Skip to main content

Εκκίνηση του β΄ εξαμήνου με το δεξί για τα χρηματιστήρια μετά την εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Η προσωρινή εκεχειρία που συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα μετά τη συνάντηση Τραμπ – Σι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και η μερική άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην Huawei ήταν η αιτία για να καταβάλει ένα κύμα ενθουσιασμού τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που δεν πτοήθηκαν ούτε από τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Κίνα.

Στη Wall Street με παραστάτες τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών (ιδιαίτερα των κατασκευαστριών ημιαγωγών), ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 2.978,24 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να φθάνει πολύ κοντά στο δικό του ιστορικό κλείσιμο των 8.164,71 μονάδων της 3ης Μαΐου.

Στην Ευρώπη οι μετοχές ανήλθαν σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών μετά την ενίσχυση 0,78% του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 600, με τον τεχνολογικό κλάδο επίσης να πρωταγωνιστεί, καταγράφοντας κέρδη 1,92%, με μόλις δύο μετοχές του κλάδου να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και τη μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών ASM να ενισχύεται 5,62%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, κλείνοντας με άνοδο 0,99%, σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 μηνών και παράλληλα εισήλθε σε bull market, με τον DAX πλέον να καταγράφει κέρδη άνω του 20% από το τελευταίο του χαμηλό στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καταγράφοντας κέρδη 0,97%, αναρριχήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών.

Στις ασιατικές αγορές καταγράφηκε μία ανομοιομορφία κατά το ξεκίνημα του Ιουλίου, παρουσιάζοντας τα χρηματιστήρια ισχυρά κέρδη και υποτονικές απώλειες.

Οι ασιατικές μετοχές είχαν την καλύτερη μηνιαία απόδοση των τελευταίων πέντε μηνών, με τον MSCI Ασίας – Ειρηνικού να ενισχύεται 5,05%, όταν τον Ιανουάριο είχε καταγράψει κέρδη 6,78%.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο και της Σανγκάης επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις, σημειώνοντας άνοδο 2,13% και 2,22% αντίστοιχα, σε αντίθεση με αυτό της Σεούλ, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας 0,04%, ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστό λόγω αργίας.