Τα καθήκοντα του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέλαβε και επισήμως ο Ανδρέας Βερύκιος, σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής Επιλογής και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Βερύκιος διαδέχτηκε στις 15 Ιουνίου 2018 τον Γεώργιο Μιχελή, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΤΧΣ, ο κ. Βερύκιος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον έμπειρων στελεχών του διεθνούς τραπεζικού χώρου έχοντας θητεύσει επί σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από την οποία αποχώρησε το 2008 ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χορηγήσεων Ευρώπης.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΤΕπ το 1981 όπου, μέχρι το 1996, είχε την ευθύνη ομάδων αξιολόγησης επενδυτικών έργων σε διάφορες χώρες – μέλη της Ε.Ε. Το διάστημα 1996-2000 διετέλεσε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ στις Βρυξέλλες, με ευθύνη για τη στρατηγική και τις σχέσεις με άλλους θεσμούς της Ε.Ε. και εν συνεχεία, το διάστημα 2000-2005, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων.
Πριν την ένταξή του στο δυναμικό της ΕΤΕπ, ο κ. Βερύκιος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες στο Λονδίνο και τον Πειραιά. Εν συνεχεία, ενετάχθη στον τραπεζικό κλάδο αναλαμβάνοντας καθήκοντα Corporate Finance Manager της Citibank Ελλάδος για το διάστημα 1978-1981.
Από τον Ιανουάριου του 2009, μετά την αποχώρησή του από την ΕΤΕπ, ο κ. Βερύκιος αξιοποίησε τη διοικητική του εμπειρία ως σύμβουλος στελεχών σε θέματα ηγεσίας. Επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος σειράς επιτροπών της ΕΤΕπ για την επίλυση διαφορών που άπτονται σε θέματα προσωπικού, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της τράπεζας.
Ο κ. Βερύκιος είναι κάτοχος Πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, με έπαινο, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD.
Σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Βερύκιος δήλωσε: «Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου με πλήρη συναίσθηση του σημαντικού θεσμικού ρόλου που έχει το Ταμείο στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εξάρω το έργο του κ. Μιχελή και να τον ευχαριστήσω τόσο για την παρουσία όσο και για τη στήριξή του προκειμένου να υπάρξει μία απρόσκοπτη διαδοχή».