Skip to main content

Ο Σι ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τα ξένα στελέχη

Ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον δεσμεύτηκε να προσφέρει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, και παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρίες αντιμετωπίζουν εξονυχιστικούς ελέγχους εκτός συνόρων.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της αγοράς, παρέχοντας ένα πιο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον για Κινέζους και ξένους επενδυτές» διαβεβαίωσε ο Κινέζος πρόεδρος σε γραπτή επιστολή του προς μια ομάδα στελεχών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Η απόφασή σας να μείνετε και να επενδύσετε στην Κίνα είναι η σωστή επιλογή» καταλήγει.

Πολλές κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Κίνας αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους και κατηγορίες για «δάκτυλο» της κινεζικής κυβέρνησης στη λειουργία τους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Huawei, κορυφαία δύναμη στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, απαγορεύεται να αγοράζουν εξοπλισμό για δίκτυα 5G της Huawei μετά τις 31 Δεκεμβρίου- ενώ επίσης θα πρέπει να απομακρύνουν όλο τον εξοπλισμό 5G της κινεζικής εταιρείας από τα δίκτυά τους ως το 2027. Η απόφαση  αυτή έλαβε  χώρα μετά από κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει πως η Huawei συνιστά απειλή εθνικής ασφαλείας- κάτι που η ίδια η κινεζική εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg