Του Κώστα Ιωαννίδη
Η συνέχεια στην πτώση της ισχύος της στερλίνας ήταν αυτό που άπλωσε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για άλλη μια μέρα την μόλυνση που επέφερε το Brexit στη σχέση εμπιστοσύνης των επενδυτών για τις μετοχικές αξίες. Οι αναλυτές μετά τη διαπίστωση ότι μπορεί τα χαμηλά της Παρασκευής να μην είναι τοπικός πυθμένας για το νόμισμα αναφέρουν πως η πτώση στην ισχύ της στερλίνας είναι στα μισά της. Η στήλη έχει να παρατηρήσει ότι στα χρόνια του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ αντιληφθήκαμε ότι τις αντιδράσεις των πρώτων ημερών μετά από ένα σημαντικό για της αγορές ξαφνικό γεγονός καθορίζονται κύρια από τις επιλογές των κερδοσκόπων.
Σήμερα είναι η μέρα που τα χρηματιστήρια της Ασίας σταμάτησαν το καθοδικό τους σερί και οι αγορές στην Ευρώπη θα ανοίξουν με έντονα ανοδική τάση. Η αγορά μας με τόσο στενή σύνδεση των επενδυτικών διαθέσεων με αυτές των θεσμικών του εξωτερικού αναμένεται να καταφέρει να κάνει τα χθεσινά ελάχιστα μέρας των δεικτών τοπικό σκληρό πυθμένα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συνέχισε την πτώση σε αναζήτηση σκληρού πυθμένα πριν από εκείνον που ορίστηκε το Φεβρουάριο και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι όλοι οι παράγοντες της αγοράς στο κανάλι του «τρεχάτε ποδαράκια μου». Δηλαδή υπάρχουν και τώρα ισχυροί θεσμικοί που βλέπουν αυτή τη βουτιά από εισαγόμενα αίτια σαν ευκαιρία και όχι σαν την κατάρα που θα διαλύσει τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών άλλη μια φορά. Για την αρχή της βδομάδας το επίπεδο των 1380 μονάδων νομίζουμε πως αποτελεί πυθμένα και το ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 520 μονάδες. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι 480 περιμένουν για να δείξουν τη… σκληρότητά τους.
Η προσπάθεια όσων εκπροσωπούν τους διαχειριστές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα σχετίζεται και με τις μετοχές του 25άρη που έκλεισαν με κέρδη στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ και ΟΛΠ) αλλά και με το πλήθος των αμετάβλητων (ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ). Τελικά με τη βοήθεια των δημοπρασιών τα ανοδικά blue chip ήταν (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΤΕΝΕΡΚ και ΦΦΓΚΡΠ) ενώ στις αμετάβλητες μετοχές απέμεινε η ΜΠΕΛΑ. Ήταν μια σοβαρή παρέμβαση στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης την ίδια ώρα που οι θεσμικοί διεύρυναν τις απώλειες των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ ενώ μείωσαν αυτές της ΠΕΙΡ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η αβεβαιότητα του Brexit «οδήγησε» τον Dow Jones στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,50% (260 μονάδες) στις 17.140 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,81% στις 2.000 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 2,41% στις 4.594 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι η πτώση των αμερικανικών δεικτών τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις (Παρασκευή, Δευτέρα) είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Goldman Sachs διολίσθησε κατά 1,66%, της Morgan Stanley κατά 3,71%, της Bank of America κατά 6,31% και της Citigroup κατά 4,52%.
«Νομίζω ότι η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα» δηλώνει ο Μαρκ Τζέικιν, επικεφαλής της Chaikin Analytics. «Πρόκειται για ένα σοκ των αγορών» προσθέτει, στο ίδιο ύφος.
«Οι παράγοντες της σημερινής πτώσης είναι ίδιοι με της πτώσης της Παρασκευής» τονίζει από την πλευρά της, η RBC Global Asset Management και επισημαίνει ότι «οι επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές».
Η στερλίνα υποχώρησε κατά 3,46% στα 1,3205 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και κάτω των 1,32 δολαρίων, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Υπό πίεση βρέθηκε και το ευρώ, το οποίο κατέγραψε πτώση κατά 0,93% στα 1,1015 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0986 δολάρια και υψηλό τα 1,1117 δολάρια. Αντίθετα, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,14% στα 102,06 γεν/δολάριο.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,12% στα 46,63 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,84% στα 47,52 δολάρια.
