Skip to main content

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας- με εύσημα, αλλά και επιφυλάξεις

Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα φιγουράρει σταθερά στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, με τα ξένα μέσα να αναλύουν τα πλεονεκτήματα και τους αστερίσκους της συμφωνίας του Eurogroup, που χαρακτηρίζεται από όλους «ορόσημο» για τη χώρα και συνολικά την Ευρωζώνη. Στις θετικές αναφορές για τη χώρα μας συμβάλλει και η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s, χωρίς να λείπουν πάντως και οι επισημάνσεις για τις σοβαρές επιφυλάξεις, που εκφράζει τόσο το ΔΝΤ όσο και μεγάλη μερίδα των οικονομολόγων για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. 

Ενδεικτικό είναι σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «Β+»  και εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, εάν ακολουθήσουν και άλλοι. Σήμερα πράγματι είχαμενέα πτώση, αν και μικρή, της απόδοσης του δεκαετούς.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως η Πορτογαλία, που αναβαθμίστηκε από τον S&P τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Fitch τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είδε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της να μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης μέσα σε ένα εξάμηνο. «Ακόμη και αν οι ελληνικές αποδόσεις μειωθούν κατά το ήμισυ και οι ιταλικές παραμείνουν σταθερές, τότε η μεταξύ τους διαφορά θα πέσει κάτω από τις 100 μονάδες» σχολιάζει το πρακτορείο. 

Από την πλευρά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, παρατηρεί ότι η συμφωνία του Εurogroup είχε στόχο να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνει τον δανεισμό της Ελλάδας και σημειώνει: «Η αναβάθμιση της S&P’s αποτελεί ένδειξη ότι η στρατηγική αυτή είναι αποδοτική». 

Θετικές αναφορές, αλλά και επισημάνσεις για τις προκλήσεις, που επιμένουν, και σε άρθρο των Financial Times υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».  Η κορυφαία βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να έχει περιθώρια ελιγμών για δημοσιονομική πολιτική, που θα απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη αρνητική στροφή του οικονομικού κύκλου. Μία οικονομική κρίση, θα έπληττε την Ελλάδα πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, δεδομένου ότι νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επενδύσεις έχουν αρνητικές μνήμες, εξηγεί. 

«Και τέλος αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι να αποκαταστηθούν οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο παράγοντας, που θα καθορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης» καταλήγουν οι FT.

Yπενθυμίζεται ότι και σε χθεσινό δημοσίευμα, το CNBC τόνιζε ότι με τη συμφωνία του Eurogroup γράφεται ιστορία. 

naftemporiki.gr