Skip to main content

Πεπεισμένη για συμφωνία με τις Βρυξέλλες η Ρώμη

Την ώρα που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όπως φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν οι κόντρες με τις Βρυξέλλες. 

Εκ των μετριοπαθών φωνών στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, ο Τζιοβάνι Τρία, σημείωσε πως δεν βλέπει εμπόδια σε μία συμφωνία με την Ε.Ε., αφού όπως είπε είναι πεπεισμένος ότι οι στόχοι για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα αντανακλούν μία «πιο συνετή» δημοσιονομική πολιτική. 

Επιβεβαίωσε ότι για φέτος το έλλειμμα θα μειωθεί κοντά στο 2,1%, τονίζοντας πως για μία οικονομία μηδενικής ανάπτυξης όπως η Ιταλία, αυτά τα επίπεδα συνιστούν ορθή δημοσιονομική πολιτική. 

Παράλληλα σημείωσε πως στόχος του είναι διατηρήσει χαμηλά το έλλειμμα, αλλά και να μειώσει το δημόσιο χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., κυρίως μέσω της μείωσης των δαπανών και όχι με αύξηση των φόρων. «Υπό αυτές τις συνθήκες αισθανόμαστε ότι η Ιταλία τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες». 

Πολιτικές πηγές τόνιζαν στο Reuters ότι η Κομισιόν εστιάζει κυρίως στους στόχους της επόμενης χρονιάς, όταν και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και να προβεί σε σημαντικές ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος. 

naftemporiki.gr