Πλεόνασμα 127 εκατ. παρουσίασε, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017 υπήρξε πλεόνασμα 86 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 47,3%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 64 εκατ. ευρώ ή 13,2%) από αυτή των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 24 εκατ. ευρώ ή 5,9%). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12,4% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 2 ευρώ ή 0,7% (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018: 301 ευρώ, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017: 299 ευρώ).
Αύξηση εμφάνισαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 554 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 κατά 22,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 326 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 58,8% του συνόλου των εισπράξεων, καθώς και των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 3,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 221 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κρουαζιέρας, καταγράφηκαν 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (Ιανουάριος-Μάρτιος 2017: 92 αφίξεις), με 67 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 82 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 85,7% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, έναντι 1,7 στάσεων την αντίστοιχη περίοδο του 2018
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορά ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα.
naftemporiki.gr
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












