Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να υιοθετήσει περαιτέρω επεκτακτικά μέτρα εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης και θα εξετάσει τις επιλογές της «τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Ινιάτσιο Βίσκο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
Σε ομιλία του στο Μιλάνο, ο Βίσκο, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί πώς να προσαρμόσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» υπό το φως της αδύναμης ανάπτυξης και των χαμηλών πληθωριστικών προσδοκιών.
Οι δηλώσεις του ίσως τροφοδοτήσουν τις εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα χαλαρώσει την πολιτική της στην επόμενη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο.
Ο Βίσκο δήλωσε ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, οριακά χαμηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για 0,2%, και θα αναπτυχθεί με μέσο όρο οριακά χαμηλότερα του 1% το καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Βίσκο χαιρέτισε την πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και κάλεσε την αντισυστημική κυβέρνηση να υιοθετήσει «συνετούς» στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να παγιωθεί αυτή η τάση.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν αυτό τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, χάρη σε μια συμφωνία με την Κομισιόν που απέτρεψε τη σύγκρουση για τα δημόσια οικονομικά της Ρώμης και στις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη στάση της υπέρ της χαλαρής πολιτικής υπό την καθ’ οδόν νέα της πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ωστόσο, παραμένουν οι αμφιβολίες για το 2020, όταν η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει 23 δισ. ευρώ για να αποφύγει την προγραμματισμένη αύξηση στον φόρο πωλήσεων και πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις της για μειώσεις στο φόρο εισοδήματος.
«Η εμπιστοσύνη των οικογενειών και των επιχειρήσεων θα μπορούσε να πληγεί από την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική, που έχει διαλυθεί για φέτος αλλά είναι ακόμα ζωντανή σε ό,τι αφορά το 2020», δήλωσε ο Βίσκο, στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ιταλικού τραπεζικού λόμπι.
Αναφερόμενος στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε συγχωνεύσεις μεταξύ των μικρότερων τραπεζών της χώρας προκειμένου αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και λιγότερο ευπαθείς.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters