Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται σε μαζικές συναλλαγές μόλις λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Ειδικότερα, στις 11:05, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,95% στις 807,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 35 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 5,26% στις 252,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 8,90% στις 87,46 μονάδες.
Το κλίμα στο ταμπλό δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο της Παρασκευής, όταν η ελληνική αγορά κατέγραψε ένα εντυπωσιακό άλμα της τάξεως του 6,14%. Κι όμως, όπως παρατηρούν οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά δεν είναι ότι δεν περίμενε την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Όπως σημειώνουν, σημαντικό ρόλο στη σημερινή επενδυτική συμπεριφορά παίζουν προφανώς οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να αυξάνονται σημαντικά, “εσωκλείοντας” νέα ασφάλιστρα κινδύνου για τους επενδυτές.
Οι επόμενες ημέρες θα δώσουν απαντήσεις για τις δυνατότητες της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, καθώς και να διατηρήσει τον προϋπολογισμό εντός των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο θα προσαρμόσει ανάλογα την πορεία του, παραμένοντας μια αγορά με υψηλό ρίσκο, αλλά και με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.
Στο ταμπλό, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 11,43% στα 0,86 ευρώ, η Eurobank χάνει 8,09% στα 0,1590 ευρώ, η Folli Follie σημειώνει απώλειες 7,61% και η Εθνική είναι στο -7,53%. Απώλειες άνω του 6% σημειώνουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, άνω του -3% βρίσκονται η MIG, ο ΟΛΠ, η Jumbo και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στο -7,73% παραμένει η Alpha Bank.
«Άλμα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Μεγάλη άνοδος σημειώνουν, εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την χθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν νωρίτερα κατά 23 μονάδες βάσης στο 8,733%.
Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου προκαλούν ανησυχία στις αγορές, οι οποίες φοβούνται νέο γύρο κρίσης στην Ευρωζώνη.
«Η ψήφος κατά της λιτότητας ήταν μαζική, αλλά ίσως να είναι δώρον άδωρον καθώς στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει λίγες επιλογές: Τηρήστε τις δεσμεύσεις προς την τρόικα ή αποχωρήστε [από την Ευρωζώνη]. Αμφιβάλλω για το αν θα γίνει το τελευταίο […] καθώς οι Έλληνες έχουν κουραστεί μεν από τη λιτότητα αλλά όχι από την ιδιότητα του Ευρωπαίου», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.