Οικονομικές προκλήσεις λόγω Brexit «βλέπει» από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σήμερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC. Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε ότι το Brexit δεν θα πυροδοτήσει μία παγκόσμιας έκτασης χρηματοπιστωτική κρίση. «Δεν υπάρχει η αίσθηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία κρίση» εξήγησε και τόνισε, ότι προς το παρόν, οι αγορές αντιδρούν «ομαλά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα εργάζονται για την υλοποίηση της απόφασης του βρετανικού λαού. «Η Βρετανία, η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινότητα διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε, στη συνέχεια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, διεύρυνση εμφάνισε τον Μάιο το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 60,59 δισ. δολάρια, έναντι 57,73 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν έλλειμμα 59,7 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, σε συμφωνία για την εξαγορά της Heartware International φέρεται να ήλθε η Medtronic PLC, με το αντίτιμο να ορίζεται στα 1,1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Medtronic θα καταβάλει 58 δολάρια ανά μετοχή της Heartware – ποσό αυξημένο κατά 93% από την τρέχουσα τιμή της. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2016.
ΕΥΡΩΠΗ
Διευρυμένες απώλειες της τάξης του 4% εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η βρετανική αβεβαιότητα «βυθίζει» τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,55% στις 5.982 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 3,01% στις 9.268 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,86% στις 4.030 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,83% στις 7.645 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,94% στις 15.103 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 4,11% στις 308,75 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι τραπεζικός δείκτης εμφάνισε απώλειες της τάξης του 7,5%, καθώς οι μετοχές των Deutsche Bank και UBS υποχώρησαν κατά 6,17% και 8,09% αντίστοιχα, μετά την υποβάθμιση των τιμών – στόχων από τη Citigroup. Ισχυρές απώλειες κατά 17,35% σημείωσε και η Barclays, ενώ στο 15,1% διαμορφώθηκε η «βουτιά» για τη Royal Bank of Scotland.
Η στερλίνα υποχωρούσε -3,58% στα 1,3187 δολάρια, περνώντας για πρώτη φορά κάτω από τα 1,32 δολάρια μετά το “μακρινό” 1985. Υπό πίεση βρέθηκε και το ευρώ, το οποίο καταγράφει πτώση κατά 0,83% στα 1,1023 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0986 δολάρια και υψηλό τα 1,1117 δολάρια. Αντίθετα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 0,39% στα 101,79 γεν/δολάριο.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,64% στα 46,38 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,46% στα 47,22 δολάρια.
«Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο», δήλωσε το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. «Στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., δεσμεύομαι ότι θα διαδραματίσω έναν ενεργό ρόλο» συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το Brexit θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, τονίζοντας βέβαια, ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Bank of England διαθέτουν έκτακτα σχέδια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν επί τάπητος. «Η οικονομία μας είναι ισχυρή και θα αντεπεξέλθει των μελλοντικών προκλήσεων» επισήμανε, στο ίδιο ύφος.
Από την πλευρά του, βέβαιος για τη «χαλάρωση» της χρηματιστηριακής αστάθειας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Xάιμε Καρουάνα, στον απόηχο του παγκόσμιου sell-off της Παρασκευής. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει θέσει σε εφαρμογή διευρυμένα σχέδια έκτακτων καταστάσεων, ενώ την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στη μεταβλητότητα των αγορών» τόνισε ο Καρουάνα, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.
ΧΑ
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί πίεσαν πάλι τις τραπεζικές μετοχές και έδωσαν απώλειες στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες, καθώς το κλίμα στην Ευρώπη έκαναν βαρύ τα σημάδια συνεχιζόμενης εξασθένισης της στερλίνας και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα είναι ο κεντρικός στόχος των ρευστοποιήσεων που προκλήθηκαν από το σοκ του Brexit.
