Skip to main content

Γιούνκερ: Τι έμαθα από τα greek statistics

Ένα από τα «μαθήματα» που διαμόρφωσαν το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η στατιστική αποτύπωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος από το 2004 έως το 2010.

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως οι επίσημες στατιστικές είχαν παραποιήσει για χρόνια τα πραγματικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα. «Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%. Ομοίως, το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισεκ. ευρώ σε 301,1 δισ. ευρώ, που ήταν η υψηλότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Όπως είπε αυτό προκάλεσε την έλλειψη εμπιστοσύνης και την αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. «Και αποκάλυψε μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι ότι από το 2004 έως το 2010, η Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη αντιστέκονταν για χρόνια σε αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ ως προς τα στατιστικά στοιχεία, με πρωθυπουργούς, υπουργούς Οικονομικών, κυβερνήσεις, να υποστηρίζουν ότι η εθνική κυριαρχία ήταν πιο σημαντική από αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα».

Ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε το μέρος της ευθύνης του, επειδή -όπως είπε- «ψήφισα κατά της πρότασης της Επιτροπής να δώσει περισσότερη εξουσία και μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Eurostat. Αυτό ήταν ένα σημαντικό λάθος. Εάν είχαμε κάνει το σωστό, δεν θα είχαμε βιώσει την εμπειρία της ελληνικής κρίσης όπως τη βιώσαμε».

«Μάθημα» αποτελεί για τον κ. Γιούνκερ και η κρίση του Ιουλίου του 2015 και η προσπάθεια «διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ: Για όσους από εμάς βρισκόμασταν στο επίκεντρο της καταιγίδας για μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και τεταμένες. Αλλά γνωρίζαμε τη σημασία της μάχης. Μια μάχη για να ξεπεράσουμε χρόνια προκαταλήψεων, ιδεολογιών και κακοδιαχείρισης. Μια μάχη για να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, και διασφάλισης του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο. Μια μάχη για να σιγουρέψουμε ότι οι απαιτούμενες προσπάθειες είχαν νόημα -όχι σε ένα οικονομικό εγχειρίδιο, αλλά στις ζωές του ελληνικού λαού. Μια μάχη για να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα».

Φυσικά, επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ, οι πραγματικές προσπάθειες και το πραγματικό θάρρος επιδείχθηκε από τον ελληνικό λαό. «Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κινητοποίησε σχεδόν 35 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, από διάφορα κονδύλια της ΕΕ για επενδύσεις, τα οποία επέφεραν μια εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% στη χώρα».

«Για το λόγο αυτό προσωπικά επέμεινα το πρόγραμμα να εμπεριέχει μια ισχυρή κοινωνική διάσταση. Αυτό, για παράδειγμα, μας βοήθησε να μειώσουμε την τιμή των φαρμάκων και να θεσπιστεί ένα σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος για τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, το ζήτημα δεν επιλύθηκε μέσα σε μια μέρα, σε αντίθεση με ότι νομίζουν κάποιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι ακόμα και μετά τη λεγόμενη συμφωνία, η Ελλάδα ήταν κοντά σε αδυναμία πληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ. Για άλλη μια φορά κάναμε ό, τι χρειάστηκε και η Επιτροπή κινητοποίησε ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο αξίας 7 δισ. ευρώ ως χρηματοδότηση-γέφυρα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποτρέψει μια έξοδο από το ευρώ, από «ατύχημα».

«Σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή θέση της, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ. Μαζί, δείξαμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Και όλοι γνωρίζαμε ότι έτσι έπρεπε να είναι», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