Skip to main content

ΕΥ: Σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Σημαντική μείωση εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του 2015, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young (EY),  

«Σε μία χρονιά κατά την οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα είναι πράγματι απογοητευτικά» δηλώνει ενδεικτικά, ο επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών συμβούλων της ΕΥ στην Ελλάδα, Τάσος Ιωσηφίδης,

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογισθεί κανείς την αβεβαιότητα που επικράτησε το 2015. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη για να αναστραφεί η εικόνα αυτή» σπεύδει να σημειώσει.

Πάντως, ο κ. Ιωσηφίδης εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών, είναι σίγουρο ότι σταδιακά θα έχει θετικό αντίκτυπο, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, λιμάνια, Αστέρας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κλπ.), καθώς και την πιο ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Ελπίζουμε ότι αυτά θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και την αξιοπιστία της χώρας, προσελκύοντας σιγά σιγά περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις» καταλήγει, σχετικά.

Σε ιστορικό υψηλό οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη το 2015, καθώς έφθασαν τις 5.083, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση και οδηγώντας στη δημιουργία 217.666 νέων θέσεων εργασίας (17%).

Η δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνολικού αριθμού των επενδύσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 51% του συνολικού αριθμού των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Η Πολωνία και η Ρωσία είχαν την καλύτερη απόδοση στην αύξηση των επενδύσεων συνολικά, με το μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται κατά 61% και 60% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Η Ολλανδία, η οποία είναι πέμπτη μεταξύ των πρώτων 10, ανεβαίνοντας μία θέση στην κατάταξη, κατέγραψε αύξηση 47% το 2015.

Όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι μισές (50%) από το σύνολο των θέσεων εργασίας που δημιούργησαν οι άμεσες επενδύσεις καταγράφηκαν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου το 69% των συνολικών επενδύσεων έλαβε χώρα στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης. 

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου ως πρώτης επιλογής στην Ευρώπη για επενδύσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την πραγματοποίηση του Βρετανικού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για την πορεία των επενδύσεων τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Παρά τη θετική εικόνα, οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών. Μεταξύ των 1.469 στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως, μόνο το 22% σχεδιάζει να επεκτείνει τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητές στο άμεσο μέλλον, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 32% πέρυσι.