Στην αγορά των Αθηνών η διαπραγμάτευση άνοιξε με τάση να ξεγελαστούν οι αισιόδοξοι στην αρχή και για αυτό το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ταλάντωση γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής επί μια περίπου ώρα. Μετά οι απώλειες στην Ευρώπη έδωσαν τελική πτωτική κίνηση στους δείκτες που κατήλθαν με δυο πτωτικά βήματα και έπιασαν σκληρό τοπικό πυθμένα πριν τις 14:00. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε στο πρώτο λεπτό και ήταν οι 1457,26 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,94% και για τον ΓΔ στις 10:53 και ήταν οι 538,95 μονάδες (ή κέρδη +0,78%). Το ελάχιστο για τους δείκτες σημειώθηκε περίπου ταυτόχρονα στις 13:33 και ήταν οι 517,10 μονάδες με μεταβολή -3,31% για ΓΔ και για τον 25άρη ήταν οι 1371,84 μονάδες με μεταβολή -4,98%. Οι δείκτες του ΧΑ πάντως κινήθηκαν πλάγια σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 13:50 ως το πέρας των συναλλαγών. Ο 25άρης πέρασε πολλές ώρες μεταξύ των 1375 μονάδων και των 1400. Ο ΓΔ το ίδιο διάστημα έπαιξε μεταξύ 517 και 525,5 μονάδες.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 20) με ένα την ΜΠΕΛΑ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 12 είχαν άνοδο και δυο ήταν αμετάβλητες άρα ήταν οι 26 από 40 την Παρασκευή πτωτικές. Στα 108,435 από 161,636 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 85,27 από 119,56 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 78,64% από 73,97% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -2,44%, ο CAC είχε μεταβολή -2,79%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,96%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που εξελίχθηκε σε κατακόρυφη σχεδόν κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή -1,52% και στον S&P500 πτώση -1,72%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,89% και έφθασε στις 519,33 από 534,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1385,56 από 1443,74 με μεταβολή -4,03%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,7 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 4,3 τον 25άρη αφήνοντάς τους παρά ταύτα αρκετά κοντά στο κατώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης +7,78% από +1,12%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,07% από -9,42%, Ταξίδια Αναψυχή +0,22% από -9,85%, Εμπορίου +0,19% από -13,84%, και Τεχνολογίας +0,02% από -4,31%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -8,34% από -29,68%, Τροφίμων Ποτών -4,05% από -4,48%, ο 25άρης -4,03% από -15,85%, Ακίνητης Περιουσίας -3,59% από -2,97%, Κατασκευές Υλικά -3,56% από -8,77%, Πετρελαίου Αερίου -3,33% από -6,83%, ο ΓΔ -2,89% από -13,42%, ο FTSEM -2,79% από -9,75%, Χημικών -2,29% από -7,75%, Τηλεπικοινωνιών -1,75% από -8,16%, Κοινής Ωφέλειας -1,65% από -10,89%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,91% από -8,26%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,76% από -17,73%, Πρώτων Υλών -0,28% από -11,50%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,435 από 161,636 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,929 από 9,045 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 94,653 από 147,987 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,146 από 2,584 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,728 από 38,822 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 193,890 από 109,623 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 11 των καθοδικών σε 52 από 99 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 10.
Τεχνική ανάλυση
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ
H αρνητική ψυχολογία της τελευταίας Παρασκευής μεταφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Οι περισσότερες από τις προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης βρίσκουν “πρόθυμους πωλητές”, με τις όποιες τεχνικές στηρίξεις τιμών να είναι σχετικά αδύναμες, από τη στιγμή που οι πιθανοί αγοραστές έχουν την πολυτέλεια του χρόνου προκειμένου να αναμένουν τις πολιτικές διεργασίες και τη μείωση της μεταβλητότητας προτού τοποθετηθούν.
Το τρέχον περιβάλλον, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, είναι ιδανικό για “intraday traders” γρήγορων αντανακλαστικών, όμως οι πιο συντηρητικοί και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο σχεδιασμό της νέας επενδυτικής τους στρατηγικής. Άλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι πριν μερικές συνεδριάσεις, μεγάλες Επενδυτικές Τράπεζες εκτιμούσαν την πιθανότητα καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πλέον καλούνται να
τιμολογήσουν την πιθανότητα έναρξης “bear market”, κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη.
Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, οι επενδυτές μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις μετοχές που δείχνουν “σχετική δύναμη”. Στον Γενικό Δείκτη, τεχνική στήριξη υπάρχει στις 510 μονάδες και ψυχολογική στις 500. Αντιστάσεις στο ημερήσιο γράφημα υπάρχουν στις 539 και στις 553 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η απόφαση στην Μ. Βρετανία για ‘Brexit’ ήταν αρκετή να φέρει τεράστια αναταραχή στις Αγορές. Η Ελλάδα ως πιο αδύναμος κρίκος, είχε ίσως και την μεγαλύτερη πτώση Παγκοσμίως χάνοντας 13,42% στη συνεδρίαση της Παρασκευής καταγράφοντας νέα χαμηλά διμήνου. Το νέο ήταν αρκετό να βάλει σε αμφισβήτηση τη αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, μιας και δεν θέλαμε να χαθεί η περιοχή του 542 στον Γενικό Δείκτη.
Ένα τόσο σημαντικό πολιτικό – οικονομικό γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί σε πρώτο χρόνο. Εκτός από τις ζημιές, το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι αρχίζει και έχει πρόβλημα συνοχής και πλέον για να μπορέσει να ισορροπήσει πρέπει να κάνει ένα επόμενο βήμα. Σίγουρα οι Βρυξέλες θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Μ. Βρετανία, μιας και θα θέλουν να δείξουν στα υπόλοιπα Μέλη ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους.
Το κλειδί στο τι θα συμβεί είναι στα χέρια των Άγγλων και όχι των Ευρωπαίων, με την Ευρώπη να πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα συνοχής και λειτουργίας, μιας και οι προσδοκίες από μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ικανοποιούνται.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα σύρεται από τις εξελίξεις. Θυμίζουμε πως το IMF, ουσιαστικά, είναι εκτός παιχνιδιού, μιας και σωστά πιστεύει πως το χρέος είναι το κλειδί για να μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα στην Οικονομία. Το επόμενο διάστημα η ΕΕ θα πρέπει να μας δείξει το πόσο θέλει να κρατήσει την συνοχή της, ειδικά στα Μέλη που θέλουν να μείνουν στο άρμα της.
Αν η Μ. Βρετανία εξέλθει από την Ένωση, ναι μεν η Γερμανία βγαίνει ενδυναμωμένη, παρόλα αυτά θα πρέπει να αποφασίσει αν η πολιτική της, για την οποία έχει και τον πρώτο λόγο, είναι ικανή να κρατήσει ενωμένη τη Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει εξελίξεις, όπου θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα τόσο για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, αλλά πρωτίστως ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Σήμερα
Τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, που θα έχει θετική επίδραση και στα αποτελέσματά τους, διαβλέπει η Moody’s σε έκθεσή της που σχολιάζει την απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver για τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, καθιστώντας τα αποδεκτά για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ο οίκος εκτιμά ότι μετά την εφαρμογή της απόφασης της ΕΚΤ από αύριο, 29 Ιουνίου, τίτλοι αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ (αφού εφαρμοστεί το haircut) θα μετακινηθούν στην ΕΚΤ.
Η Μoody’s υπενθυμίζει ότι η άρση του waiver, που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν ελληνικούς τίτλους για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015.
Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, εν μέσω των συνεχιζόμενων πιέσεων από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,09% στις 15.323 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, οKospi ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 1.936 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 0,53% στις 5.109 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,14% στις 2.891 μονάδες, ενώ τηςΣένζεν σημείωσε κέρδη κατά 0,55% στις 509 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκεμφάνισε απώλειες κατά 0,77% στις 20.066 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Toyota, Nissan και Honda διολίσθησαν κατά 3,75%, 1,6% και 1,69% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των ANZ και NAB υποχώρησαν κατά 1,10% και 0,45%.
«Το Brexit δεν έχει αποδειχθεί καταστροφικό μόνο για τη Βρετανία, καθώς έχει επιφέρει πολυάριθμες ανησυχίες και στις διεθνείς αγορές, σε μακροπρόθεσμο κυρίως, επίπεδο» εξηγεί ο Κρις Βέστον, αναλυτής της IG. Μεταξύ άλλων, κάνει ειδική μνεία στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις διακυμάνσεις του δολαρίου και στην προοπτική περαιτέρω υποτίμησης του κινεζικού γουάν.
Κέρδη, μετά από δύο ημέρες εκτεταμένων απωλειών, εμφανίζουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των εξελίξεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,64% στις 6.080 μονάδες, ο γερμανικός DAXκαταγράφει άνοδο κατά 1,85% στις 9.439 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 2,10% στις 4.073 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 2,46% στις 7.833 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,63% στις 15.349 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 2,08% στις 315,18 μονάδες.
Η στερλίνα εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης, καθώς ενισχύεται κατά 0,44% στα 1,3271 δολάρια. Άνοδο εμφανίζει και το ευρώ, το οποίο σημειώνει κέρδη κατά 0,31% στα 1,1057 δολάρια, ενώ αντίθετα, το ιαπωνικό γεν υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στα 102,04 γεν/δολάριο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Το Brexit δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα σε οικονομικούς όρους, ωστόσο, καθιστά επιτακτική την εμπρόθεσμη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς από εδώ και στο εξής θα υπάρχει λιγότερος χρόνος να αφιερωθεί στην Ελλάδα. Αυτό επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους. Ο ίδιος, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ανέφερε ότι οι θεσμοί είναι ανοιχτοί στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά, ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο μοντέλο πριν από την κρίση», όπου παρ’ όλους τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφονταν υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Μικρή αύξηση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Μάιο – μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς πτώσης – σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, κατά 287 εκατ. ευρώ (0,2%) στα 121,7 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση ωστόσο, παρέμειναν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003.
Νέα μείωση, της τάξης του 2%, σημείωσε τον Μάιο του 2016, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Παράλληλα, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 357 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Κάμψη των ταξιδιωτικών εισπράξεων διαπιστώνει στο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος), η Eurobank,στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας έκθεσης «7 Ημέρες Οικονομία». Επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάλυση της τράπεζας αναφέρει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 822,02 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καταγράφηκε αύξηση 216,20 εκατ. ευρώ.
Η Άννα Πουσκούρη – Reiche, με μακρά θητεία ως υψηλόβαθμο στέλεχος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, προτάθηκε για τη θέση της νέας προέδρου της Αttica Bank, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Γαμβρίλη. Η γενική συνέλευση της τράπεζας προχώρησε πριν από λίγο σε αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος, πρότεινε την κα Πουσκούρη και την αύξηση του αριθμού των μελών του δ.σ. σε 15 από 13 που ήταν έως σήμερα.
Σύμβαση, ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, με την Krauss Maffei Wegmann (KMW) υπέγραψε η IDE (INTRACOM Defense Electronics), για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH2000 του γερμανικού στρατού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία είναι συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης στο πρωτότυπο PzH2000, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 και όπου το WiSPR απέδειξε για μια ακόμη φορά την υπεροχή του σε περιβάλλοντα με σημαντική επιβάρυνση θορύβου. Οι παραδόσεις του συστήματος WiSPR για το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθούν τον Μάϊο του 2017.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε ΑΑ (από ΑΑΑ προηγουμένως) υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες και ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
Διπλό «χτύπημα» δέχθηκε η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor’s (S&P), και ο Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τη βρετανική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προοπτικές της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Fitch, παραμένουν αρνητικές.
Η απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας το Λονδίνο να καταθέσει άμεσα το αίτημα για ενεργοποίηση των διαδικασιών εξόδου από την Ε.Ε. «Δεν νομίζω ότι η βρετανική απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι αναστρέψιμη», είπε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του στη νότια Γερμανία, προσθέτοντας ότι θα ήταν «αξιοπρεπές» αν η Βρετανία κατέθετε άμεσα το επίσημο αίτημά της για εφαρμογή του Brexit.
Οικονομικές προκλήσεις λόγω Brexit «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σήμερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC.
Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε ότι το Brexit δεν θα πυροδοτήσει μία παγκόσμιας έκτακτης χρηματοπιστωτική κρίση. «Δεν υπάρχει η αίσθηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία κρίση» εξήγησε και τόνισε, ότι προς το παρόν, οι αγορές αντιδρούν «ομαλά».
Μέσω γραφείων σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιχειρούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια της δραστηριότητάς τους εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου (μεταξύ των οποίων και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων), κυρίως από τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ερευνητικά προγράμματα, καθώς και κοινωνικές επιχειρήσεις για τις οποίες η χρηματοδότηση από προγράμματα της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας.
Το ίδιο ισχύει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας, όπου έχουν αναπτυχθεί συμπράξεις, στη λειτουργία των οποίων οι επιχορηγήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά των δανειακών κεφαλαίων.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και θ’ ασκήσει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν.
Η παραπάνω δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του έγινε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Τιαντζίν της Κίνας.