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές, δεν έδωσε κάτι περισσότερο από αυτό που αναμενόταν σε επίπεδο επιτοκίου για μία προστατευμένη έκδοση, δημιουργώντας και ερωτήματα γιατί οι ξένοι θεσμικοί δεν μετακύλησαν τα ομόλογα του 2019 παρά το bonus που θα έπαιρναν».

Την ίδια ώρα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της Quest, καθώς και η εισαγωγή στην κύρια αγορά της θυγατρικής της, BriQ. Τέλος, η δημόσια πρόταση της Γαλαξίδι ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, και καθώς η εταιρεία έχει ξεπεράσει το όριο του 90% θα ακολουθήσει η απορρόφηση της μειοψηφίας (squeeze out) και η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

naftemporiki.gr